Οι Mask of Prospero, οι οποίοι έχουν μια παρουσία στην εγχώρια σκηνή απο το 2015, δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς πως αποτελούν νέα όσο αφορά την μουσική στην οποία δραστηριοποιούνται. Με δύο άλμπουμ στο ενεργητικό τους, θα λέγαμε πως, από την πλευρά τους, περνάνε πλέον στη φάση που τροφοδοτούν πλήρως, από όλες τις απόψεις, αυτό που κάνουν, ώστε να του δώσουν μορφή και χαρακτήρα. Έχοντας αντλήσει αρκετή έμπνευση από μουσικά είδη που παρακολουθούμε να ανθίζουν όλο και περισσότερο, και φαινόμενοι να δίνουν αρκετό βάρος σε ένα αρκετά καλά πλαισιομένο -αισθητικά- προφίλ, μένει να δούμε τι μας επιφυλάσσουν. Με αφορμή, λοιπόν την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους, Hiraeth, και τις εμφανίσεις τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μιλήσαμε μαζί τους γι’ αυτό και για πολλά ακόμη!

Καλησπέρα και καλώς ήρθατε στο DEPART! Σας πετυχαίνουμε σε μια συγκυρία που μόλις έχετε κυκλοφορήσει ένα νέο full length album, το Hiraeth. Σε τι βαθμό και από ποιες απόψεις ήταν διαφορετική η σύνθεση και η ηχογράφηση του νέου άλμπουμ σε σχέση με το προηγούμενο; Είναι το Hiraeth από οποιαδήποτε άποψη η συνέχεια από το The Observatory;

Ανδρέας , Άγγελος (Mask Of Prospero): Σίγουρα υπάρχει μία φυσική εξέλιξη από τον προηγούμενο μας δίσκο. Χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι έχετε ένα “sequel” του The Observatory στα χέρια σας. Υπάρχει, επίσης, συνοχή μεταξύ των δύο κυκλοφοριών. Με την έννοια ότι δεν επανεφευρίσκουμε τους εαυτούς μας. Σίγουρα επαναπροσδιορίζουμε τη νοοτροπία που έχουμε τόσο για τη μουσική. Όσο και για την αντιμετώπισή της σε συνθετικό και εκτελεστικό επίπεδο. Είμαστε καλύτεροι σε σχέση με το παρελθόν. Πιο έτοιμοι για οτιδήποτε προκύψει και σίγουρα αυτό αποτελεί απότοκο της όλης διαδικασίας που μας έφερε εδώ.

Το Hiraeth είναι ένα concept album που πραγματεύεται τις δυσκολίες που βιώνουμε ο καθένας στην πορεία της ζωής μας, και τον τρόπο που μας διαπλάθουν, μέχρι να φτάσουμε στην ελευθερία (horeeya). Τι αποτελεί αυτή την ελευθερία;

Ανδρέας (Mask Of Prospero): Πράγματι, σκοπός του δίσκου είναι ο ακροατής να ταξιδέψει μαζί μας και να βιώσει τα εμπόδια. Τις δυσκολίες, ψυχικές και σωματικές, και αφού τελικά εξοικειωθεί μαζί τους, να τις καταπολεμήσει. Δηλαδή να πετύχει ο καθένας την προσωπική του“hooreya”.

Πρόσφατα έχουν βρεθεί στο δρόμο μου αρκετά concept albums που καταπιάνονται με την ιδέα της νοσταλγίας και του αναστοχασμού. Ποια πιστεύετε πως είναι η αξία αυτών των δύο εννοιών;

Άγγελος (Mask Of Prospero): Η νοσταλγία αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, μια προβολή του εαυτού μας σε μια παρελθούσα στιγμή στον άξονα του χρόνου. Κατά την οποία μάλιστα, ο νους φεύγει για να αναπολήσει τις στιγμές εκείνες που επέδρασαν –κυρίως θετικά– στο άτομο. Ο αναστοχασμός, από την άλλη, είναι περισσότερο μια διαδικασία ενδοσκόπησης που στοχεύει στις μελλοντικές πράξεις. Αξιοποιώντας το παρελθόν με σκοπό τη βελτίωση του παρόντος και του μέλλοντος. 

Θα λέγαμε, πιθανότατα, πως η νοσταλγία, όσο και αν προσδίδει μια θετική αύρα στον νου και την ψυχή. Σε ρεαλιστικό όμως, επίπεδο, δεν βοηθά το άτομο να πάει μπροστά. Αντιθέτως, ο αναστοχασμός μπορεί να βοηθήσει το άτομο να επενεξετάσει συνθήκες και καταστάσεις που έχει βιώσει. Να προχωρήσει μπροστά με αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Το Hiraeth φαίνεται να είναι μια προσπάθεια στην οποία συνεισέφεραν αρκετοί μουσικοί. Θέλετε να μας πείτε πως προέκυψαν αυτές οι συνεργασίες;

Ανδρέας (Mask Of Prospero): Για αρχή στο Amal επιλέξαμε τη Σοφία Σαρρή. Επειδή ήταν αυτό που ακριβώς θέλαμε να «βγάλουμε» με το συγκεκριμένο κομμάτι, το οποίο πραγματεύεται την αγάπη μιας μητέρας για ένα παιδί. Θεωρούσαμε πως η Σοφία ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος να «δανείσει» τη φωνή του στο τραγούδι αυτό.

