Οι Trio Mandili πήραν το όνομά τους από τη γεωργιανή λέξη για τη “γυναικεία μαντήλα”. Πρόκειται για ένα μουσικό συγκρότημα που έχει γοητεύσει το κοινό σε όλο τον κόσμο με το μοναδικό μείγμα πολυφωνικού τραγουδιού και γεωργιανής παραδοσιακής μουσικής. Το τρίο, που σήμερα αποτελείται από τις Tatuli Mgeladze, Tako Tsiklauri και Mariam Kurasbediani, έχει αποκτήσει σημαντική δημοτικότητα για τα αρμονικά φωνητικά τους που συνοδεύονται από το panduri, ένα παραδοσιακό γεωργιανό έγχορδο όργανο.

Η άνοδος του γκρουπ στη φήμη ξεκίνησε αρκετά απροσδόκητα. Τρεις ευδιάθετες Γεωργιανές έφηβες κατέγραψαν ένα βίντεο-selfie ενώ περπατούσαν σε έναν επαρχιακό δρόμο, ερμηνεύοντας το λαϊκό τραγούδι “Apareka“. Το βίντεο, που ανέβηκε στο YouTube, έγινε γρήγορα viral, συγκεντρώνοντας πάνω από επτά εκατομμύρια προβολές. Η απλότητα και η αυθεντικότητα του βίντεο βρήκαν αμέσως απήχηση στους θεατές. Αυτό οδήγησε σε ραγδαία αύξηση των κοινοποιήσεων και των likes σε πλατφόρμες όπως το Reddit και το Facebook.

Η αρχική περιέργεια οφειλόταν εν μέρει στο μυστήριο που περιέβαλε το τραγούδι και τη γλώσσα. Δεν ήταν λίγοι οι θεατές που δεν μπορούσαν καν να την αναγνωρίσουν. Μόνο όταν γεωργιανοί χρήστες άρχισαν να εξηγούν ότι το τραγούδι ήταν μια παραδοσιακή μπαλάντα από τη βορειοδυτική περιοχή Khevsureti της Γεωργίας προέκυψε το πλήρες πλαίσιο. Το τραγούδι “Apareka” αφηγείται την ιστορία μιας μυστικιστικής συνάντησης στην οποία εμπλέκεται ένας νεαρός άνδρας με το όνομα Apareka. Είναι χαρακτηριστικό της πλούσιας λαϊκής μουσικής παράδοσης της Γεωργίας.

Η μουσική των Trio Mandili είναι βαθιά ριζωμένη στην παράδοση του γεωργιανού πολυφωνικού τραγουδιού. Ένα τραγούδι που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως αριστούργημα της προφορικής και άυλης κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Στις ερμηνείες τους, η δεύτερη φωνή τυπικά φέρει τη μελωδία, η πρώτη φωνή εναρμονίζεται σε σύμφωνες τρίτες και το μπάσο παρέχει τη βασική νότα των συγχορδιών. Αυτό το ύφος αποτελεί βασικό πυλώνα του γεωργιανού λαϊκού τραγουδιού και της χορωδιακής μουσικής. Συμπεριλαμβανομένης και αυτής της γεωργιανής ορθόδοξης εκκλησίας.

Τα αρχικά μέλη του τρίο, η Shorena Chincharauli και η Ani Tsiskarauli, μαζί με την Tatuli Mgeladze, κατάγονταν από την ορεινή περιοχή Khevsureti, γνωστή για τους μεσαιωνικούς πύργους και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της. Η χρήση της διαλέκτου Khevsur στα τραγούδια τους πρόσθεσε ένα επίπεδο αυθεντικότητας. Παράλληλα σήμαινε ότι ακόμη και οι φυσικοί ομιλητές της Γεωργιανής γλώσσας δυσκολεύονταν μερικές φορές να κατανοήσουν πλήρως τους στίχους.

Η ιστορία των Trio Mandili εμπεριέχει και λίγο gossip. Θα παρατηρήσατε άλλωστε ότι τα ονόματα των μελών που έχουν αναφερθεί δεν είναι μόνο τρία. Το μουσικό σχήμα από τη Γεωργία άλλαξε πρόσωπα, καθώς κάποια πρώτα μέλη του ήθελαν να επικεντρωθούν στις σπουδές τους. Η απότομη άνοδος των Trio Mandili οδήγησε σε σχίσμα και κάπως έτσι γεννήθηκαν οι Trio Lavdila.

