Έριξε αυλαία λοιπόν η πολυδιαφημισμένη σειρά του Amazon Prime, The Rings of Power. Ας δούμε ένα πιο συγκεντρωτικό κείμενο για το τι συνέβη στο τελευταίο επεισόδιο. Παράλληλα, θα δούμε και τι έγινε γενικά στην πρώτη σεζόν που μας βούτηξε άλλοτε ορθόδοξα κι άλλοτε πιο άτσαλα στον κόσμο του J.R.R. Tolkien
LOTR: The Rings of Power Season 1 | Episode 8 "Alloyed"
Περιέργως, το κείμενο για το φινάλε του The Rings of Power είναι το κείμενο που θα γράψουμε τα λιγότερα. Όχι γιατί δεν έχει πράγματα να πεις, πιθανότατα μιλάμε για το καλύτερο επεισόδιο της σεζόν.
Κάθε σειρά στα ξεκινήματά της πρέπει να πάρει λίγο χρόνο για να βρει τα πατήματά της. Το επεισόδιο οκτώ με τίτλο “Alloyed” είναι ακριβώς αυτό το επεισόδιο. Σε μια σεζόν που θυμίζει ένα μακροσκελή πρόλογο, το συγκεκριμένο επεισόδιο βάζει τα πράγματα στις ράγες.
Το όγδοο επεισόδιο του LOTR: The Rings of Power είναι αυτό που βάζει τα πράγματα στις… ράγες
Ακόμα βέβαια κι εδώ, οι δημιουργοί προσπαθούν να παίξουν με τις προσδοκίες του κοινού. Ξεκινάνε πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα, με τις τρεις ιέρειες να “βαφτίζουν” τον Ξένο ως Σάουρον και να προσπαθούν να του θυμίσουν τη δύναμη και το μεγαλείο του.
Όμως, όπως πολλοί θεατές είχαν καταλάβει μεσούσης της σεζόν, ο Ξένος δεν είναι ο Σάουρον. Είναι ο Halbrand. Η φιγούρα ενός γοητευτικού σατανά κράτησε περίπου επτά επεισόδια. O ίδιος εντυπωσιακά έλεγε πρακτικά ανοιχτά την αλήθεια εξαρχής, όχι για το ποιος είναι, αλλά για τους σκοπούς του. Και η “τυφλή καλοσύνη” των άλλων ηρώων -κυρίως της Galadriel– να μη μπορεί να δει την πραγματικότητα.
Είναι επίσης το επεισόδιο που βλέπουμε επιτέλους μια καλύτερη σκιαγράφηση του Κελεμπρίμπορ, ενός από τους πιο κομβικούς χαρακτήρες της Δεύτερης Εποχής. Η ζέση με την οποία κυνηγάει τη σωτηρία και τη δημιουργία δείχνει επιτέλους ένα μεταλλουργό αντάξιο του ονόματος του (και του Feanor).
Η έλευση του Halbrand/Sauron στο Eregion είναι η σπίθα που δίνει την αλλαγή στη ροή της ιστορίας. Κινεί τα νήματα για τη δημιουργία των Δαχτυλιδιών. Ναι, γίνεται αρκετά βιαστικά αφηγηματικά. Ωστόσο, η συνεισφορά του πράγματι δίνει τον “απαγορευμένο καρπό” της γνώσης στα Ξωτικά.
Στο φινάλε του The Rings of Power βλέπουμε -επιτέλους- μια καλύτερη σκιαγράφιση του Celebrimbor
Περισσότερο από τον Tolkien, οι σεναριογράφοι φαίνεται να επηρεάζονται από το Χαμένο Παράδεισο του Milton. Αυτό φαίνεται πολύ μέσα από τα μάτια του Σάουρον κι επιτέλους έχουμε τα τρία πρώτα Δαχτυλίδια, αυτά των Ξωτικών.
Στην πραγματικότητα, τα υπόλοιπα δεκαέξι είχαν ήδη φτιαχτεί σύμφωνα με τον Τόλκιν. Ίσως δούμε κάποια ετεροχρονισμένη αφήγηση στη δεύτερη σεζόν, για εκείνα που θα καταλήξουν στα χέρια Νάνων και Ανθρώπων.
