Wardruna | Jarls του νορβηγικού folk

Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην έως τώρα σπουδαία διαδρομή των Wardruna. Τόσο για τη θρυλική σειρά Vikings του Netflix, όσο και άλλα albums τους. Το θρυλικό τρίτο μέρος της τριλογίας Runaljod, Ragnarok τους εκτόξευσε.

Ο κόσμος ταξίδεψε βαθιά στην ιστορία τους και τους αγάπησε. Ανακάλυψε τις σπουδαίες στιγμές που χαρίζει η μουσική τους. Η ήχοι της φύσης, πρωτόλειο στην πυρήνα τους, ξεπετάγονται από πνευστά κέρατα, φλάουτα, νορβηγικές άρπες, και πολλά ακόμη. Μια μουσική πανδαισία, που σε κάνει να θέλεις να πας στην… άκρη του κόσμου, σε ένα ομιχλώδες τοπίο. Να προκαλέσεις τα τέρατα των θρύλων. Να νιώσεις εκτός σώματος. Αυτό ακριβώς είναι οι Wardruna

Το δισκογραφικό ντεμπούτο των Wardruna έγινε το 2009, με το πρώτο από τα τρία albums της τριλογίας “Runaljod”. Η τριλογία είναι εμπνευσμένη από τα 24 αρχαία ρουνικά σύμβολα της πλέον παλαιάς μορφής ρουνικών Elder Futhark. Πρόκειται για τη μορφή γραφής που χρησιμοποιούσαν τα γερμανικά φύλα στις Βορειοδυτικές γερμανικές διαλέκτους κατά την περίοδο των Μεγάλων Μεταναστεύσεων. Οι ακαδημαϊκοί τοποθετούν χρονικά αυτή την περίοδο μεταξύ 2ου και 8ου αιώνα μ.Χ.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς βάσει του παραπάνω, το “Runaljod – gap var Ginnunga” είναι ένα τρομερά σκοτεινό, πηγαίο, πρωτόγονο album. Γεμάτο κρουστά και χορωδίες. Ήχους από ακραία φυσικά φαινόμενα, μονόλογους χωρίς μουσική επένδυση. Πνευστά βόρειων πολιτισμών, throat singing, και πολλά ακόμη. Μιλάμε για μια κατάθεση διαπιστευτηρίων από τους Wardruna, οι οποίοι παραδίδουν μαθήματα Nordic/dark folk και ambient.

Τέσσερα χρόνια μετά, έρχεται το δεύτερο κεφάλαιο της τριλογίας, με το “Runaljod – Yggdrasil. Με το “Rotlaust Tre Fell” (Ένα Δέντρο Δίχως Ρίζες Πέφτει) να αποτελεί ουσιαστικά όχι απλά μουσικό κομμάτι αλλά επίκληση στον Odin και στη μητέρα Frigg. Στον σοφό Vanir, στον αρχαίο Thurs, και στους Norns συνολικά. Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε στην 3η σεζόν του Vikings, πριν από μια καίρια και πολύ αγχωτική, επική σκηνή.

Το album έχει πολλά κομμάτια που χρησιμοποιήθηκαν στο Vikings, όπως το δεύτερο του δίσκου, “Fehu“. Αναφέρεται στο κακό που κρύβει η δίψα για χρυσάφι και πλούτο. Στους κινδύνους που διατρέχουν όσοι υποκύπτουν στον πειρασμό. Με το “Helvegen” («Δρόμος προς το Hel» δηλαδή το χώρο που πάει κάποιος όταν πεθαίνει), οι Wardruna εισάγουν στη μουσική ένα μουσικό κομμάτι για κηδεία. Αναφέρει: «Εσύ ο ίδιος θα πεθάνεις επίσης, αλλά τα λόγια για εσένα δεν θα πεθάνουν ποτέ, αν κερδίσεις καλή φήμη. Εσύ ο ίδιος θα πεθάνεις επίσης, ξέρω όμως έναν που δεν πεθαίνει ποτέ: την κρίση όσων πεθαίνουν».

