Οι Skybinder είναι μια αθηναϊκή μπάντα που δημιουργήθηκε το 2018. Μέλημα τους είναι η ανάδειξη του core και του μοντέρνου ήχου τόσο στην Ελλάδα και όχι μόνο. Έχουν αποδείξει μέσω της μουσικής και των πράξεών τους, πως βάζουν όλη την ψυχή τους σε αυτό που κάνουν. Είχα την υπέροχη ευκαιρία να συνομιλήσω με δύο από τα μέλη τους, τον Σίμο και τον Γιώργο. Μέσω της κουβέντας μας και ως λάτρης του σκληρού ήχου, δεν είχα παρά μόνο να διαπιστώσω ότι η αθηναϊκή metalcore σκηνή πλέον θα μιλάει με πράξεις και όχι με λόγια. Συνιδρυτές του SilverFest και ιδρυτές της Sky Syndicate, οι Skybinder μιλούν στο DEPART για το παρόν και το μέλλον της μπάντας!

Σας καλησπερίζω στο DEPART! Ας ξεκινήσουμε με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τους Skybinder.

Σίμος: Είναι ο Γιώργος στην φωνή, εγώ στην κιθάρα, ο Geo στο μπάσο και στα φωνητικά, ο Αντώνης στην κιθάρα και ο Αλέξης στα ντραμς.

Γιατί Skybinder;

Γιώργος: Κοίτα, υπήρξαν πολλές συζητήσεις γύρω από το όνομα. Θέλαμε να κάνουμε embody σε ένα όνομα την «ανάγκη» κάποιου να θέλει τα πολλά να τα συμπεριλάβει, να τα περιορίσει σε κάτι μικρό, με την έννοια της δύναμης. Σκέψου κάποιος να έχει το πάθος να πιάσει όλον τον ουρανό ο οποίος δεν έχει όρια. Έτσι μας βγήκε αυτή η λέξη.

Σίμος: Συμπυκνώνεται στο άμα κάτι το θες πραγματικά, το μόνο όριο είναι ο ουρανός. Επίσης, το μόνο πραγματικό σύνορο της ανθρωπότητας είναι ο ουρανός. Μετά είναι το διάστημα και αν βγεις εκεί έξω εκρήγνυσαι λόγω εσωτερικής πίεσης. Κάνουμε και μαθήματα φυσικής τώρα!

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη μουσική σας και αν δεν βάζατε την ταμπέλα του core τι θα λέγατε;

Σίμος: Δεν μπορεί να μην είναι core! Η μουσική μας είναι 110% metalcore. Είναι αμιγώς core. Σαν να πήρες τους Parkway DriveAs I Lay Dying, τους Breakdown of Sanity και να τους είπες «κάντε ένα project μαζί». Λίγο από August Burns Red λόγω του Αλέξη που είναι μεγάλο Grind-ερόπαιδo. Δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε κάπως αλλιώς.

Γιώργος: Θα πρόσθετα έντονη και ειλικρινής (μουσική). Παίζω με ειλικρίνεια και συναίσθημα και αυτό το βάζω στον μίκτη του genre.

Θα ακούγατε τη μουσική σας σε κάποιο video game, σειρά ή ταινία ή και anime;

Σίμος: Στο WoW! (World of Warcraft). Ο Geo που παίζει αρκετά games, βάζει πολλές φορές τα τραγούδια μας σε βιντεάκια από το WoW. Είναι μεγάλο WoW-όπαιδο!

Πώς δημιουργείτε την μουσική σας; Πόσο διαφορετικές επιρροές έχετε μεταξύ σας και ποιους καλλιτέχνες "ακούτε" στα τραγούδια σας;

Γιώργος: Σίγουρα έχουμε κάποιους κοινούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα που σαν μπάντα αγαπάμε διότι αυτό καθορίζει την ταυτότητα της μπάντας. Πιστεύω πως οι Parkway Drive χτυπούν σε όλων τα ηχεία ή οι Breakdown of Sanity ή οι August Burns Red. Όλοι έχουμε έναν πυρήνα «metalcor-ικό». Εμένα μου αρέσει και ο πιο extreme ήχος, Fit For An AutopsyBlack Dahlia MurderShadow of Intent. Μπορεί αυτά τα συγκροτήματα να μην αντικατοπτρίζονται τόσο πολύ στην μουσική όπως τη γράφουμε αλλά εγώ παρόλα αυτά θέλω στα φωνητικά να κάνω έτσι μια «που***ιά»!

