Επί της ουσίας το “Mend” είναι η πιο φωτεινή μουσική συνέχεια του “Eviscerate”. Αυτή η δυναμική αλληλεπίδραση, σαν ένα yin-yang, αποτυπώνει, συνολικά, το μουσικό οράμα των Eidola. Επίσης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία από τις πιο τολμηρές απόπειρες στον post-hardcore ήχο. Όπως, επίσης, δε διαφωνώ ιδιαίτερα με όσους υποστηρίζουν ότι η δισκογραφία των Αμερικανών έχει μία νοηματική συνέχεια που τώρα κορυφώνεται.
Μια από τις πιο χαρακτηριστικές πτυχές της δουλειάς των Eidola είναι η ενασχόλησή τους με φιλοσοφικά και θεολογικά θέματα. Αυτή η λογική παραμένει στα “Eviscerate” και “Mend”, όπου η ιστορία του Αλχημιστή και του Αρχιτέκτονα φτάνει στο αποκορύφωμά της. Το ταξίδι, που ξεκίνησε με το “The Great Glass Elephant” και εξελίχθηκε μέσα από το “To Speak, To Listen”, παρουσιάζει τους δύο χαρακτήρες ως μεταφορές για δύο αντιθετικές αλλά συμπληρωματικές δυνάμεις. Δημιουργία και καταστροφή, φως και σκοτάδι, ανθρώπινη αδυναμία και θεϊκή φιλοδοξία, διαλέξτε όποια αναλογία θέλετε.
Στο “Eviscerate”, η διαφθορά του Αλχημιστή και η ενσάρκωση του πόνου αποτελούν κεντρικά θέματα. Το άλμπουμ ωθεί τους Eidola στα πιο βαριά τους άκρα, συνδυάζοντας drop-tuned κιθάρες, περίπλοκα breakdowns και περίεργα φωνητικά. Αυτό που μας ενδιαφέρει, όμως, είναι ότι με αυτόν τρόπο αποτυπώνουν απόλυτα το νοηματικό σκοτάδι του άλμπουμ. Το “Mend”, αντίθετα, εστιάζει σε θέματα αγάπης, συγχώρεσης και εξιλέωσης. Ουσιαστικά λειτουργεί ως αντίβαρο στο χάος του “Eviscerate”.
Υπάρχουν κομμάτια στο “Mend” που δείχνουν πώς οι Eidola φτιάχνουν πολύπλοκες αλλά προσιτές συνθέσεις
Ξεκινώντας με το “Brahman: Garden of Eden”, ο δίσκος μάς εισάγει σε έναν οικείο μουσικό κόσμο γεμάτο ζεστασιά. Στο “Kaleidoscope”, οι ήχοι από κλασικές κιθάρες με δημιουργούν μια απαλή και αρμονική αίσθηση, ενώ το “A Pearl in a Dead Sea” ξεχωρίζει με την φωτεινή και ατμοσφαιρική του προσέγγιση. Αυτά τα κομμάτια δείχνουν την τάση των Eidola να πειραματίζονται με νέες πιο σύνθετες μουσικές ιδέες. Τέλος, τα “My Father’s House” και “Revelation: The Infinite Beauty of Oneness” προσφέρουν ένα αίσθημα ολοκλήρωσης, κλείνοντας με ιδανικό τρόπο το άλμπουμ.
Η επιλογή των Eidola να διαχωρίσουν τα άλμπουμ τους σε θεματικές και ηχητικές γραμμές τους επιτρέπει να εξερευνήσουν όλο το φάσμα των μουσικών δυνατοτήτων τους. Το “Eviscerate” είναι μια εξερεύνηση του πόσο κοντά στα μουσικά άκρα μπορούν να φτάσουν. Ωστόσο, ακόμα και εκεί, υπάρχουν κομμάτια όπως το “He Who Pulls the Strings Ties a Knot” που αποδεικνύουν ότι η μελωδία παραμένει κεντρικό στοιχείο της ταυτότητάς τους.
