Τα hidden tracks είναι σαν μουσικά Easter Eggs. Mικρές εκπλήξεις που περιμένουν αυτούς που ψάχνουν λίγο βαθύτερα. Ο δημιουργός, συνήθως, τα εισάγει είτε τυχαία, είτε για να διαταράξει την παραδοσιακή δομή του άλμπουμ. Με αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτει απρόσμενα στοιχεία της δημιουργικότητας και προσωπικότητάς του.
Queens of the Stone Age: “The Real Song for the Deaf”
Οι Queens of the Stone Age έκρυψαν ένα κομμάτι στο “Songs for the Deaf”, το “The Real Song for the Deaf”. Για να το ακούσεις, θα επρέπε μόλις βάλεις το CD να το γυρίσεις πίσω, δηλαδή να φτάσεις στην αρχή του trck “0”. Σε αυτό το hidden track, διάρκειας κάτω των δύο λεπτών, οι QotSA τρίβουν μπαλόνια πάνω στα μικρόφωνα και δημιουργούν μια συχνότητα που οι κωφοί μπορούν να αισθανθούν.
Placebo: “Black Market Blood”
Στο “Black Market Music” των Placebo ακούμε το “Black Market Blood”, ένα ακόμα hidden track. Εμφανίζεται πέντε λεπτά μετά το “Peeping Tom” και βρίσκεται ως bonus στις ιαπωνικές εκδόσεις, μετά από διασκευή του “I Feel You” των Depeche Mode.
The Sound: “Hothouse”
Το “From the Lion’s Mouth” των The Sound είναι ένα διαμάντι του post-punk, επηρεασμένο από τους Joy Division. Το τελευταίο κομμάτι, το “New Dark Age”, τελειώνει, και -μετά από μία παύση- αναδύεται το κρυμμένο “Hothouse”.
Yeah Yeah Yeahs: “Poor Song”
Το “Fever to Tell” των Yeah Yeah Yeahs κλείνει με ένα hidden track, το “Poor Song”. Αρχικά κρυμμένο μετά το “Modern Romance” στις φυσικές κόπιες, τώρα εμφανίζεται ξεχωριστά στις υπηρεσίες streaming.
Green Day: “All by Myself”
Το “All by Myself” των Green Day γράφτηκε από τον ντράμερ Tre Cool και προστέθηκε ως κρυφό κομμάτι στο “Dookie”. Το κομμάτι αναφέρεται με χιούμορ στις «σόλο δραστηριότητες», ταιριάζοντας με τα πρώιμα θέματα των Green Day.
Coldplay: “The Escapist”
Όταν ο Jon Hopkins εντάχθηκε στους Coldplay το 2007, υποτίθεται ότι θα ήταν μια σύντομη συνεργασία. Αυτή η μία μέρα όμως εξελίχθηκε σε ένα ολόκληρο project, δίνοντας βάθος στο “Viva La Vida”. Το “The Escapist”, μετά το “Death and All His Friends”, δειγματίζει το κομμάτι “Light Through the Veins” του Hopkins από το 2009.
Nine Inch Nails: “Physical (You’re So)”
Το EP “Broken” των Nine Inch Nails περιέχει το “Physical (You’re So)” ως hidden track, που αρχικά βρέθηκε σε bonus mini-CD μαζί με το “Suck”. Αργότερα, και τα δύο κρύφτηκαν στο κύριο EP ως κομμάτια “98“ και “99”.
Nirvana: “Endless, Nameless”
Το “Endless, Nameless” είναι ένα ωμό κομμάτι των Nirvana, αποτυπώνοντας τον εμβληματικό ήχο τους. Μετά από 10 λεπτά σιωπής στο “Nevermind“, ξαφνικά εμφανίζονται οι χαοτικές κιθάρες και οι έντονοι στίχοι του Kurt Cobain. Επίσης, η παραφωνία και η απελπισία του τραγουδιού αντικατοπτρίζουν τη σκοτεινή πλευρά των Nirvana, καθιστώντας το ένα δυνατό αλλά και δύσκολο άκουσμα.
The Clash: “Train in Vain”
Το “Train in Vain” των The Clash δεν είναι κρυφό κομμάτι στην πραγματικότητα. Όπως σημείωσε ο ηχολήπτης Bill Price, «…δεν προοριζόταν να είναι κρυμμένο». Λείπει από τις πρώτες εκδόσεις του London Calling και δεν περιλαμβάνει τους στίχους στο ένθετο. Η παράλειψη οφειλόταν στην προσθήκη της τελευταίας στιγμής και όχι σε κάποια εμπορική στρατηγική.
The Beatles: “Her Majesty”
Με διάρκεια μόλις 23 δευτερόλεπτα, το “Her Majesty” αποτελεί ένα μικρό κομμάτι στο τέλος του “Abbey Road”, αποτελώντας ένα από τα πρώτα κρυφά κομμάτια της ροκ. Ο McCartney αρχικά το είχε αφαιρέσει, όμως ένα λάθος άφησε την τελευταία νότα του “Mean Mr. Mustard” να οδηγεί στο “Her Majesty”. Η τυχαία συμπερίληψή του δημιούργησε ένα μοναδικό κρυφό κομμάτι που έγινε σημαντική προσθήκη στο άλμπουμ και ενέπνευσε μια ροκ παράδοση.