Σίμος: Τις κάνεις κιόλας!

Ο πρώτος δίσκος των Skybinder ήταν μία συναισθηματικά φορτισμένη κυκλοφορία, τώρα μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό

Γιώργος: Θέλω να κάνω κάτι που να αποτυπώνει τον λόγο που εκφράζομαι έτσι και γιατί τα φωνητικά μου είναι με αυτόν τον τρόπο.

Σίμος: Οι μουσικές επιρροές είναι ξεκάθαρες, το ζήτημα είναι ότι έχουμε μια δική μας έκφραση και δεν κάνουμε κάτι τρομερό μουσικά, κάνουμε όμως κάτι άλλο. Έχουμε πολύ καλή σύνθεση που αυτό προκύπτει από τον Αντώνη ως επί τω πλείστον. Έχει αρχή, μέση και τέλος. Κάτι που να μπορεί να σου μείνει, να πάρεις κάτι από το κομμάτι. Εκεί πιστεύω ότι είναι το καλό point.

Πώς βλέπετε την πορεία της μπάντας τα τελευταία 3 χρόνια, προ κορονοϊού και την εξέλιξη που έχετε μέχρι σήμερα; Τι γινόταν στην εποχή του «Pillars of Fire»;

Σίμος: Α, ήταν ακριβώς πριν την καραντίνα, μόλις έσκασε το single (Pillars of Fire) έπεσε η καραντίνα. Πολύ καλή φάση. Συνεχώς φτιάχνουμε πράγματα. Συνέχεια φτιάχνουμε κάτι. Εκεί είναι το νόημα. Δεν φτιάχνουμε κάτι, σταματάμε να δούμε πως πάει. Το πως πήγε τώρα δεν μας ενδιαφέρει.

Γιώργος: Ο χρόνος της καραντίνας ήταν χρόνος που αξιοποιήθηκε. Δεν μείναμε αδρανείς.

Σίμος: Σε σχέση με την πορεία μας, είναι πολύ νωρίς να κάνουμε κάποιον απολογισμό. Κάνεις ό,τι είναι να κάνεις και στο τέλος θα δεις τι χειροκρότημα πήρες. Η πορεία μας είναι πως έχουμε παίξει μερικά ωραία lives, κάνουμε κάποια δικά μας shows πλέον, σταματήσαμε να είμαστε ετερόφωτοι οργανισμοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αρνηθούμε συμμετάσχουμε σε κάτι άλλο, αντίθετα, το προσπαθούμε πλέον. Θέλουμε να φύγουμε από τα baby steps και να σταθούμε στα πόδια μας. Έτσι πρέπει. Τώρα, είναι η εύκολη λύση το να πιάνεσαι πάντα από κάπου, αυτό είναι το εύκολο.

Όταν έχεις ένα λουράκι και κάποιος σε οδηγεί σαν το σκυλάκι είναι γαμάτο. Βολικό και γαμάτο αλλά το να είσαι βολικός είναι σαν ναρκωτικό. Συνηθίζεις και λες «είμαστε εδώ». Βγες έξω από το comfort zone σου, βγες έξω εκεί στη ζούγκλα, κυνήγα κάποια πραγματάκια, ενήργησε proactively όχι reactively. «Α, για να δούμε τι έχει το menu, θα ‘θέλα να κάνω fit εδώ».

