Οι Crimson Fire είναι μία ελληνική μπάντα που παίζει glam metal στο 2023. Αν την πάρεις λέξη-λέξη την παραπάνω πρόταση, θεωρητικά, είναι όλη λάθος. Για σκηνή που έχουμε αναδείξει εξαιρετικές μπάντες σε (σχεδόν) όλα τα ιδιώματα του hard rock & heavy metal, στο glam έχουμε ένα κενό.
Θα περίμενε κανείς ότι για ένα είδος που «βγει εκτός μόδας» εδώ και τρεις δεκαετίες, το τρένο έχει φύγει για τη σκηνή μας. Φευ, γιατί οι Crimson Fire είναι και εξαιρετικοί και παίζουν glam και το κάνουν σήμερα. Μάλιστα, δεν είναι ότι δημιουργήθηκαν πριν τριάντα χρόνια και έκαναν το «μπαμ» σήμερα. Είναι μία μπάντα με φρέσκο ήχο που έρχεται να βάλει το λιθαράκι της σε ένα είδος που παίρνει σιγά-σιγά ξανά τα πάνω του.
Γιώργος Ξ.: Crimson Fire, σας καλώς ορίζω στο DEPART. Ομολογώ ότι αφορμή για να σας μάθω στάθηκε η γνωριμία μου με τον Ντίνο και η πρώτη μου εντύπωση μόλις σας άκουσα ήταν η εξής: «Ρε ‘συ, αυτοί παίζουν κάτι θεωρητικά παλιακό, το οποίο, όμως, μου ακούγεται τόσο φρέσκο, πώς το κάνουν αυτό;».
Crimson Fire: Γεια σας, παιδιά! Αρχικά να σας πω ότι δε θεωρούμε ότι παίζουμε glam, υπάρχουν άλλες μπάντες που το παίζουν καλύτερα αυτό. Προσωπικά πιστεύουμε ότι ο Hard n’ Heavy ήχος είναι πιο κοντά στο στιλ μας. Για να απαντήσω και στην ερώτηση: Το σκεπτικό πίσω από τον τελευταίο μας δίσκο “Another Dimesnion” είναι ακριβώς αυτό. Nα παίξουμε το ύφος που γουστάρουμε και να το φέρουμε στο 2023. Οπότε η κίνηση ήταν ηθελημένη και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που στην περίπτωση αυτή πέτυχε!
H ιδέα των Crimson Fire είναι συνδεδεμένη με τον μυθολογικό Φοίνικα
Φοίβος: Εγώ θα αρχίσω από τα βασικά για να σας γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος αλλά και εγώ ο ίδιος. Πότε και πώς προέκυψαν οι Crimson Fire; Συνέβησαν αλλαγές μέχρι να φτάσετε στο τωρινό σας lineup;
Crimson Fire: Οι CRIMSON FIRE δημιουργήθηκαν το 2004, από τον Γιάννη, τον Στέλιο και τον Ιάσονα. Φτιάξαμε ένα demo και με βάση αυτό παίξαμε πολλά live, αλλά και σημαντικά support σε όλη την Ελλάδα (mini tour με Anvil στην Ελλάδα κ.ά.). Το lineup έχει αλλάξει αρκετά έκτοτε, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε μία πολύ δυνατή σύνθεση και διαθέτουμε την απαραίτητη έμπνευση.
Φοίβος: Τι σημαίνει το όνομα Crimson Fire; Έχει ένα βαθύτερο συμβολισμό ή απλά ήταν ένα όνομα που ακουγόταν «σωστό» γι’ αυτό που θέλετε να παίξετε;
Crimson Fire: Και τα δύο πιστεύω. Πάντα έκανε κλικ ένα τέτοιο όνομα στα αφτιά μας. Επίσης, η ιδέα των Crimson Fire (πορφυρή φωτιά) είναι συνδεδεμένη με τον μυθολογικό Φοίνικα (Φοίνιξ = πορφυρός, βαθυκόκκινος), ο οποίος αναγεννάται μέσα από τις στάχτες του κάθε χίλια χρόνια. Συμβολίζει για εμάς, τον κύκλο της μουσικής δημιουργίας από έναν δίσκο στον άλλον.
