Τους Blame Kandinsky τυγχάνει να τους γνωρίζω απ’ τα πρώτα βήματά τους στην ελληνική underground σκηνή, το μακρινό 2012. Μάλιστα, είχα τη χαρά και την τιμή να μοιραστώ το stage μαζί τους αρκετές φορές στην μακρά πορεία τους. Είναι ο ορισμός της μπάντας που έχει αφιερωθεί στη δουλειά της στο στούντιο. Οι πρόβες, οι αμέτρητες ώρες μελέτης, ο κόπος και το μεράκι, εικάζω, πως είναι τα βασικά συστατικά της συνταγής της επιτυχίας τους – διότι για επιτυχία πρόκειται.
Ορισμένα από τα όπλα, που κουβαλούν στη φαρέτρα τους, είναι τα ένα ΕP, δύο Full-length albums, ένα ευρωπαϊκό, ένα βαλκανικό tour, support στους τεράστιους Max & Igor Cavalera, συμμετοχές σε μεγάλα εγχώρια φεστιβάλ, όπως το New Long Fest και πολλά lives ανά την Ελλάδα. Τα “Καντίνσκια” έχουν χτίσει ένα πολύ δυνατό όνομα στην σκηνή εντός και εκτός συνόρων.
Έπειτα, λοιπόν, από πέντε χρόνια και το ντεμπούτο άλμπουμ τους “Spotting Elegance in Chaos”, επιστρέφουν πιο τσαντισμένοι από ποτέ με το “Eclectic Ruiner”, το οποίο κυκλοφόρησε στις 2 Δεκεμβρίου από τη Venerate Industries.
Οι Blame Kandinsky, ήδη από την αρχή του album, φαίνεται να μην μπορούν αλλά ούτε και να θέλουν να πάρουν το πόδι απ΄ το γκάζι
Στο ψητό κατευθείαν, λοιπόν, όπως κάνουν και οι ίδιοι οι Blame, αφού με το που ξεκινάει το πρώτο κομμάτι, “Vague“, νιώθεις λες και σε πιάνει κάποιος απ΄το σβέρκο και σε πετάει σε μια μανιασμένη θάλασσα και σου λέει “σκάσε και κολύμπα” -χωρίς σωσίβιο. Ανελέητο ξύλο και μια φοβερή rock ‘n’ roll εναλλαγή μετά τα μέσα του κομματιού που κάνει το κεφάλι σου να κουνηθεί, θες δε θες. Bonus credits, για το animated video clip του κομματιού, δια χειρός Νίκου Κούρου που ντύνει τη μουσική απολύτως ταιριαστά.
Στη συνέχεια, στο ίδιο τέμπο και μοτίβο, ακολουθεί το “Complicit”. Η μπάντα φαίνεται να μην μπορεί -και να μη θέλει- να πάρει το πόδι απ΄ το γκάζι. Δεν έλεγα τίποτα άλλο… Στα μισά του τραγουδιού έχουμε μια μικρή “γέφυρα”. Ένα μικρό μελωδικό ξεμούδιασμα, θα έλεγε κανείς, πρωτού επιστρέψουν τα παρανοϊκά riffs του Μάριου, σε συνδυασμό με το σεμιναριακό παίξιμο στα τύμπανα από το Χρήστο –τι blast-beats ήταν αυτά!
Τρίτο κατά σειρά κομμάτι του “Eclectic Ruiner”, ένα απ’ τα αγαπημένα μου, το “Ruined“. Σε αυτό συναντάμε ένα σύντομο μεν αλλά απίστευτο breakdown στην αρχή και τις φοβερές εναλλαγές ρυθμού και συναισθημάτων, που συνοδεύονται με τα εκρηκτικά φωνητικά του Στράτου, ο οποίος σχεδόν άκοπα ξεδιπλώνει τις φωνητικές του ικανότητες, άλλοτε με βαριά και άλλοτε με πιο high pitched screams, αλλά και με πιο γρεζάτα σημεία εμπλουτισμένα με μελωδίες. Άλλο ένα άρρωστο animated collage video clip, και αυτό απ’ τον Νίκο Κούρο σε συνεργασία με Bassment Rats, είναι το κερασάκι στην τούρτα σε ένα κομμάτι σκέτο δυναμίτη.
Oι Blame Kandinsky έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια δικιά τους χαρακτηριστική στάμπα, ένα κομψό αλλά συνάμα φρενιασμένο χάος, που φαίνεται πιο καταστροφικό από ποτέ.
Η δυσφορία -με την καλή έννοια- συνεχίζεται με το “Discomfort“, ένα πιο απλωμένο κομμάτι, τουλάχιστον στην αρχή του. Ογκώδη μπασίματα κ γεμίσματα από τον κύριο Αντωνίου στο μπάσο δένουν απίστευτα τον ήδη τεράστιο ήχο των Blame Kandinsky.
To πανδαιμόνιο καλά κρατεί με το πολύ ιδιαίτερο “Empty“, προτού δώσει τη θέση του στο μοναδικό instrumental κομμάτι του δίσκου “Piquerism”, που λειτουργεί κάπως σαν πρελούδιο για το γοητευτικό τέρας που ακούει στο όνομα, “Gertrude” -άλλη κομματάρα από δω- που ακολουθεί κατά πόδας.
Γενικά, ο ήχος των Blame Kandinsky μπορεί να φανεί σε πολλούς οικείος -ειδικά στους fans της mathcore. Οι επιρροές τους πηγάζουν από συγκροτήματα, όπως οι The Dillinger Escape Plan, οι The Chariot, οι Converge κ.α, και αυτό είναι σίγουρα εμφανές, χωρίς όμως να περιορίζονται εκεί. Αντίθετα, οι Blame έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια δικιά τους χαρακτηριστική στάμπα, ένα κομψό αλλά συνάμα φρενιασμένο χάος, που φαίνεται πιο καταστροφικό από ποτέ.
Το “Eclectic Ruiner” είναι ένας δίσκος όνομα και πράμα. Σίγουρα δεν είναι για όλους και σίγουρα θέλει να του δώσεις χρόνο και αρκετές ακροάσεις ώστε να εκτιμήσεις το αποτέλεσμα της δημιουργίας τους. Έντεκα καταστροφικά κομμάτια, με μια φοβερή παραγωγή απ’ τον Jacopo Foka, χωρίς fillers, συνθέτουν έναν καμβά που ακόμη και ο ίδιος ο Wassily -o Kandinsky ντε- θα ζήλευε.
Artist: Sober On Tuxedos
Album: Good Intentions
Label: Heaven Music
Release Date: 11/12/2020
Genre: Nu Metal, Metalcore
Artist: Blame Kandinsky
Album: Eclectic Ruiner
Label: Venerate Industries
Release Date: 02/12/2022
Genre: Mathcore
1. Vague
2. Complicit
3. Ruined
4. Discomfort
5. Empty
6. Piquerism
7. Getrude
8. Lisp
9. Delusional
10. Chasten
11. Ego
Producer: Jacopo Fokas, Blame Kandinsky
Blame Kandinsky: Στράτος Ισαακίδης (Φωνή), Μάριος Σάμαρης (Κιθάρα), Χρήστος Βίγκος (Κρουστά), Κώστας Αντωνίου (Μπάσο)
Blame Kandinsky
Οι Blame Kandinsky μάς παρουσιάζουν την τρίτη μουσική κυκλοφορία τους, "Eclectic Ruiner", σε ένα σχετικά οικείο και ταυτόχρονα αρκετά ιδιαίτερο ηχητικό πλαίσιο.