Κοίτα, το κύριο είναι μία μπάντα να είναι ειλικρινής, πρώτα απ' όλα με τον εαυτό της

Όχι ρε μαλάκα, παίρνεις την πρωτοβουλία, παράγεις κάποια σκέψη και λες «καλό θα ήταν να γίνει μια κίνηση τέτοια για την σκηνή» και την κάνεις κιόλας, όχι μόνο την λες. Τα κάνεις πράξεις. Στα λόγια ναι, θα supportάρουμε, θα το κάνουμε όλοι. Ξέρεις θα βρεις σε πάρα πολλά βιβλία πολλές μπάντες με διθυράμβους και 3.000 bio. Ωραία όλα αυτά, πάρα πολύ ωραία. Στην πράξη τι κάνουμε;

Γιώργος: Και αν μια φορά υπήρχε ενθουσιασμός και δραστηριότητα πριν (την καραντίνα) τώρα υπάρχει πολύ περισσότερο. Είναι και πιο δύσκολο αλλά και πιο έντονη η ανάγκη να δραστηριοποιηθείς γιατί ζήσαμε δύο χρόνια περιορισμού. Τώρα όχι ακριβώς «ξεδίνουμε» αλλά έχουμε δει πως είμαστε χωρίς αυτό και τώρα που το έχουμε πάλι θέλουμε να το χαρούμε όσο περισσότερο γίνεται. Να το κάνουμε ακόμη πιο ωραία και σωστά.

Σίμος: Το ακόμη πιο δύσκολο σημείο είναι πως τα παιδιά κατά την καραντίνα έβλεπαν video παραγωγής, livestreams των οποίων τα productions ήταν τεραστίων διαστάσεων.

Γιώργος: Ανέβηκε πολύ ο πήχης.

Σίμος: Με αποτέλεσμα, τώρα, αν βγεις να παίξεις live και δεν έχεις καλό production, ο άλλος νιώθει ότι βλέπει μια πρόβα live. Έχει ανέβει ο πήχης χωρίς να το ξέρει ο κόσμος.

Γιώργος: Ο κόσμος έχει δει τόσα πλέον και δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Σίμος: Ήταν passive όλο αυτό, πέρασε στο dna του ακροατή πλέον. Γι’ αυτό λέμε πολλές φορές με τα παιδιά, «είναι εμείς τι δίνουμε στον κόσμο, όχι τι δίνει αυτός σε εμάς».

Είστε μία μπάντα που έχει πιο πολλά singles παρά albums. Είναι κάποια επιλογή αυτό, το single ή album;

Σίμος: Δεν είναι ακριβώς επιλογή, είναι τρόπος λειτουργίας σύμφωνα με την υφιστάμενη υποδομή. Αν αυτή την στιγμή, τα streaming services και τα social media θέλουν ένα συγκεκριμένο μοντέλο συμμετοχής έναν τρόπο λειτουργίας συγκεκριμένο πας με αυτό το ρεύμα. Επίσης, τα singles που κάνουμε έχουν σημασία το κάθε ένα. Το «Mirage» ήταν όταν ήταν στρατό ο Αντώνης, το «Cruel Sun» το γράψαμε 2-3 μήνες μετά το «Mirage». Το «Burden» είναι κάπως πιο καταθληπτικό.

Γιώργος: Περιγράφουν όλα λίγο πολύ μια υπάρχουσα κατάσταση. Το «Second Wind» για εμένα έχει μεγάλη σημασία. Βγήκε τώρα σαν single αλλά δεν είναι μόνο του. Αντιπροσωπεύει μια δεύτερη ανάσα, μεταφορικά, ξανά παίρνεις τα πάνω σου και προχωράς, η μετάβαση στη νέα εποχή που τώρα διανύουμε φεύγοντας από όλη την αδράνεια, που λίγο πολύ, όλοι βρισκόμασταν. Είναι μια εναρκτήρια περίοδος.

Σίμος: Το «Pillars of Fire» και το «Chasing Lights» δείχνουν την πυγμή, την αποφασιστικότητα όταν είσαι δοσμένος κάπου ολοκληρωτικά. Στο «Chasing Lights» μάλιστα λέει «If the fire inside you is real, let it consume you». Αν πραγματικά το θες μην κάθεσαι και σκέφτεσαι τι θα πουν και τι θα κάνουν. Αν το αγαπάς τόσο ας το δεν αξίζει να μην το κάνεις.