Πολλοί θεατές αναφέρουν ότι η σειρά τους “ξεγέλασε” και είδαν το Σάουρον με συμπάθεια. Αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός του να εξιστορήσεις τη Δεύτερη Εποχή. Να δείξεις έναν Σάουρον που ναι μεν είναι ο Κακός της υπόθεσης, αλλά αυτή τη φορά δια μέσου της γοητείας του, της συμπάθειας που ασκεί στο κοινό.
Η μόδα της εποχής επιτάσσει να φανερώνουμε ένα υπόβαθρο στους ανταγωνιστές μας, εδώ όμως γίνεται τόσο-όσο. Η διάβρωση της δίψας για δύναμη κι επιβολή κινείται πρώτα και κύρια από τη θελκτικότητά της. Κι αυτό ακριβώς είναι που στήνουν εδώ -ειδικά ανάμεσα στο Halabrand και τη Galadriel.
Ναι στα γραπτά του Τόλκιν η Galadriel μαζί με τον Gil-Galad είναι δύο από τα Ξωτικά που δεν εμπιστεύονται τον Annatar. Εδώ όμως και παρόλη την αλλαγή, βλέπουμε το τσίγκλημα της διάβρωσης. Τελικά η Γκαλάντριελ την αρνείται, σε μία από τις ωραιότερες γυρισμένα σκηνές της σεζόν, αν όχι την ωραιότερη.
Η σκηνή όπου η Galadriel συνειδητοποιεί και αρνείται τη διαφθορά του Sauron είναι ίσως η καλύτερη της πρώτης σεζόν του The Rings of Power
Ταυτόχρονα, ο Ξένος αρχίζει πια να θυμάται. Ξεκινάει το μακρύ του ταξίδι για την Ανατολή και το περίφημο Rhun. Οι τρεις ιέρειες του υπενθυμίζουν την προφητεία. “You fell from the stars yet your are greater than they/ For fire obeys your will”, αναφέρει μεταξύ άλλων. “You fell below the dust yet dust fears you/ For it trembles when you are wroth”, συνεχίζει.
Ο Istar τις εξαφανίζει, με τη βοήθεια της Nori που του θυμίζει το ρόλο του. Ναι, όλα αυτά θυμίζουν τον Gandalf. Όμως το ταξίδι στο Ρουν είναι κάτι που έκαναν οι δύο άλλοι Istari, οι μπλε μάγοι. Συμπτωματικά, είναι οι μόνοι που -κατά Tolkien- καταφθάνουν τη Δεύτερη Εποχή. Μάλιστα, πριν τους άλλους τρεις μάγους, Saruman, Gandalf και Radagast.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα επιλέξουν τα αχαρτογράφητα αφηγηματικά νερά και θα είναι ένας από τους μπλε μάγους. Ούτε ο ίδιος ο Tolkien έγραψε εκτενώς για εκείνους. Η επιλογή Gandalf σίγουρα θα είναι μια από εκείνες που θα ξενίσουν αρκετά τους φανς.
Τέλος, ο κουρασμένος και πληγωμένος ταξιδιώτης Harfoot, Sadoc, μας δίνει μια γλυκόπικρη ποιητική σκηνή αποχωρισμού της ομορφιάς της Μέσης-Γης όσο λίγοι στο σύμπαν του Φανταστικού.
Μια από τις ωραιότερες σκηνές του επεισοδίου είναι πίσω στο βασίλειο του Numenor. Η τυφλή πλέον μετά τη μάχη στα Southlands, Tar-Miriel, επιστρέφει. Εκεί, έχει έναν ζεστό διάλογο με τον Elendil για το κόστος του να είσαι “πιστός”, ένα πάγιο χαρακτηριστικό του δεύτερου.
Ταυτόχρονα, βλέπουμε το σχεδόν βουβό θρήνο του Ar-Pharazon για το θάνατο του βασιλιά Palantir στο Numenor. Έναν θρήνο που σχετίζεται περισσότερο με τη θλίψη του Pharazon για τη θνητότητα των Ανθρώπων. Αυτή η λογική θα τον οδηγήσει σε ενδιαφέροντα μονοπάτια παρακάτω όπως ξέρουμε από τον Tolkien.
