Όταν οι Def Leppard κυκλοφόρησαν το “Pyromania” στις 20 Ιανουαρίου 1983, πυροδότησαν μια ηχητική βόμβα που συντάραξε τον μουσικό κόσμο. Αυτό που προέκυψε ήταν ένα πολιτισμικό φαινόμενο που άλλαξε τον τρόπο που τότε αντιλαμβανόμασταν το hard rock. Αυτό ήταν το άλμπουμ που συνδύασε τη σκληρή πλευρά της ροκ με τη γυαλισμένη αισθητική της ποπ. Επί της ουσίας, δημιούργησε ένα νέο πρότυπο για τη μουσική. Το αποτέλεσμα ήταν να εμπνεύσει πλήθος καλλιτεχνών και φυσικά, να καθιερώσει τους Def Leppard στη ροκ ιστορία. Πώς όμως το “Pyromania” άναψε τις φλόγες που θα έκαιγαν τόσο έντονα;
Οι Def Leppard ξεκίνησαν την πορεία τους στο Σέφιλντ της Αγγλίας. Εκεί, πέντε νεαροί γεμάτοι όνειρα έγραψαν στους τοίχους του μουσικού χώρου της πόλης ότι κάποια μέρα θα ήταν headliners. Το δεύτερο άλμπουμ τους, “High ‘n’ Dry” είχε αρχίσει να τραβά την προσοχή προς το μέρους, κυρίως στις ΗΠΑ. Το MTV, μάλιστα, έπαιξε το βίντεο του τραγουδιού “Bringin’ On the Heartbreak”. Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη προβολή τους, και παρότι η επιτυχία που σημείωσε ήταν μέτρια, ο δρόμος είχε πλέον ανοίξει.
Η μεγάλη αλλαγή για τους Def Leppard ήρθε όταν συνεργάστηκαν με τον παραγωγό Robert John “Mutt” Lange. Ο Lange, γνωστός από την επιτυχία του “Back in Black” των AC/DC, αναγνώρισε την ενέργεια και τις μελωδικές δυνατότητες του συγκροτήματος. Με το “Pyromania”, ο Lange στόχευσε στη δημιουργία ενός μοναδικού μουσικού έργου, ξεπερνώντας τα όρια ενός απλού δίσκου. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν δίσκο που να ακούγεται τόσο εντυπωσιακός όσο οι ταινίες του Spielberg», είχε πει ο τραγουδιστής Joe Elliott, περιγράφοντας το όραμα του άλμπουμ.
Το “Pyromania” ανέβασε τους Def Leppard σε νέα δημιουργικά επίπεδα, καθιστώντας το άλμπουμ σταθμό στην ιστορία της ροκ
Η δημιουργία του “Pyromania” ήταν μια απαιτητική αλλά και ξεχωριστή διαδικασία. Ο Lange, με την εμμονή του στην τελειότητα, ανάγκασε το συγκρότημα να πιάσει επίπεδα δημιουργικότητας που μέχρι τότε δεν είχε καν αγγίξει. Ο Lange δούλεψε σχολαστικά στις φωνητικές αρμονίες, αφιερώνοντας χρόνο στη λεπτομέρεια. Παράλληλα, πειραματίστηκε με την πιο προηγμένη τεχνολογία που υπήρχε στο στούντιο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, κατάφερε να αναδείξει το άλμπουμ σε πρότυπο παραγωγής.
Η παραγωγή του “Pyromania” δεν ήταν εύκολη. Στα μέσα της διαδικασίας, ο κιθαρίστας Pete Willis απολύθηκε εξαιτίας των προβλημάτων του με το αλκοόλ, αν και τα ρυθμικά του μέρη παρέμειναν στο άλμπουμ. Τη θέση του πήρε ο Phil Collen, που έφερε φρέσκια ενέργεια στο συγκρότημα. Τα σόλο του σε τραγούδια όπως τα “Rock of Ages” και “Photograph” έγιναν από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα του άλμπουμ.
Το “Pyromania” ξεκινά δυναμικά, με το “Rock! Rock! (Till You Drop)” να θέτει τον τόνο με έντονες κιθάρες και synth εισαγωγή. Στη συνέχεια περιλαμβάνει δυναμικά rock κομμάτια όπως τα “Stagefright” και “Die Hard the Hunter“. Παράλληλα, λαμπεροί «pop-metal» ύμνοι όπως τα “Photograph” και “Foolin’” κάνουν την εμφάνισή τους.
Η πιο χαρακτηριστική στιγμή του άλμπουμ είναι στο “Rock of Ages”, με την αξέχαστη εισαγωγή «Gunter Glieben Glauten Globen» (Offspring). Αυτή η ιδέα του Lange αντικατέστησε το τυπικό μέτρημα και έγινε ένα μοναδικό στοιχείο του τραγουδιού. Παρόλο που τα hooks και τα δυνατά ρεφρέν κλέβουν την παράσταση, η δομή του τραγουδιού είναι σχολαστικά σχεδιασμένη. Η χρήση του Fairlight CMI sampler για τα ντραμς, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή δουλειά του Rick Allen, έδωσε στο τραγούδι έναν πρωτοποριακό, μηχανικό ήχο που επηρέασε τον ήχο της εποχής.