Γιώργος: Ε, let it consume you ρε παιδί μου. Και αν είσαι και Targaryen, ε καταλαβαίνεις και κάτι ακόμα. Να τα λέμε και αυτά. Εμένα μου αρέσει να προσθέτω διπλές έννοιες σε κομμάτια που τα καταλαβαίνουν λίγοι! Το «Cruel Sun» είναι από το anime «Seven Deadly Sins». Από τον Escanor. Το κάνω πολύ στοχευμένα, δεν θέλω να φανεί, το κάνω γιατί εκείνη τη στιγμή το ένιωσα. Αν κάποιος το καταλάβει, το κατάλαβε.

Θέλω πολύ να μου μιλήσετε για την αισθητική και το νόημα του «Second Wind», επιλέξατε να το συνοδεύει ένα animated video. Μου θύμισε αισθητική Dishonored και Love Death Robots.

Σίμος: Πολύ σωστά το εντόπισες. Πρόσεχε τι γίνεται τώρα. Αν αναλύσουμε πολλά γι’ αυτό έχει πολλά «easter eggs» για τον δίσκο. Όταν δεις τον δίσκο εξώφυλλο και άλλα, θα πεις «α οκ αυτά είναι από εκεί οπότε δεν μπορούμε να εμβαθύνουμε τόσο πολύ τώρα σε αυτό. Απλώς, μπορούμε να πούμε γενικά, η θεματολογία του θα είναι Sci-fi. Το βίντεο το έκανε ο Geo και είναι ένα πρώτο παράδειγμα ολοκληρωμένης δουλειάς όχι μόνο σαν Skybinder αλλά και σαν παραγωγοί της Sky Syndicate.

Αρά πάτε για νέο δίσκο, κάτι ψήνεται... Ισχύει;

Σίμος: Είναι έτοιμος ο νέος δίσκος. Όμως περιμένουμε να καταφέρουμε κάποια πράγματα ώστε να αυξηθεί η διαπραγματευτική μας ισχύ όταν θα μιλήσουμε γι’ αυτόν τον δίσκο σε κάποιες εταιρίες. Εχθρός του καλού το καλύτερο.

Γιώργος: Εδώ μιλάμε για profit!

Τι διαφορετικό θα έχει ο νέος δίσκος από τον προηγούμενο;

Σίμος: Καμία σχέση! Συζητάμε για «άλλη μπάντα».

Γιώργος: Έχουμε εξελιχθεί από τότε, έχουν περάσει 4 χρόνια. Το πως προσεγγίζουμε μια νέα κυκλοφορία έχει διαφορά με το πως θα το κάναμε παλιότερα. Έχουμε γίνει καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε ως προς την μίξη, ηχογράφηση. Θα είναι ένα καλύτερο αποτέλεσμα ακουστικά. Έχοντας και τον Geo στην μπάντα που μπαίνει το στοιχείο των καθαρών φωνητικών μέσα. Το lyrical content επίσης θα είναι διαφορετικό σε σχέση με τον πρώτο δίσκο. Ο πρώτος δίσκος ήταν συναισθηματικά πιο φορτισμένος. Τώρα μιλάμε για κάτι διαφορετικό από πολλές απόψεις.

Σίμος: Δεν επικεντρώνεται στο συναίσθημα. Η διαφορά του νέου δίσκου είναι πως εμείς έχουμε ένα εξελιγμένο επίπεδο κατανόησης σε σχέση με αυτό που είχαμε όταν φτιάχναμε τον πρώτο δίσκο, σαν μουσική παραγωγή είναι 30 επίπεδα πιο πάνω, όχι αστεία. Συνεργαστήκαμε με εξωτερικούς συνεργάτες για το mastering κάτι που δεν κάναμε στον προηγούμενο δίσκο. Κάναμε στοχευμένα hardware master, το οποίο όχι μόνο δεν είναι εύκολο, είναι δίκοπο μαχαίρι. Πρέπει να δώσεις καλό υλικό για να πάρεις καλό υλικό δεν έχει «undo» όταν μπλέκεις με μηχανήματα. Από εκεί και πέρα, αυτός ο δίσκος για εμάς, μαζί με το video αποτελεί ένα statement του τι μπορούμε να κάνουμε το 2023, σαν μπάντα και σαν παραγωγή.