Το “Mend” αναδεικνύει την πιο ανάλαφρη πλευρά των Eidola. Το “Prodigy” με funky στοιχεία αποκαλύπτει τη δημιουργική ευελιξία τους. Τα “Empire of Light” και “The Faustian Spirit” ξεχωρίζουν για την τεχνική πολυπλοκότητά τους, ενώ το “Renaissance” είναι μια πιανιστική μπαλάντα που προκαλεί βαθιά ενδοσκόπηση, παρά τον έντονο συναισθηματισμό της.
Τα “Eviscerate” και “Mend” εδραιώνουν τους Eidola ως ένα από τα πιο καινοτόμα συγκροτήματα της σκηνής
Τα κομμάτια “Godhead: Final Temple” και “Revelation: The Infinite Beauty of Oneness” είναι οι βασικοί πυλώνες του άλμπουμ. Αυτά τα τραγούδια ολοκληρώνουν την ιστορία και δείχνουν πώς οι Eidola φτιάχνουν πολύπλοκες αλλά προσιτές συνθέσεις. Φέρνοντας στο προσκήνιο προσωπικά αισθήματα που βιώνουμε ο καθένας μας με διαφορετικό τρόπο, δημιουργούν μια μοναδική για τον καθένα εμπειρία ακρόασης.
Συνολικά, τα “Eviscerate” και “Mend” αντικατοπτρίζουν την ανθρώπινη εμπειρία μέσα από τη δυαδικότητα της ύπαρξης. Το “Eviscerate” συμβολίζει τους αγώνες, τις αποτυχίες και τις σκοτεινές πτυχές της ζωής. Αντίθετα, το “Mend” εκφράζει την ελπίδα και τη δύναμη της συγχώρεσης. Η αλληλεπίδραση αυτών των δίσκων αναδεικνύει την ιδέα ότι φως και σκοτάδι είναι εξίσου απαραίτητα στη ζωή.
Η σκόπιμη δυαδικότητα των “Eviscerate” και “Mend” εξασφαλίζει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να βρει κάτι που τον εκφράζει. Ωστόσο, προκαλεί και διαίρεση. Σε όσους άρεσε η αγριότητα του “Eviscerate” ίσως θεωρήσουν το “Mend” «φλώρικο». Ακόμα, όμως, και αν το προσπεράσουμε αυτό, το “Mend”, μόνο του, ίσως να μην έχει τον ίδιο αντίκτυπο με το “Eviscerate”. Ωστόσο, στο πλαίσιο του διπλού άλμπουμ, λειτουργεί ιδανικά ως αντίβαρο. Ως το τελευταίο κεφάλαιο στο έπος του Αλχημιστή και του Αρχιτέκτονα, τα “Eviscerate” και “Mend” εδραιώνουν τους Eidola ως ένα από τα πιο καινοτόμα συγκροτήματα της σκηνής.
Artist: Sober On Tuxedos
Album: Good Intentions
Label: Heaven Music
Release Date: 11/12/2020
Genre: Nu Metal, Metalcore
Artist: Eidola
Album: Mend
Release Date: 17/01/2025
Genre: Post Hardcore, Progressive Rock
1. Brahman: Garden Of Eden
2. Prodigy
3. Empire Of Light
4. My Father’s House
5. Kaleidoscope
6. A Pearl In A Dead Sea
7. Blood In The Water
8. Renaissance
9. What It Means To Be Alone
10. Restore Me
11. The Faustian Spirit
12. Godhead: First Temple
13. Revelation: The Infinite Beauty Of Oneness
Producer: Mike Shinoda
Eidola: Andrew Michael Wells (Φωνή), Sergio Medina (Κιθάρα), Matthew Dommer (Φωνή, κιθάρα), Matthew Hansen (Τύμπανα), Skylar Caporicci (Κιθάρα), Reese Ortenberg (Μπάσο)
Eidola: Mend
Το "Mend" αποτελεί τη φωτεινή συνέχεια του "Eviscerate," αναδεικνύοντας τη θεματική δυαδικότητα και την τεχνική πολυπλοκότητα των Eidola. Παρότι ενδέχεται να διχάσει όσους προτιμούν την αγριότητα του προκατόχου, παραμένει ένα εντυπωσιακό post-hardcore άλμπουμ