Πρόκειται για αντίστοιχο μουσικό τρίο, το οποίο όμως δεν περιοδεύει. Προσεγγίζει τη μουσική πιο ερασιτεχνικά και διατηρεί κανάλι στο YouTube με αρκετά videos. Το κορυφαίο εξ αυτών σε προβολές, είναι το “mtashi salamurs vakvneseb”, που «έπιασε» 3,7 εκατομμύρια views.

Η απήχηση των Trio Mandili εκτείνεται πολύ πέρα από τη Γεωργία. Το συγκρότημα έχει ερμηνεύσει τραγούδια σε πολλές γλώσσες, όπως Χίντι, Πολωνικά, Εβραϊκά, Ισπανικά, Ιταλικά, Ουκρανικά και Ρωσικά. Η ερμηνεία τους στο ινδικό τραγούδι “Goron Ki Na Kalon Ki Duniya Hai Dilwalon Ki“, που παρουσιάστηκε για την Ημέρα της Δημοκρατίας της Ινδίας, συγκέντρωσε σημαντική προσοχή και επαίνους από το ινδικό κοινό. Ομοίως, οι ερμηνείες τους στο πολωνικό τραγούδι “Lipka” και στο εβραϊκό τραγούδι “Adon Olam” έχουν αναδείξει την ευελιξία και την παγκόσμια απήχησή τους.

Το 2015, οι Trio Mandili κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους “With Love“. Δύο χρόνια αργότερα θα ακολουθήσει το δεύτερο άλμπουμ τους “Enguro“. Και τα δύο περιλαμβάνουν ένα μείγμα από παραδοσιακά γεωργιανά τραγούδια και πρωτότυπες συνθέσεις, συνεχίζοντας να διατηρούν την πλούσια μουσική κληρονομιά της Γεωργίας. Το τραγούδι του γκρουπ με τις περισσότερες προβολές στο YouTube, το “Ai Dunia“, έχει πάνω από 14 εκατομμύρια προβολές, αναδεικνύοντας τη συνεχή αύξηση της δημοτικότητάς τους.

Δύο χρόνια αργότερα, κυνήγησαν το όνειρο του να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στη Eurovision. Μπήκαν στα προκριματικά της χώρας τους, Evroviizis erovnul konkurss, με το “Me da shen“. Έλαβαν 60 πόντους από την κριτική επιτροπή και μόλις 5 από το κοινό, καταλαμβάνοντας τη 12η θέση. Η Γεωργία εκπροσωπήθηκε στη Eurovision 2017 από την Tako Gachechiladze με το “Keep the Faith”, αλλά οι Trio Mandili έβαλαν και αυτό το… παράσημο στο πέτο τους.

Το τρίο περιοδεύει ενεργά διεθνώς, συμμετέχοντας σε φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής και δίνοντας μεμονωμένες συναυλίες. Έχουν εμφανιστεί σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ουκρανία, η Βουλγαρία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Ρωσία. Διαδίδουν τη γεωργιανή κουλτούρα και μουσική σε ένα παγκόσμιο κοινό το οποίο τις αγκαλιάζει με κάθε ευκαιρία.

Η ιστορία των Trio Mandili είναι μια απόδειξη της δύναμης του διαδικτύου να συνδέει πολιτισμούς και να μοιράζεται την παραδοσιακή μουσική με τον κόσμο. Το ταξίδι τους από μια αυθόρμητη βόλτα στο χωριό μέχρι τη διεθνή καταξίωση υπογραμμίζει τη διαχρονική ελκυστικότητα της γνήσιας καλλιτεχνικής και πολιτιστικής έκφρασης. Υπό τη διαχείριση της Edel Italia και της Merlin Nose Records, οι Trio Mandili συνεχίζουν να μαγεύουν το κοινό με τα φρέσκα και γραφικά μουσικά τους βίντεο, φέρνοντας τους ήχους της Γεωργίας στην παγκόσμια σκηνή.

Artist: Sober On Tuxedos

Album: Good Intentions

Label: Heaven Music

Release Date: 11/12/2020

Genre: Nu Metal, Metalcore

Share.
Exit mobile version