Τα genres καλά κάνουν και υπάρχουν, ωστόσο ας μην είμαστε στενόμυαλοι και ας μη βασίζουμε τη μουσική μας (κοσμο)θεωρία σε αυτά

Στο κομμάτι Kyma (Κύμα), από την άλλη, το πιάνο εκτελέστηκε από τον Γιώργο Μπουκαούρη και τον Αλέξανδρο Παφίλη. Επιπλέον, στις φωνές συμμετέχει ο Γιώργος Προκοπίου (POEM/Mother Of Millions) και ο Γιάννης Βογιατζής (Need) ως ένδειξη φόρου τιμής στον Μάκη Τσαμκόσογλου των Mother Of Millions.

Όλοι προσέφεραν τα μέγιστα στα κομμάτια τα οποία συμμετείχαν και τους ευχαριστούμε απεριόριστα.

Πώς θα περιγράφατε τη μουσική των Mask of Prospero, αν δεν υπήρχαν τα genres;

Ανδρέας, Άγγελος (Mask Of Prospero): Θα τη λέγαμε ανθρωποκεντρική και «εικονική». Υπό την έννοια ότι ο ακροατής «εισέρχεται» στη θεματική του άλμπουμ με τρόπο άμεσο. Ενώ το έχουμε προσεγγίσει έτσι, ώστε η ταλάντωση συναισθημάτων που υπάρχει κατά τη διάρκεια του δίσκου να εφαρμόζεται άμεσα στην ψυχοσύνθεση του ακροατή. 

Από την άλλη, ας κάνουμε και τον δικηγόρο του διαβόλου. Τα genres είναι για να βοηθάνε τον ακροατή να τοποθετηθεί σε έναν κόσμο υπερπληροφόρησης. Και όχι να τον περιορίζουν. Επομένως, καλά κάνουν και υπάρχουν, ωστόσο ας μην είμαστε στενόμυαλοι. Ας μη βασίζουμε τη μουσική μας (κοσμο)θεωρία σε αυτά.

Έχετε αναφέρει, σε προηγούμενη συνέντευξή σας, πως αρκετή από τη δημιουργικότητα της μπάντας προκύπτει από την προδιάθεση για πειραματισμό. Με ποιο τρόπο δοκιμάζετε κάθε φορά νέα πράγματα σαν μπάντα; Θεωρείτε πως ο πειραματισμός είναι κάτι που προκύπτει, αφού μια μπάντα βρει τα πατήματά της στον προσωπικό της ήχο ή είναι μέρος της διαδικασίας σχηματισμού αυτής ακριβώς της ταυτότητας;

Ανδρέας, Άγγελος (Mask Of Prospero): Θεωρούμε πως ο πειραματισμός και ο αυθορμητισμός ως προς τη σύνθεση είναι δύο στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν. Ουκ ολίγες ιδέες προέκυψαν από ένα απλό “τζαμάρισμα”. Σίγουρα, όμως, προκειμένου ο πειραματισμός να αποτελέσει κομμάτι της ταυτότητας μιας μπάντας, θα πρέπει πρώτα να έχει παγιωθεί ένας χαρακτήρας ισχυρός. Ώστε να υπάρχει η ικανότητα να αφομοιώνει στοιχεία, αφενός, και αφετέρου να αποδιώχνει αυτά που δεδηλωμένα δεν της ταιριάζουν.

Η λέξη Hiraeth είναι ουαλικής προέλευσης και δηλώνει το αίσθημα της επιθυμίας για κάτι ή της νοσταλγίας. Το τελευταίο κομμάτι του άλμπουμ έχει τίτλο “Horeeya” που στα αραβικά σημαίνει ελευθερία. Πώς προέκυψε η χρήση αυτών των λέξεων και πώς δένουν με τα υπόλοιπα νοήματα του άλμπουμ;

Ανδρέας (Mask Of Prospero): Το “hiraeth” είναι ουαλικής προέλευσης λέξη και δηλώνει τη νοσταλγία ενός “σπιτιού” που στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ. Το Hiraeth πράγματι είναι ένα concept album που πραγματεύεται γενικότερα την ανθρώπινη φύση. Όπως και έντονες εμπειρίες που μας έχουν αφήσει σημάδια μέχρι να τα καταπολεμήσουμε και να φτάσουμε στη προσωπική μας horeeya. 

Ο πειραματισμός αποτελεί κύριο συστατικό του ήχου των Mask of Prospero

Πέρα από το ζήτημα της αισθητικής, που περνάει και σε γλωσσολογικό επίπεδο, είναι μια πολυπολιτισμική αύρα, η οποία πραγματώνεται μέσα από το αίσθημα του ταξιδιού που αποπνέει ο δίσκος.

Στο μυαλό μου η δημιουργία ενός concept album πάντα είναι κάτι που πρέπει να συνδυάσει πολλά πράγματα και με τον κατάλληλο τρόπο για να καταφέρει να πει αυτό που θέλει να πει. Ποιες θεωρείς πως είναι οι κυριότερες δυσκολίες πίσω από αυτή τη διαδικασία;

Άγγελος (Mask Of Prospero): Θεωρώ πως οι κυριότερες δυσκολίες έγκεινται στην εύρεση αυτή καθαυτή του concept. Μόλις η ιδέα αποκρυσταλλωθεί, όλα γίνονται πιο εύκολα. Κάθε επιμέρους σύνθεση οδηγεί αβίαστα τη ροή της «ιστορίας» μπροστά κατά τρόπο φυσικό και ανεμπόδιστο.

Τι υπάρχει στο πρόγραμμα της μπάντας για το επόμενο διάστημα;

Ανδρέας (Mask Of Prospero): Παρασκευή 24/2 παίζουμε στο Eightball μαζί με τους Euphrosyne και τους I See Ruins, ενώ μια εβδομάδα μετά, στις 4/3, πραγματοποιείται το release show του “Hiraeth” στην Αθήνα μαζί με τους Blame Kandinsky. Θα ήταν χαρά μας να σας δούμε εκεί!

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Share.
Exit mobile version