H 3η σεζόν του The Mandalorian στο Disney+ αποτελεί παρελθόν. Ο Στέφανος Κ. Αρταβάνης παρουσιάζει μια εκτενή κριτική για τις εξελίξεις στις ζωές των Din Djarin και Grogu.
The Mandalorian | Season 3 Review
Μεγαλώσαμε με πολλά και διάφορα Star Wars προϊόντα σε ταινίες, σειρές, βιντεοπαιχνίδια. Κάποτε ακόμα και τα βιβλία του extended universe που βγήκαν εκτός canon με την εξαγορά του brand από την Disney. Ειδικά στον θαυμαστό νέο κόσμο που έχει δημιουργήσει η τελευταία για αυτό, τα πράγματα είναι πιο αμφιλεγόμενα από ποτέ.
Οι καινούργιες ταινίες έχουν φανατικούς οπαδούς και φανατικούς πολέμιους. Σειρές όπως το Obi–Wan και το Book Of Boba–Fett δεν είχαν την υποδοχή που περίμεναν οι δημιουργοί.
Η τρίτη σεζόν The Mandalorian διατηρεί ισχυρούς τους πυλώνες που έθεσε εξαρχής
Εκεί που τα πράγματα πήγαν καλύτερα ήταν στο περσινό Andor. Θεωρήθηκε από τους περισσότερους ως το πιο αντισυμβατικό Star Wars για όλους τους σωστούς λόγους. Εξίσου καλή η ολοκλήρωση του Clone Wars από τον Dave Filoni και η καλή διάθεση των φαν είχε ξεκινήσει από το Mandalorian του Jon Favreau.
Προσωπικά, το τελευταίο από την πρώτη του σεζόν κιόλας, έγινε το αγαπημένο μου Star Wars προϊόν. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας συνέπειας σε κάποιους, βασικούς, κατασκευαστικούς του πυλώνες. Κυρίως τη σκηνοθεσία, το σενάριο, την πλοκή, και τους χαρακτήρες. Η δεύτερη σεζόν κατάφερε να επιβεβαιώσει και να ενισχύσει το αίσθημα μου.
Με την τρίτη σεζόν, αισίως πίσω μας πλέον, νιώθω ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα. Οι προαναφερθέντες βασικοί πυλώνες είναι εδώ αλλά κι η εξέλιξη της πλοκής και των χαρακτήρων που απαντούν σε αρκετά ερωτήματα των τελευταίων δύο χρόνων. Αυτά φτάνουν να ξεπληρώσουν, με ιδανικό τρόπο, τους φαν που πίστεψαν και στήριξαν τη σειρά.
Στις παραγράφους που ακολουθούν θα αναλύσω όλα αυτά αλλά και τα στραβοπατήματα. Άλλωστε, δεν θα μπορούσα να πω ότι όλα ήταν αψεγάδιαστα. Αυτό που δεν αλλάζει όμως είναι η μαγεία της ανακάλυψης, η αίσθηση της παιδικότητας και του ενθουσιασμού. Το Mandalorian μοιάζει τόσο σημαντικό για το αγαπημένο μας σύμπαν όσο και οι τρεις πρώτες ταινίες του George Lucas που μας το γνώρισαν.
The Mandalorian | Κατασκευαστικοι πυλωνες
Ο πρώτος κατασκευαστικός πυλώνας που μπορώ να ξεχωρίσω είναι η δομή του Mandalorian σαν σειρά. Αφ’ ενός, οι παραδόσεις των Western και Samurai ταινιών που είχε θέσει ο George Lucas από τα γενοφάσκια του αστρικού παιδιού του, φαίνεται να ξεχωρίζουν περισσότερο στο Mandalorian απ’ ότι σε άλλα καινούργια Star Wars.