Tο “Pyromania” έφερε τους Def Leppard στο προσκήνιο, με το “Photograph” να κυριαρχεί στο MTV και να ενισχύει την επιτυχία τους
Η κυκλοφορία του “Pyromania” συνοδεύτηκε από μία άνευ προηγουμένου διαφημιστική καμπάνια. Το βίντεο του “Photograph”, που προβαλλόταν συνεχώς στο MTV, έκανε το συγκρότημα γνωστό στο ευρύ κοινό. Μάλιστα, εκθρόνισε το “Beat It” του Michael Jackson ως το πιο πολυπαιγμένο βίντεο του καναλιού. Το άλμπουμ σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία, φτάνοντας στο Νο. 2 του Billboard 200, με μοναδικό εμπόδιο το “Thriller” του Jackson. Τελικά, πούλησε πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ.
Το “Pyromania” κυκλοφόρησε την εποχή που το MTV είχε τεράστια επιρροή και τα μουσικά βίντεο είχαν εξίσου μεγάλη σημασία με τα τραγούδια. Το βίντεο του “Photograph” ξεχώρισε με τα γρήγορα πλάνα, τις εντυπωσιακές εικόνες και τον Joe Elliott ντυμένο με Union Jack. Η στυλιζαρισμένη εμφάνιση του συγκροτήματος, μαζί με τις hard-rock ρίζες τους, κατάφερε να προσελκύσει τόσο το ροκ όσο και το ευρύτερο mainstream κοινό.
Παρότι η μουσική του “Pyromania” ήταν αυτή που κέρδισε το κοινό, οι στίχοι του έδωσαν μια διαφορετική διάσταση. Τραγούδια όπως το “Die Hard the Hunter” ασχολήθηκαν με το μεταπολεμικό τραύμα, ένα σπάνιο θέμα για τη ροκ της εποχής. Το “Billy’s Got a Gun” παρουσίασε μια σκληρή ιστορία αστικής βίας. Αυτή η διάθεση να αγγίξουν πιο σύνθετα θέματα έκανε τους στίχους να ξεχωρίζουν, δίνοντας στο “Pyromania” μεγαλύτερο βάρος.
Η περιοδεία του “Pyromania” ήταν εξίσου εντυπωσιακή με το ίδιο το άλμπουμ. Ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο και σύντομα έφτασε στη Βόρεια Αμερική. Οι συναυλίες, που αρχικά γίνονταν σε μικρούς χώρους, γρήγορα μεταφέρθηκαν σε αρένες γεμάτες κόσμο. Στις 17 Σεπτεμβρίου 1983, η εμφάνισή τους στο Σαν Ντιέγκο προσέλκυσε 55.000 οπαδούς, σημειώνοντας μια σημαντική στιγμή στην καριέρα τους.
Το εξώφυλλο του “Pyromania”, σχεδιασμένο από την Andie Airfix, αντικατοπτρίζει τον καινοτόμο και τολμηρό χαρακτήρα του άλμπουμ
Το εξώφυλλο του “Pyromania” ήταν εξίσου εντυπωσιακό με τη μουσική του. Σχεδιάστηκε από την Andie Airfix και παρουσίαζε έναν ουρανοξύστη τυλιγμένο στις φλόγες, μέσα από το στόχαστρο ενός όπλου. Η τολμηρή αυτή εικόνα ξέφευγε από τα συνηθισμένα κλισέ των ροκ εξωφύλλων, όπως δερμάτινες φιγούρες ή τέρατα. Η πρωτοποριακή αισθητική του εξωφύλλου αποτύπωσε ιδανικά τον καινοτόμο χαρακτήρα του άλμπουμ.
Τόσα χρόνια μετά την κυκλοφορία του και το “Pyromania” παραμένει ένα σημαντικότατο άλμπουμ. Ενέπνευσε συγκροτήματα όπως οι Bon Jovi και οι Guns N’ Roses, ενώ παρά τα «χρονάκια» του, δε χάνει το σφρίγος του. Παράλληλα, το “Pyromania” άνοιξε το δρόμο για τη θρυλική επιτυχία του “Hysteria“, καθιερώνοντας ένα πρότυπο για τα hard rock άλμπουμ που συνδυάζουν τεχνική ακρίβεια με συναίσθημα.
Το “Pyromania” ξεχώρισε για τη φιλοδοξία του, συνδυάζοντας τη ροκ ενέργεια με την ποπ αισθητική με τρόπο που δεν είχε ξαναγίνει. Σαράντα χρόνια μετά, παραμένει ένα σημαντικό άλμπουμ που αποδεικνύει τι μπορεί να επιτευχθεί με ταλέντο και σκληρή δουλειά. Για τους Def Leppard, ήταν η δουλειά που τους καθιέρωσε για πάντα στη σκηνή.
Artist: Sober On Tuxedos
Album: Good Intentions
Label: Heaven Music
Release Date: 11/12/2020
Genre: Nu Metal, Metalcore
Artist: Def Leppard