Φοίβος: Στο youtube αναφέρεται πως η μουσική σας απευθύνεται σε φανς των Iron Maiden, Def Leppard, Riot και Europe. Ποιες άλλες μπάντες ορίζουν τον ήχο σας και τα γούστα σας; Και ποιες μπάντες ακούτε που δε θα περίμενε ποτέ το κοινό σας ότι είστε φαν τους;
Crimson Fire (Ντίνος Γανίτης): Ποιες άλλες μπάντες… Οι KISS ας πούμε, οι MOTLEY CRUE, MAGNUM, είναι πολλές που μπορούμε να γράψουμε εδώ. QUEEN σίγουρα. Σε προσωπικό επίπεδο δεν θέλω να ορίζει κάτι τη μουσική που γράφω ή γράφουμε σαν συγκρότημα. Για παράδειγμα, εγώ ακούω πάρα πολύ disco. Μου αρέσει πολύ ο Μαζωνάκης, ακούω Χάρις Αλεξίου, οτιδήποτε μου κάνει κέφι. Δε λέω όχι στην μουσική. Ό,τι μου αρέσει το ακούω χωρίς να με νοιάζει το «μεταλόμετρο».
Tο επόμενο album των Crimson Fire σχεδιάζουμε να κυκλοφορήσει μέσα στο 2023
Γιώργος Ξ.: Παρότι η δισκογραφία σας έχει ιδιαίτερη συνοχή, εννοώ ότι το ύφος σε γενικές γραμμές είναι ίδιο, οι διαφορές ανάμεσα στα albums – ευτυχώς – είναι αισθητές. Είναι τετριμμένο μεν, αδύνατο να το αποφύγουμε δε, κάθε μπάντα φαντάζομαι θέλει να εξελίσσεται με κάθε κυκλοφορία της, το οποίο υποθέτω ότι ισχύει και για εσάς. Αυτό που διαφέρει, είναι τα αίτια αυτής της εξέλιξης. Κάποιες μπάντες το κάνουν με σχεδόν εμμονικό τρόπο, άλλες απλά τους βγαίνει, υπάρχουν και αυτές που πάνε με γνώμονα το κοινό τους κ.ο.κ. Οι Crimson Fire θα ενέτασσαν τους εαυτούς τους σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες ή σε κάποια νέα;
Crimson Fire (Ντίνος Γανίτης): Ο σκοπός μας είναι να μην δημιουργούμε ίδια μουσική. Θέλουμε να γίνουμε μικροί QUEEN ή μικροί DEF LEPPARD. Να μην ξέρεις τι θα ακούσεις, να υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Με μεγάλη εντιμότητα σου λέω πως ο δίσκος που γράφουμε αυτό τον καιρό δεν έχει την παραμικρή επαφή με τα τρία προηγούμενα. Είναι κάτι άλλο, διαφορετικό. Δεν κοιτάζουμε το κοινό. Γράφουμε μουσική για εμάς, έστω και αν αυτό πουλήσει μία κόπια. Τουλάχιστον μέσα μας θα έχουμε κάνει αυτό που θέλαμε.
Φοίβος: Ο πρώτος σας δίσκος ονομάζεται Metal Is Back. Θεωρείτε πως το metal «έφυγε» ποτέ; Και ποια είναι η αποστολή σας σε σχέση με αυτό;
Crimson Fire: Όχι, το Metal δεν έφυγε ποτέ. Απλώς η μπάντα δημιουργήθηκε σε ένα χρονικό σημείο όπου το Metal γνώριζε μια γενικότερη άνθιση πάλι σε όλη την Ελλάδα. Αυτήν την ευρύτερη αίσθηση θέλαμε να αποτυπώσουμε και τον τίτλο του πρώτου μας album. Δεν θεωρούμε ότι έχουμε κάποια αποστολή σε σχέση με αυτό. Το μόνο που έχουμε υποσχεθεί στους εαυτούς μας είναι να προχωράμε μπροστά και να προσπαθούμε να φτιάχνουμε νέα πράγματα με κάθε κυκλοφορία μας.
Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό με κάθε μας δουλειά, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει,
Γιώργος Ξ.: Αφού πιάσαμε την κουβέντα για το heavy metal, θα την κρατήσω. Σε μικρότερες γενιές έχει δημιουργηθεί η αυταπάτη ότι το glam είναι πολύ λακ και λίγο ταλέντο. Ας μη χάσουμε χρόνο στο να καταρρίψουμε το παραπάνω επιχείρημα, δεν έχει νόημα, σε τι θεωρείτε εσείς ότι οφείλεται αυτή η άκρως εσφαλμένη εντύπωση;
Crimson Fire (Ντίνος Γανίτης): Μιλάς προφανώς για την Ελλάδα γιατί αυτό που περιγράφεις δεν παίζει πουθενά αλλού. Στο Los Angeles ας πούμε γελάνε και τα πεζοδρόμια.
Στον ελλαδικό χώρο έχουμε την τάση να μειώνουμε αυτό που δε μας αρέσει. Δε θα αλλάξει ποτέ αυτό, δυστυχώς. Η Ελλάδα είναι μία χώρα ταγμένη στο επικό μέταλ. Καλή φάση θα πω, γιατί υπάρχει αλληλεπίδραση (συναυλίες, αγορά δίσκων κλπ). Οπότε λογικό δεν είναι η μάζα να «κράζει» αυτό που δεν της αρέσει;
Να σου πω και κάτι άλλο. Από τότε που βγήκε το “The dirt” όλο και περισσότεροι ακούνε MOTLEY CRUE και ειδικά τα δύο πρώτα που είναι «μέταλ» και ορισμένοι έχουν το ΘΡΑΣΟΣ να λένε ότι είναι επηρεασμένοι από JUDAS PRIEST, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να απενοχοποιήσουν τα ακούσματά τους. Εδώ και αν γελάει ο κόσμος και ο ντουνιάς. Ο ανδρισμός ορισμένων έχει να κάνει με τη μουσική και τι ακούει. Παράλογα πράγματα. Όσο για τη λακ εγώ τη χρησιμοποιώ και για το ταλέντο ας προσπαθήσει κάποιος από αυτούς που κοροϊδεύουν να παίξει τα θέματα του Billy Sheehan τον καιρό που έπαιζε στους Mr.Big.
Σαφώς και υπάρχει το “οπαδιλίκι” στη μουσική, αρκεί να μην καταργεί αυτό τον σκοπό της μουσικής
Γιώργος Ξ. : Το μουντιάλ είναι ανά τέσσερα χρόνια, η ολυμπιάδα ανά τέσσερα και οι δίσκοι των Crimson Fire ανά 5-6. Γιατί τόσο μεγάλα «κενά» ανάμεσα στις κυκλοφορίες;
Crimson Fire: Γιατί είναι και αυτό θεσμός! Προφανώς αστειεύομαι. Γενικά το κενό που μεσολαβεί από δίσκο σε δίσκο οφείλεται στην προσπάθεια συγκέντρωσης υλικού για νέους δίσκους, στην προώθηση του κάθε δίσκου και στα live. Είναι λογικό για εμάς να παίρνει το κάθε πράγμα τον χρόνο του. Η επόμενη μας κίνηση, όμως, θα ανατρέψει τα δεδομένα και το αναμενόμενο (βλέπε πιο πάνω για το φρέσκο που λέγαμε) δύο μόλις χρόνια μετά το “Another Dimension”.