Προφανώς η τριλογία του Runaljod θα έκλεινε με το “Runaljod – Ragnarok“. Στη μυθολογία των βόρειων λαών της Ευρώπης, το Ragnarok είναι μια σειρά από καταστροφικά γεγονότα. Μεταξύ αυτών και μια γιγάντια μάχη. Σε αυτή λέγεται πως θα πεθάνουν Odin, Thor, Tyr, Freyr, Heimdallr, και Loki. Από αυτή, θα προκληθούν φυσικές καταστροφές που θα προκαλέσουν τη βύθιση του κόσμου. Έπειτα από αυτά τα γεγονότα, ο κόσμος θα αναδυθεί νέος και γόνιμος. Όσοι θεοί επέζησαν, θα επιστρέψουν και θα συναντηθούν ξανά στη γη. Οι άνθρωποι θα γεννηθούν ξανά από δυο επιζήσαντες της καταστροφής.

Πόσο πιο επικό; Όλα τα κομμάτια του album εκτός του τελευταίου φέρουν τα ονόματα ρούνων από φύλα του βορρά. Το σύνολο του δίσκου αποτελεί «χαλί» το οποίο συνοψίζει τα συναισθήματα κάποιου ο οποίος θα βρισκόταν εκεί τη στιγμή του Ragnarok. Μάχη, αδρεναλίνη στα ύψη, απελπισία, θλίψη. Λύτρωση, χαρά, ένας τυφώνας από συναισθήματα που μπορεί να βιώσει το ανθρώπινο είδος. Όλα σε περίπου μια ώρα τραγουδιών που ολοκληρώνεται με το Runaljod. Ένα τραγούδι που παραπέμπει σε επίκληση, ανακοινώνοντας το τέλος της τριλογίας.

Δυο χρόνια μετά το τέλος της τριλογίας Runaljod, οι Wardruna επέστρεψαν το 2018 με το “Skald. Η λέξη περιγράφει τον συνθέτη και ερμηνευτή ποιημάτων τα οποία υμνούν ήρωες και τις πράξεις τους. Το Skaldic Poetry of the Scandinavian Middle Ages project έχει βρει και συντηρεί πάνω από 5.790 στίχους από περισσότερους από 445 skalds, που βρέθηκαν σε περισσότερα από 715 χειρόγραφα της εποχής.

Στο δίσκο περιλαμβάνεται και το 15λεπτο (!) “Sonatorrek“, με τρομερά παραδοσιακά φωνητικά. Προτείνουμε να ακούσετε αφού έχετε συνηθίσει τους Wardruna και τη nordic/dark folk. Ίσως κουράσει κάποιον που δεν έχει συνηθίσει αυτή τη μουσική. Συνολικά, το Skald αποτελεί ένα εξαιρετικό follow-up στην τριλογία, χωρίς να είναι. Το Runaljod ανήκει στο παρελθόν, εκεί που του αξίζει, και είναι παρακαταθήκη για το χώρο της Nordic/dark folk μουσικής. Οι Wardruna όμως εξελίσσονται, πάντα φυσικά πιστοί στις ρίζες τους.

Τρία χρόνια μετά το επικό Skald, οι Wardruna επιστρέφουν με το “Kvitravn. Παραδοσιακά, οι Wardruna αντλούν έμπνευση από μια αστείρευτη πηγή γνώσης και πολιτιστικής αναφοράς. Από τη Norse ιστορία, μυθολογία, και τέχνη. Ποιήματα και ambient folk μουσική «χορεύουν» σε πλήρη αρμονία. Κύριο φόντο η σκοτεινή ατμόσφαιρα που κουβαλάει κάθε τι Norse.

Σε μια εποχή όπου ο χρόνος «πετούσε». Οι άνθρωποι σέρνονταν από τη μια μέρα στην επόμενη. Τότε, οι Wardruna μας χάρισαν το Kvitravn. Αυτό με τη σειρά του, χάρισε την ευκαιρία για μια στάση. Για περισυλλογή και ηρεμία. Ο δίσκος ακούγεται καλύτερα χωρίς διαλείμματα, χωρίς να αποσπάται η προσοχή από κάτι άλλο. Στα σχεδόν 70 λεπτά του, υπνωτίζει και εξερευνά πρώιμα στοιχεία της Norse κουλτούρας.

Το μέσο; «Ωμά» κομμάτια τα οποία αναδεικνύουν την ομορφιά μιας νοοτροπίας «ξένης» στον υπόλοιπο κόσμο. Ανατριχιαστικό, δυνατό, και βαθύτατα συναρπαστικό. Το «Kvitravn» είναι ένας θρίαμβος και μια νέα κορυφή για τους Wardruna, που κοιτάζουν -όπως φαίνεται- μόνο μπροστά. Με σεβασμό στις ρίζες τους και στο μουσικό παρελθόν τους.

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Share.
Exit mobile version