Πρωταγωνιστής μας ο Din Djarin (Pedro Pascal), ένας μοναχικός πιστολέρο/ρόνιν που έχει υπό την προστασία του τον πιτσιρικά Grogu, ένα μέλος της φυλής του Yoda. Ο Grogu επέζησε το Order 66 και ο Mando τον προστατεύει με τρόπο που μας θυμίζει τις κλασσικές ronin ταινίες Lone Wolf And Cub.
The Mandalorian | διευρυνση του lore και rpg λογικη
Παράλληλα, η πλοκή λειτουργεί με την λογική ενός role-playing game. Οι ήρωες έχουν ένα μεγαλύτερο quest να πετύχουν και το ταξίδι τους στον γαλαξία, τους φέρνει αντιμέτωπους με πολλά μικρότερα επιμέρους quests για να φτάσουν σε αυτό.
Δίνεται η δυνατότητα έτσι, να εξερευνήσουμε τη λαογραφία του σύμπαντος του George Lucas. Να δούμε μικρότερους και βασικότερους καινούργιους χαρακτήρες όλων των φυλών του αλλά και να επιστρέψουν μερικοί πολύ αγαπημένοι μας. Το τελευταίο είναι μια συνταγή που υπηρετείται πιστά και σε αυτήν την σεζόν.
Η διεύρυνση του lore του Star Wars έχει τον κύριο λόγο. Εξερευνάται η ιστορία της φυλής των Mandalorians αλλά όλη η στόχευση περιστρέφεται και γύρω από το μέλλον της.
The Mandalorian | Συμπαντικες, επικτητες οικογενειες
Σε αυτή τη σεζόν μάλιστα και αναφορικά με αυτόν τον πυλώνα, η σειρά εξερευνά tropes από medieval fantasy. Αυτό δεν έλειπε κι απ’ τις υπόλοιπες σεζόν αλλά εδώ πλέον μπλέκεται οργανικά και μέγιστα η μυθική, δυτική, ιπποτική, διάσταση των Mandalorians μαζί με την πιστολέρο/σαμουράι αισθητική.
Η θεματική της επίκτητης οικογένειας του Star Wars franchise παραμένει ζωντανή και στο Mandalorian χάρη (και) στον Jon Favreau
Σε αυτό το sci-fi και ταυτόχρονα μαγικό σύμπαν, τίποτα δεν θα μπορούσε να σταθεί χωρίς τον επόμενο πυλώνα. Η θεματική της διεκδίκησης μιας θέσης σε αυτό το σύμπαν μέσα από μία ετερόκλητη, επίκτητη οικογένεια. Αυτό είναι κάτι που μας έχει ακολουθήσει σε όλες τις τριλογίες των ταινιών αλλά κυρίως στην πρώτη. Εκεί, ο Luke, η Leia, ο Han, ο Chewbacca, ο R2-D2 και ο C-3PO έγιναν οικογένεια. Άλλωστε κι οι Mandalorians σαν φυλή δέχονται μέλη που έχουν βρεθεί και σωθεί από άλλους Mandalorians για να επεκταθούν.
The Mandalorian | Αλλαζοντας τον γαλαξια
Ο Din Djarin και ο Grogu έχουν δεθεί πλέον και η αλλαγή που έχουν φέρει σε αυτό το σύμπαν είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Υπάρχουν δέσμοι και χρέη στις ζωές που άγγιξαν, υπάρχει και η συνεργασία των λίγο ή περισσότερο αδύναμων αυτού του σύμπαντος. Η συνεργασία αυτή είναι τόσο απέναντι στο φάντασμα της Galactic Empire αλλά και στα στενά όρια της New Republic που κρατάει τη νομιμότητα του γαλαξία πλέον.
Σε κάθε Star Wars, η μοίρα ρίχνει κάποιους χαρακτήρες μαζί κι αυτοί μαθαίνουν να συνυπάρχουν. Είναι όμως το ταξίδι κι ο αγώνας που τους κάνει εν τέλει οικογένεια. Η σεζόν δεν χάνει ιδιαίτερο χρόνο σε αυτό με τους χαρακτήρες του Greef Karga (Carl Weathers), της Armorer (Emily Swallow) και της Bo–Katan Kreez (Katee Shackoff) να επιστρέφουν ήδη από το πρώτο επεισόδιο.