Γιώργος Ξ.: Το “Another Dimension” είναι ένα album Crimson Fire αλλά και δεν είναι. Μοιάζω σαν να λέω ακατάληπτα, όμως, αν κάποιος έχει ακούσει τη δισκογραφία, αντιλαμβάνεται ακριβώς τι εννοώ. Τι είναι διαφορετικό στο τρίτο album συγκριτικά με τα προηγούμενα; Είναι τεχνικό θέμα (παραγωγή κλπ), θέμα mindset ή κάτι τρίτο;
Crimson Fire: Είναι πολλά τα πράγματα που μας ώθησαν να κάνουμε μια στροφή, όπως είπες κι εσύ πιο πάνω, στον ήχο μας. Αρχικά είχαμε συμφωνήσει να φτιάξουμε τραγούδια με βάση τις επιρροές μας, τραγούδια με τα οποία έχουμε μεγαλώσει. Αφ’ ετέρου, θέλαμε να ακούγεται παλιά η σύνθεση, αλλά να έχει σύγχρονο ήχο. Και τέλος προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό με κάθε μας δουλειά, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα.
Θέλουμε να το συζητάτε για πολλές μέρες και να περάσετε υπέροχα!
Γιώργος Ξ.: Επόμενη ερώτηση και την απευθύνω στον Ντίνο (γέλια). Θα συνεχίσω την άτυπη κόντρα μας και όπως λέτε και εσείς για την αιώνια μάχη μεταξύ καλού και κακού στο “Walking Into The Light”, θα σε ρωτήσω και εγώ, Metallica ή Iron Maiden;
Crimson Fire (Ντίνος Γανίτης): Ρώτα τον Papa Het αν του αρέσει το πρώτο IRON MAIDEN και θα πάρεις την απάντηση που θέλεις (γέλια). Θα πω ΜETALLICA γιατί είμαι αντικειμενικός αλλά όλοι ξέρουμε μέσα μας ότι οι MAIDEN είναι μεγαλύτεροι (γέλια).
Γιώργος Ξ.: Σοβαρεύοντας το τώρα, θεωρείτε ότι η μουσική γίνεται να αντιμετωπίζεται με «ποδοσφαιρικά» κριτήρια;
Crimosn Fire: Σαφώς και υπάρχει το “οπαδιλίκι” στη μουσική, αρκεί να μην καταργεί αυτό τον σκοπό της μουσικής, που είναι η ελεύθερη έκφραση και η δημιουργικότητα. Όταν λέω “οπαδιλίκι” εννοώ τα συναισθηματικά κριτήρια που οδηγούν τον καθένα από εμάς να υπερασπίζεται μέχρι θανάτου μία μπάντα την οποία κάποιος άλλος απεχθάνεται. Γενικά πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία και μια υγεία στη φάση.
Γιώργος Ξ.: Πάμε και στα του live, πόσος καιρός πάει από το τελευταίο σας live επί Αθηναϊκού εδάφους; Ποιες οι σκέψεις και τι μας έχετε ετοιμάσει, γιατί κάτι πήρε το μάτι μου στο facebook.
Crimson Fire: Το τελευταίο μας live στην Αθήνα ήταν πριν τον COVID. Όπως καταλαβαίνεις, όλα είναι έτοιμα για να υποδεχτούμε τους φίλους της μπάντας επί αθηναϊκού εδάφους και έχουμε ετοιμάσει τα καλύτερα για εσάς γιατί αυτό σας αξίζει. Φώτα, εφέ, pyro, 17 τραγούδια, 3 διασκευές και dance show. Γενικά, σκέψου ένα σόου αρένας στο Temple.
