* Η παράσταση “Θέλω να σου Κρατάω το Χέρι” ανεβαίνει στο Θέατρο Άλφα κάθε Σάββατο και Κυριακή, έως και τις 30 Απριλίου. Προπώληση: viva.gr
Μια συγκλονιστική παράσταση!!! Με αυτό θα ξεκινήσω και θα συνεχίσω λέγοντας ότι άλλο ένα καλό, που έκανε η καραντίνα, είναι ότι άνθρωποι της τέχνης, την περίοδο του εγκλεισμού, μπόρεσαν και άνθισαν, δημιουργικά, ακόμα πιο πολύ.
Θέλω να σου Κρατάω το Χέρι | Μία παράσταση του Τάσου Ιορδανίδη
Με αφορμή, λοιπόν, το κλασικό τραγούδι των Beatles, I Want to Hold Your Hand, ο Τάσος Ιορδανίδης εμπνεύστηκε και έγραψε ένα σύγχρονο θεατρικό έργο που δεν αφήνει, θα τολμήσω να πω, κανέναν που θα το παρακολουθήσει, ασυγκίνητο. Δυσκολεύτηκα την περσινή χειμερινή περίοδο να βρω εισιτήρια, καθώς ήταν sold out συνέχεια. Αλλά, μόλις ανακοινώθηκε ότι η παράσταση ανεβαίνει ξανά, έκλεισα αμέσως.
Ο ίδιος ο συγγραφέας μας πληροφορεί για το έργο του, ότι περιλαμβάνει πολλά βιογραφικά δραματοποιημένα στοιχεία, από την κοινή του ζωή με την σύζυγό του, συμπρωταγωνίστρια και σκηνοθέτη της παράστασης, Θάλεια Ματίκα.
Η υπόθεση ξετυλίγεται σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ημι-διαμονής. Εκεί οι πρωταγωνιστές, ως παράνομοι εραστές, αναζητούν διέξοδο στα προβλήματα που έχουν στους γάμους τους. Είναι και οι δύο γονείς. Έχουν φτάσει και οι δύο στα όρια τους. Βάζουν κανόνες που τους είναι αδύνατον να κρατήσουν. Βασίζονται στην ουσιαστική παρουσία του άλλου, έστω και αυτές τις λίγες ώρες που περνάνε μαζί. Έχουν τα δίκια τους, αλλά έχουν κάνει και οι δύο λάθη. Έχουν ανεκπλήρωτες επιθυμίες. Δεν μπορούν να συμβιβάσουν εύκολα τα θέλω και τα πρέπει τους.
Το Μαράκι Έκλασε είναι μία παράσταση που δε χρειάζεστε παρέα για να δείτε
Μας προσκαλούν να συμμεριστούμε τα συναισθήματα τους, όπως τον θυμό τους, την οργή τους, την πίκρα τους, αλλά και τη γαλήνη που τους διακατέχει, όταν αναφέρονται, είτε μιλούν για τα παιδιά τους. Και μας χαρίζουν ένα ανατρεπτικό τέλος που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί.
Ένα έργο σταθμός που ασχολείται με το διαχρονικό ζήτημα των ανθρώπινων σχέσεων. Ο θεατής θα ταυτιστεί απόλυτα, άσχετα αν είναι παντρεμένος, ελεύθερος, χωρισμένος, μητέρα, πατέρας, παιδί, μεγάλος, μικρός, γυναίκα, άντρας. Θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στο γέλιο και το δάκρυ, να καταλάβει ότι το έργο είναι ένας καθρέφτης της δικής του ζωής και να αντιληφθεί αυτό που και οι δυο ήρωες αναζητούν μέσα από τις συναντήσεις τους: την ουσιαστική, γεμάτη αγάπη, σεβασμό, ειλικρίνεια και ενσυναίσθηση, συντροφικότητα. Έναν άνθρωπο να μας κρατάει το χέρι. Ό,τι κι αν γίνει.
Τέλος, αξίζει να αναφερθώ και στη μουσική επένδυση του έργου, η οποία συνδυάζεται άψογα με την κάθε πράξη που εξελίσσεται επί σκηνής. Κομμάτια, όπως το In Υour Room των Depeche Mode, το Auberge του Chris Rea, το Gold Hearted Woman των Chris Bell Blues, το κλασικό I’m Fool to Want You του Frank Sinatra, πλαισιώνουν τους διαλόγους των δύο πρωταγωνιστών και ενισχύουν την ένταση των συναισθημάτων μας. Όπως, επίσης, και την ισορροπημένη σκηνοθεσία της Θάλεια Ματίκα, που τόνισε τόσο το χιούμορ όσο και το δράμα των ηρώων, χωρίς περιττές υπερβολές, και την εύστοχη επιλογή κουστουμιών και σκηνικών.
Ένα θεατρικό έργο που αξίζει να συμπεριλάβεις στην λίστα σου και να δεις άμεσα.