The Mandalorian | Κατασκευαστικα πταισματα
Το οποίο, ομολογουμένως, θεωρώ ένα από τα βασικά μελανά στοιχεία της σειράς. Ο τόνος του δεν λειτουργούσε. Σημαντικές προοικονομίες του, πήραν ολόκληρη τη σεζόν να ξεπληρωθούν. Κάποιες θα τις περιμένουμε για την επόμενη. Υπήρχε μια άβολη κωμωδία, υποκριτική και γράψιμο διαλόγων που προσωπικά μου θύμισε τις χειρότερες στιγμές του Marvel Cinematic Universe.
Από το δεύτερο επεισόδιο της 3ης σεζόν του Mandalorian, ο Jon Favreau μας υπενθύμισε σε πόσο καλά χέρια είμαστε
Απο τα σημεία της δράσης του όμως και το αμέσως επόμενο επεισόδιο ο Jon Favreau μας υπενθύμισε σε πόσο καλά χέρια βρισκόμαστε. Αίσθηση που παρέμεινε και στην υπόλοιπη σεζόν. Ναι, ένα θεματάκι με το ξεπλήρωμα των προοικονομιών παρέμεινε. Σίγουρα κάποιες στιγμές του timeline ίσως να μην δικαιολογούνται απόλυτα και να πρέπει να τεσταριστεί λίγο περισσότερο το suspension of disbelief μας, αν μπούμε σε πιο αναλυτική σκέψη. Και φυσικά υπάρχουν κάποια ποσοστά filler στιγμών που, κατά κανόνα, ελάχιστες σειρές μπορούν να αποφύγουν.
The Mandalorian | νεο μεγαλο saga στο Star Wars
Πρακτικά αυτά είναι πταίσματα όμως. Το Mandalorian, δεν είναι απλά συνεπές και αυξάνει σταθερά την επική του κλίμακα ξεδιπλώνοντας ένα saga που συναγωνίζεται αυτό των Skywalkers. Το πετυχαίνει με τον δικό του τρόπο, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την ουσία του τι σημαίνει Star Wars.
Έχει στοιχεία από τη λογική κάθε τριλογίας. Τη διεύρυνση που βρίσκουμε στους χαρακτήρες. Την εξερεύνηση του “scum and villainy” για το οποίο μας μίλαγε ο Obi-Wan στο A New Hope. Τα cameo που γεμίζουν αυτές τις θέσεις. Και φυσικά τις διαφορές που έχουν οι βασικοί χαρακτήρες από αυτούς των τριλογιών. Όλα αυτά μπλέκονται οργανικά και το κάνουν μοναδικό.
Ο Pedro Pascal παραμένει ο σωτήρας daddy των ορφανών. Με τους ρόλους του σε Mandalorian και The Last Of Us κράτησε του οπαδούς του φανταστικού κολλημένους στις οθόνες τους για το πρώτο μισό της χρονιάς.
Το Mandalorian του Jon Favreau έχει ολοκληρώσει την πρώτη του τριλογία και μπαίνουμε δυναμικά στη συνέχεια του ταξιδιού του Din Djarin και του Grogu. Τα σχέδια από την Disney έχουν ήδη τεθεί, με τις δύο νέες σειρές Ahsoka και Skeleton Crew να συνομιλούν με το Mandalorian και το Book Of Boba-Fett.
Με τα The Mandalorian και The Last of Us, ο Pedro Pascal κράτησε τους fans του φανταστικού στην οθόνη τους για το πρώτο μισό του 2023
Αναμένεται μάλιστα να κλιμακωθούν με ένα crossover event δια χειρός Dave Filoni. Εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε για να απολαύσουμε και να χαθούμε ξανά στον αγαπημένο μας μακρινό γαλαξία. This is the way.