LOTR: The Rings of Power Season 1 | Μεχρι εκει και παλι πισω
Όπως είχαμε αναφέρει στις επιμέρους κριτικές της σειράς, η προσκόλληση στα γραπτά του Tolkien είναι σαφώς κάτι δύσκολο. Είναι επίσης κάτι που δε θα έπρεπε να είναι επιθυμητό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει μπροστά της η σειρά είναι ένας κινηματογραφικός ογκόλιθος. Αυτός τον οποίο σχημάτισε στο μυαλό των fans η τριλογία του Peter Jackson, και μέρος της άστοχης τριλογίας Hobbit.
Βλέποντας το πιο ψύχραιμα, η σειρά δεν οφείλει ούτε να ξεπεράσει, ούτε να μοιάσει στους προκατόχους της. Ίσα-ίσα, που το ζητούμενο θα έπρεπε να είναι η διαφοροποίηση. Να πάμε τον κόσμο του Tolkien σε γνώριμα μεν, αλλά διαφορετικά μέρη.
Η ζυγαριά λοιπόν, μέχρι στιγμής δείχνει “Μέχρι εκεί και πάλι πίσω”. Δηλαδή, τολμάει, αλλά κάνει κι ένα βήμα πίσω. Προσπαθεί να μην αποξενώσει τους “λόγιους του Tolkien” και να φέρει καινούριους οπαδούς. Παράλληλα επιχειρεί να μη ρισκάρει και πολύ, λόγω και του τεράστιου μπάτζετ.
Μιλάμε άλλωστε για την πιο ακριβή τηλεοπτική παραγωγή όλων των εποχών, έως τώρα. Δυστυχώς όμως, αυτό ίσως αποτελεί ταυτόχρονα μία μέγγενη για τις καλλιτεχνικές ελευθερίες.
Το The Rings of Power είναι η πιο ακριβή τηλεοπτική παραγωγή όλων των εποχών, έως τώρα
Μπορούμε μόνο να εικάζουμε. Υπάρχουν πράγματα που θα θέλουμε να δούμε βελτιωμένα στην επόμενη σεζόν του The Rings of Power. Κάποιες γνώριμες, κλισέ σεναριακές αποφάσεις. Μια πιεσμένη διάθεση να εκπλαγεί το κοινό. Η γενικότερη αίσθηση του μπρος-πίσω που κάνει η γραφή.
Εν ολίγοις, κλείνουμε όπως αρχίσαμε: Ψυχραιμία. Ο αχανής κόσμος του Tolkien έχει πολύ χώρο για ιστορίες, ερμηνείες, παραλλαγές και ούτω καθεξής. Η σειρά του Amazon Prime βρίσκεται στο στόχαστρο. Ωστόσο, κάτω από την επιφάνεια φανερώνει μια σειρά με αγάπη και γνώση των πηγών. Ευελπιστούμε σε πιθανή απόκτηση περαιτέρω δικαιωμάτων από την οικογένεια του J.R.R. Tolkien.
Όλη αυτή η πρώτη σεζόν του The Rings of Power μοιάζει σαν έναν πολύ-πολύ μεγάλο πρόλογο. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Να γίνει ακόμα πιο δραματουργικά και σεναριακά πλούσιο και γενναίο, αλλιώς το κάρο θα κολλήσει στη λάσπη.
Ίσως -κι αυτό είναι καθαρά προσωπική εκτίμηση- να είχε αυτή τη μορφή ως ένα καλό “ψηστήρι” για τους κληρονόμους του Tolkien. Με πλήρη έλεγχο των πηγών, είμαι σίγουρος ότι η σειρά θα προχωρήσει σε αρκετά καλύτερα μονοπάτια.
Και, όπως μου αρέσει να λέω συχνά-πυκνά, από τη στιγμή που έστειλε τους περισσότερους από εμάς πίσω στα βιβλία του Tolkien, μόνο καλό κάνει η έλευση του LOTR: The Rings of Power. Τα λέμε στη δεύτερη σεζόν.