Θα θέλατε να έχει κάποιο κοινό έδαφος ο επερχόμενος δίσκος με τον παλιό;

Γιώργος: Το intensity των κομματιών σίγουρα.

Σίμος: Το core song writing που είναι του Αντώνη παραμένει με ταυτότητα απλώς έγινε ένα σοβαρό update.

Γιώργος: Skybinder 2.0!… Όχι!

Ποια είναι η άποψη σας για το DIY, τις εταιρίες; Μπορεί μια μπάντα να σταθεί μόνη της;

Σίμος: Σημασία έχει τι θέλει να κάνει η μπάντα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να λύσουν τόσο οι εταιρίες όσο και οι μπάντες είναι το εξής: «Τι θέλει να κάνει αυτή η μπάντα;». Πρέπει να είναι ειλικρινής με τον εαυτό της, πρέπει να είναι 10 στα 10 όλοι μαζί σε μια απόφαση. Είναι μεγάλο σταυροδρόμι. Θες είσαι κομμάτι του music industry ή θες να παίζεις μουσική για να γουστάρεις;

Και στα 2 μέρη υπάρχει το DIY με διαφορετικό όμως, τρόπο. Το DIY, εννοείται ότι επιβάλλεται εν έτει 2023. Ειδικά όταν είσαι «μικρός». Τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ δύσκολο να καταφέρεις να ηχογραφήσεις. Αν κατάφερνες να ηχογραφήσεις, κάποιος θα το άκουγε. Τώρα, είναι πανεύκολο να ηχογραφήσεις, αλλά δεν θα το ακούσει κανείς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσεις πολύ καλό αποτέλεσμα ή αυτό που ταιριάζει στο σωστό timing. Μπορεί να μην είναι «καλό» το αποτέλεσμα σου αλλά να είναι αυτό που θέλει τη δεδομένη στιγμή να ακούσει ο ακροατής.

Δεν είναι πολύ πιεστικό αυτό για έναν καλλιτέχνη να πρέπει να είναι συνεχώς επίκαιρος και καλύτερος;

Σίμος: Δεν είναι πιεστικό όταν αυτό είναι η δουλειά σου. Είναι όλα τι θες εσύ να κάνεις. Με τη τωρινή τεχνολογία επιβάλλεται να είσαι DIY. Αν έχεις την άνεση να μην το κάνεις μόνος σου καλά κάνεις και την έχεις. Μακάρι αυτός που έχει την άνεση να κάνει μουσική να βγάλει και ωραίο αποτέλεσμα. Το πρόβλημα είναι όταν δεν συνάδει ωραίο αποτέλεσμα με την άνεση να βγάλεις μουσική.

Σε σχέση με τον κόσμο χαίρομαι ιδιαιτέρως. Τα τελευταία χρόνια έρχονται και μικρότερες ηλικίες

Γιώργος: Είναι να έχεις ειλικρίνεια. Για ποιον σκοπό είσαι εδώ. Μπορεί να είναι πιεστικό να πεις «μα, πρέπει να έχω σκοπό με την μπάντα μου, παίζω μουσική θέλω να γουστάρω». Ωραία, δεκτό. Κάνε κινήσεις που σε κάνουν να γουστάρεις να παίζεις με την μπάντα σου. Αμα θες να παίζεις σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης, προφανώς και πρέπει να πάρεις άλλες αποφάσεις.

Θέλω να μου πείτε για το Red Panda και για τo «Sky Syndicate».

Σίμος: Πολύ σωστή! Ζωή είσαι η μόνη που το βρήκες! Αλλοι το λένε αλεπουδάκι, άλλοι αρκουδοζωάκι! Έχω τρέλα με τα Red Panda! Είναι τα καλύτερα ζωάκια σε όλο τον πλανήτη! Είναι η μασκότ μας στο Sky Syndicate. Σκεφτόμασταν με τον Αντώνη όταν από την στιγμή που το αποτέλεσμα του νέου δίσκου έχει πιάσει ένα στάνταρ πλέον αυτό μπορεί να βγει προς τα έξω σαν παραγωγή.

Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το Sky Syndicate για να κάνουμε μουσικές παραγωγές. Στην προκειμένη περίπτωση έτυχε να το χρησιμοποιήσουμε ως παραγωγή του live. Δεν είναι σκοπός μας να κάνουμε πολλά live. Ίσως κάνουμε 2-3 festival τον χρόνο ως Sky Syndicate. Παραπέμπει σε εμάς. Θέλουμε να δείξουμε «παιδιά μπορείτε να το κάνετε και εσείς μόνοι σας, δεν είναι δύσκολο. Μην περιμένετε να σας πάρει κανείς από το χεράκι. Μαζευτείτε με 5 φίλους που γουστάρετε και απλά κάντε το και όπου βγει».

Αρα Sky Syndicate δεν είστε μόνο οι Skybinder; Είναι και άλλες μπάντες;

Σίμος: Σαν εγχείρημα είμαστε τα παιδιά των Skybinder γιατί υπάρχουν και ρόλοι. Εγώ και ο Αντώνης είμαστε στη μουσική παραγωγή. Ο Geo είναι στα πίσω από τα video και ο Γιώργος ασχολείται με το merc! Ο καθένας έχει αναλάβει έναν τομέα ο οποίος μπορεί να σηκώσει και άλλες μπάντες. Το ζήτημα είναι ότι εμείς το έχουμε και σαν logo όταν μιλάμε με άλλες μπάντες και τους εξηγούμε ότι «εμείς δεν θέλουμε να έρθετε να παίξετε και μετά να φύγετε. Στα live μας πριν και μετά, είμαστε ακόμη παρέα». Δεν γνωριζόμαστε την μέρα του φεστιβάλ, θα βγούμε, θα μιλήσουμε, θα κάνουμε μια συνεργασία. Τους Novelty για παράδειγμα, τους γνωρίσαμε στο SilverFest, κάναμε παρέα και συνεχίσαμε.

Το παράδειγμα μας είναι open source. Δεν ακολουθούμε Πυθαγόρεια λογική, όλα κλειστά. Είμαστε τελείως άλλης φιλοσοφίας. Δίνουμε το παράδειγμα. Λέμε αυτά που κάνουμε και τους εξηγούμε πως το κάνουμε για να το κάνουν και εκείνοι. Δεν είμαστε ένα κλειστό σύστημα. Το takeaway με τις μπάντες που παίζουμε δεν είναι τα χρήματα. Tο μεγάλο takeaway είναι το να βλέπουν μια άλλη μπάντα που έτυχε χρονικά, να δραστηριοποιείται πριν από αυτούς, πως κάνει αυτό που κάνει και να παραδειγματίζονται.

Δεν μπορεί να φανεί προς τα έξω το εγχείρημά «Sky Syndicate» σαν «κλίκα»;

Σίμος: Όχι!

Γιώργος: Η μουσική είναι το πρώτο κοινό, ο κύριος συνδετικός κρίκος.

Σίμος: Δεν είμαστε ελιτιστές ούτε κλίκα σε καμία περίπτωση. Η Sky Syndicate δεν είναι για κανέναν κλειστή. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορεί να μπει ο οποιοσδήποτε! Υπάρχουν σίγουρα κάποια στάνταρ. Το πρώτο στάνταρ είναι να παίζεις μουσική. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται δεύτερα. Αν παίζεις μουσική από εκεί και πέρα αρχίζουμε και μιλάμε. Το μόνο και αυστηρό κριτήριο. Αγαπάμε συγκεκριμένη μουσική, τον μοντέρνο ήχο, αυτό το καλό αποτέλεσμα του μοντέρνου ήχου είναι ο ενωτικός μας παράγοντας.

Όμως, έχω εντοπίσει το εξής στην Ελλάδα έχουμε γαμάτο μουσικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα έχουμε πολύ ωραία μουσική αλλά δεν έχουμε καμία επαφή με το music industry. Μηδαμινή. Σε άλλες χώρες του εξωτερικού, οι μπάντες ενστερνίζονται έναν τρόπο πιο μεθοδικό, πιο σωστό και στοχευμένο ως προς αυτό που θέλουν να κάνουν και με τη «λίγη» μουσική τους δίνουν αποτέλεσμα. Εδώ στην Ελλάδα είναι τεράστιο το κρίμα, αυτή η μουσική δημιουργία να μένει στην αφάνεια.

