Έχει διαμορφωθεί μια συνήθεια στη μουσική σκηνή να παρατηρούμε τραγούδια που, ενώ δεν κατάφεραν να κάνουν εντύπωση στην αρχική τους εκτέλεση, αναβιώνονται μέσα από διασκευές που πραγματοποιούνται από διάφορους καλλιτέχνες, είτε εντός του ίδιου είδους μουσικής είτε σε διαφορετικά. Εντούτοις, υπάρχει μια εξαιρετική κατηγορία τραγουδιών που, παρά την αρχική τους μη επιτυχία, οι διασκευές τους έχουν αφήσει ανεξήτιλο αποτύπωμα στη μουσική ιστορία. Συνεχίζουμε με τους CCR, Heart και Cyndi Lauper.

Οι Heart με το "Alone" κατάφεραν να μείνουν στην ιστορία

To “Alone” χρειάστηκε να τραγουδηθεί από τρεις διαφορετικούς καλλιτέχνες μέχρι να καταφέρει να γίνει η επιτυχία που όλοι γνωρίζουμε σήμερα. Αρχικά κυκλοφόρησε στον δίσκο “Taking the Cold Look” από τους Steinberg και Kelly. Αυτό συνέβη την περίοδο που οι δύο τους είχαν ένα project, το i-Ten. Ο δίσκος πέρασε απαρατήρητος, επομένως και το κομμάτι, κάτι που δεν άλλαξε ούτε έναν χρόνο αργότερα όταν το ερμήνευσαν οι John Stamos και Valerie Stevenson στη σειρά “Dreams”.

«Δεν ήμουν καθόλου ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα του “Taking a Cold Look”, αλλά ήξερα ότι είχε μερικά εξαιρετικά τραγούδια» θυμάται ο Steinberg. «Σίγουρα το πιο υποσχόμενο κομμάτι ήταν το “Alone”. Όμως, λόγω της μη επιτυχίας του album, τα κομμάτια κατέληξαν στο συρτάρι μας και τελικά τα ξεχάσαμε.»

Η εκτέλεση των Heart μετέτρεψε το "Alone" σε ένα είδος σύγχρονου ύμνου

Μετά τις επιτυχίες που σημείωσαν ως δημιουργοί, οι Steinberg και Kelly επέστρεψαν στο “Alone” περισσότερο για να περάσουν την ώρα τους. Άλλαξαν την πρώτη γραμμή των στίχων από “I always fared well on my own” σε “Til now, I always got by on my own” και «ο Tom άλλαξε λίγο τη μελωδία και της έδωσε περισσότερη ενέργεια» περιγράφει ο Steinberg. «Αυτή η πινελιά του Tom άλλαξε όλο το κομμάτι ριζικά και ξαφνικά άρχισε να μου αρέσει ξανά. Κάναμε ένα demo και το πήγαμε στον παραγωγό των Heart, Ron Nevison, που ξετρελάθηκε όταν το άκουσε.»

Η εκτέλεση των Heart μετέτρεψε το “Alone” σε ένα είδος σύγχρονου ύμνου.  Τον Ιούλιο του 1987 το κομμάτι κατέληξε στο Νο. 2 του Top Pop Singles chart του 1987 και ήταν επίσης Νο. 1 στον Καναδά- το “Alone” έγινε επίσης το μοναδικό Top 5 single των Heart στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το “Girls Just Want to Have Fun” είναι ένα τραγούδι που έγινε γνωστό σε όλους μας από την Cyndi Lauper.  Αυτό που είναι ίσως λιγότερο γνωστό είναι ότι η εκτέλεση που έχουμε όλοι στο μυαλό μας δεν είναι η πρωτότυπη. Αυτή ανήκει στον Robert Hazard, ο οποίος ηχογράφησε το τραγούδι σε ένα ντέμο του το 1979. Ο Hazard έγραψε το τραγούδι από την διαφορετική οπτική γωνία, μιλώντας για τις γυναίκες στην κρεβατοκάμαρα.

Η Cyndi Lauper “ανέτρεψε το σενάριο” και το έκανε να φέρει μια φεμινιστική στάση αλλάζοντας διακριτικά κάποιους από τους στίχους μετά από πρόταση του παραγωγού της. Το τραγούδι κυκλοφόρησε στα τέλη του 1983, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας του στα charts ήρθε κατά το πρώτο μισό του 1984. Το single έφτασε στο Top 10 σε περισσότερες από 25 χώρες και έφτασε στο Νο. 1 σε δέκα από αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, του Καναδά, της Ιρλανδίας, της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Νορβηγίας. Έφτασε επίσης στο Νο. 2 τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το τραγούδι πρώτη φορά κυκλοφόρησε ως “Susie Q”, και ναι, δεν είναι τυπογραφικό λάθος, ο αρχικός τίτλος ήταν με “s”. Αρχικοί συνθέτες του κομματιού είναι οι Dale Hawkins και Robert Chaisson, αλλά όταν κυκλοφόρησε, ο Stan Lewis, ιδιοκτήτης της Jewel/Paula Records και του οποίου η κόρη Susan ήταν η έμπνευση για το τραγούδι, και η Eleanor Broadwater, η σύζυγος του Gene Nobles, πιστώθηκαν ως συν-συγγραφείς για να τους δοθούν μερίδια από τα πνευματικά δικαιώματα.

Οι Creedence Clearwater Revival ηχογράφησαν τη δική του version για το πρώτο τους album το 1968. Αρχικά είχε διάρκεια οκτώμισι λεπτών, αλλά χωρίστηκε στη μέση για να κυκλοφορήσει ως single, με ένα μισό του τραγουδιού σε κάθε πλευρά του δίσκου.

Share.
Exit mobile version