Οπότε μάλλον πέφτουμε όλοι στην λούπα του να δημιουργήσουμε μουσική που μας αρέσει
Φοίβος: Εγώ θα επαναφέρω την κουβέντα σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Αν και έχουμε 2023, το «πισωγύρισμα» στον ήχο του ’80 καλά κρατεί και υπάρχει μια ευρύτερη σκηνή που προσκυνά τον ήχο του τότε. Γιατί πιστεύετε ότι γίνεται αυτό σε γενικότερο επίπεδο;
Crimson Fire (Ντίνος Γανίτης): Ρόδα είναι και γυρίζει. Νομοτελειακά θα συνέβαινε αυτό. Το θέμα είναι πόσοι καλοί δίσκοι κυκλοφορούν από αυτή τηω τάση στο πισωγύρισμα στην συγκεκριμένη δεκαετία. Και όταν λέμε καλοί, εννοούμε να έχουν διάρκεια και να ακούγονται δέκα χρόνια μετά.
Οπότε μάλλον πέφτουμε όλοι στην λούπα του να δημιουργήσουμε μουσική που μας αρέσει, που προέρχεται από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα που έβγαλε η μουσική, αλλά και που είναι τόσο τετριμμένη και χιλιοπαιγμένη που σπάνια θα βγει κάτι συνταρακτικά καλό! Και να σου πω και κάτι άλλο. Βάλε οποιαδήποτε νέα κυκλοφορία δίπλα στο νέο SCORPIONS και θα καταλάβεις την διαφορά…
Depart: Η ερώτηση του ενός εκατομμύριου τώρα. Αν έχω καταλάβει καλά, το τελευταίο διάστημα είστε αρκετά πιο ενεργοί, να περιμένουμε νέο album, θα μας δώσετε αποκλειστικό; (Γιώργος) Και πείτε μας γενικότερα για τα σχέδια σας για το 2023; (Φοίβος)
Crimson Fire: Εδώ και 4 χρόνια (πριν τον covid ως και σήμερα) έχουμε γράψει υλικό για σχεδόν τρεις δίσκους! Το “Another Dimension” κυκλοφόρησε το 2021 και το επόμενο album σχεδιάζουμε να κυκλοφορήσει μέσα στο 2023. Μετά από αυτό σειρά έχει ένα ευρωπαϊκό tour, που καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα γίνει το φθινόπωρο του ’23. Λόγω του υλικού, θα θέλαμε και ο μεθεπόμενος δίσκος να κυκλοφορήσει το ’25 με το καλό. Πολύ πράγμα…
Θέλουμε στα shows μας να πιείτε, να γνωρίσετε τη γυναίκα τη ζωής σας, να κοπανηθείτε, να τραγουδήσετε, να κλάψετε και χίλια άλλα να…
Γιώργος Ξ.: Δεν ξέρω πώς έχει συμβεί αυτό αλλά στις 7/1 θα σας δω live για πρώτη φορά. Με τι συναίσθημα θέλετε/επιδιώκετε να φύγω από το live;
Crimson Fire: Θέλουμε να μην μπορείτε να μας ξεχάσετε και είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα γίνει. Θέλουμε να το συζητάτε για πολλές μέρες και να περάσετε υπέροχα! Να πιείτε, να γνωρίσετε τη γυναίκα τη ζωής σας, να κοπανηθείτε, να τραγουδήσετε, να κλάψετε και χίλια άλλα να…
Γιώργος Ξ.: Προτελευταία ερώτηση, χύμα, με «Ναι» ή «Όχι». Fire Below θα ακούσουμε;
Crimson Fire: Ναι!
Γιώργος & Φοίβος: Κλείσιμο, σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας και απολογούμαστε για τον όγκο των ερωτήσεων. Τι υπόσχεστε σε όσους σκοπεύουν να έρθουν το Σάββατο να σας δουν από κοντά;
Crimson Fire: Ένα αξέχαστο show, μία καυτή νύχτα και ένα τρελό όνειρο.
Crimson Fire (Ντίνος Γανίτης): Το Los Angeles θα έρθει στο Temple… Και ότι γίνει εκεί μέσα θα μείνει εκεί μέσα…