Γιώργος: Για κάποιο λόγο μερικές τέχνες και μερικά είδη μουσικής άμα δεν πληρούν κάποια κριτήρια τα οποία υπάρχουν στην χώρα μας, άμα δεν πληρούν κάποιο κανόνα «καλαισθησίας» θεωρούνται οριακά ασχολία.

Θέλω πολύ να μάθω για το SilverFest! Πως προέκυψε, γιατί στην Αργυρούπολη, πως προέκυψαν οι συνεργασίες και η διοργάνωση του event!

Γιώργος: Εγώ ήμουν παρών, όπως λέει ο Elrond από το Lord of the Rings, «I was there 3000 years ago»! Ήμασταν στον Νιάρχο και αράζαμε με τον Κώστα (TripNote) και τον Γιάννη (Kin Corruption) και ήμασταν στον χώρο που γινόταν το Schoolwave και θυμόντουσαν που είχαν παίξει και τους άρεσε. Η απορία ήταν γιατί να μην μπορούμε να κάνουμε κάτι λίγο πολύ αντίστοιχο. Σαφώς και θα χρειαστούμε υποστήριξη για όλο αυτό και είπαμε να μιλήσουμε στον Δήμο Αργυρούπολης γιατί η ιδέα ήταν πιο πολύ του Κώστα επειδή εκεί γινόταν κάποιο festival στο Πέτρινο Θέατρο Αργυρούπολης το οποίο λόγω καραντίνας είχε σταματήσει.

Δεν ξέραμε άμα θα ξινίσει το είδος γιατί προφανώς μπορεί να υπήρχε κάποια προκατάληψη. Είπαμε ας ρωτήσουμε και δεν έχουμε κάτι να χάσουμε. Οι άνθρωποι εκεί ήταν πολύ δεκτικοί και βοηθήσαν στον να στηθεί όλο αυτό το εγχείρημα. Ο Κώστας με τον Σίμο πήγαν στο δημαρχείο να μιλήσουν και κάπως έτσι ξεκίνησε. Ήταν και σκοπός μας να δείξουμε με τον τρόπο μας πως το metal δεν είναι μια μουσική για να παίζει μόνο στα 3 μέτρα κάτω από τη γη. Πολύ μεγάλη αφιέρωση στον Κώστα και στον Γιάννη! Είχα υποσχεθεί αφιέρωση!

Σίμο σε θυμάμαι από εποχές New World Disorder, είσαι καιρό στον χώρο, πόσο έχει αλλάξει η σκηνή στη metalcore και του ακραίου ήχου σε διάστημα δεκαετίας; Πώς βλέπεις τον κόσμο, τους διοργανωτές δηλαδή, ακόμη και το κοινό.

Σίμος: Οι συντελεστές δεν έχουν αλλάξει. Έχουν μείνει ίδιοι. Έχουμε κάποιους διοργανωτές που είπαν να δοκιμάσουν και αυτή την πλευρά. Αυτό είναι καλό. Είναι πολύ ενθαρρυντικό που ο ακραίος ήχος δεν είναι στιγματισμένος και στο περιθώριο. Σε σχέση με τον κόσμο χαίρομαι ιδιαιτέρως. Τα τελευταία χρόνια έρχονται και μικρότερες ηλικίες. Δεν έχουμε αλλάξει την νοοτροπία προσελεύσεις στα lives αλλά επειδή έχουμε λιγοστέψει όχι επειδή δεν ακούμε metal αλλά επειδή έχουμε φύγει από την Ελλάδα.

Ξέρω πάνω από 100 περιπτώσεις παιδιών που ερχόντουσαν στα lives τότε αλλά τώρα ζουν εκτός και ερχόντουσαν φανατικά. Μιλάμε για παιδιά που ερχόντουσαν πρώτο κάγκελο και αν δεν τους έβλεπες έλεγες, «το live δεν θα βγει». Το πρόβλημα μας δεν είναι ότι όσοι άκουγαν δεν ακούνε πλέον. Όσοι μας άκουγαν έχουν πάει σε άλλες χώρες. Το metal τον τελευταίο καιρό ανεβαίνει! Γιατί γίνονται διοργανώσεις.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για την μπάντα και την core σκηνή;

Σίμος: Φιλοδοξία μας είναι να φτιαχτεί ένα ελληνικό Impericon (Festival) και να συμμετάσχουμε σε αυτό. Ο στόχος εδώ και πολλά χρόνια. Ο στόχος είναι να γεφυρώσουμε την ελληνική metalcore σκηνή με την Ευρώπη. Το έξω να έρθει μέσα.

Έχετε κάποια προσεχή σχέδια στο άμεσο μέλλον;

Σίμος: Το live μας της Κυριακής (26/3/2023), έχουμε κάνει κάποιες κινήσεις για κάποια festival εδώ στην Ελλάδα, περιμένουμε για το αν θα γίνουν δεκτές. Σε δημιουργικό επίπεδο, φτιάχνουμε κάποια βίντεο ώστε το επόμενο φθινόπωρο να έχουμε και την κυκλοφορία του δίσκου. Για εμάς είναι μεγάλο σημείο το επερχόμενο live, πέρα από το ότι είναι μια πολύ ωραία διοργάνωση εμείς θέλουμε να αποδείξουμε και στον εαυτό μας και στις μπάντες με τις οποίες παίζουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Μάλιστα, με απτά αποτελέσματα να δείξουμε πως υπάρχει core κοινό στην Ελλάδα. Εδώ ο κόσμος ακούει αυτή τη μουσική, θέλουμε μια βοήθεια να το πάμε λίγο παραπάνω.

Κλείνοντας, θέλω το δικό σας μήνυμα για τους ακροατές του DEPART!

Γιώργος: Αρχικά αν δεν έχουν δει House of The Dragons και Attack on Titan να μην έρθουν στο live στο Κύτταρο! Αλλά σοβαρά τώρα…! Να είστε καλά! Να συνεχίσετε να υποστηρίζετε και το DEPART και τον μοντέρνο ήχο γιατί όλοι εμείς σαν σύνολο γενικότερα, είμαστε οι πρωταγωνιστές σήμερα και θέλουμε να φτιάξουμε κάτι ακόμα καλύτερο για τους αυριανούς πρωταγωνιστές. Είτε είναι μπάντες είτε είναι τα site είτε είναι όποιος είναι μέρος του γενικότερου συνόλου στον ήχο και της Αθήνας και της Ελλάδας. Και να δουν Attack on Titan και House of Dragons, άντε τελειώνετε!

Σίμος: Ο Γιώργος μοιράζει αγάπη! Να πω ότι οι ακροατές είναι αρκετά τυχεροί που έχουν ένα από τα λίγα site που μπορούν να δώσουν σωστή πληροφορία. Το Depart είναι από τα λίγα site που δεν λειτουργεί σαν μια ιστοσελίδα στο internet γιατί σας βλέπω παρόν σε πολλά live παρόντες. Σαν ομάδα! Δεν σας βλέπω επιλεκτικά. Χωρίς cherry-picking και δεν πιάνεστε από ένα-δυο live ή από τους «μεγάλους». Βρίσκεστε στην μοντέρνα μουσική σκηνή και αυτό πραγματικά είναι αξιοθαύμαστο. Γι’ αυτό οι ακροατές να νιώθουν έναν λόγο παραπάνω τυχεροί. Και όσο αναφορά στις συνεντεύξεις που κάνουμε, έχει σημασία και σε ποιον μιλάμε. Σαν site κάνετε μια παραγωγή λόγου. Έχει ένα νόημα να πούμε ένα δυο πράγματα πιο «βαθιά»!

Artist: Morrissey

Album: I Am Not a Dog on a Chain

Label: BMG

Release Date: 20/03/2020

Genre: Indie Rock

Share.
Exit mobile version