Πριν ο Σάκης Μπουλάς τους αναφέρει στο “ΜΠΡΙΓΙΟΛ” το 1986, οι Duran Duran είχαν ήδη καταφέρει να κακτήσουν πολύ σημαντικές κορυφές. Μία από αυτές ήταν και τα αμερικάνικα charts, που για να το πετύχουν, χρειάστηκαν την αρωγή του “Hungry Like the Wolf“.
Στις 4 Μαΐου 1982, οι Duran Duran κυκλοφόρησαν το πρώτο single από το “Rio”, το “Hungry Like the Wolf”. Το τραγούδι θα γινόταν ένα από τα χαρακτηριστικά τους κομμάτια – αν και o δρόμος του προς αυτήν την κατεύθυνση, μόνο εύκολος δεν ήταν.
Η ιστορία του κομματιού ξεκινάει κατά τη διάρκεια μιας σαββατιάτικης συνάντησης στο Λονδίνο στα υπόγεια στούντιο της EMI στην πλατεία Manchester Square. Ορισμένα μέλη των Duran Duran είχαν βγει το προηγούμενο βράδυ, ο Rhodes για παράδειγμα, θυμάται να έχει μεθύσει την προηγούμενη μέρα. Ωστόσο, κατάφεραν να διατηρήσουν τον επαγγελματισμό τους και άρχισαν να δουλεύουν πάνω σε νέα μουσική.
Ο σε-κατάσταση-hangover Rhodes άρχισε να παίζει στο Roland Jupiter-8 μερικές μελωδίες. Στη συνέχεια, συνδύασε αυτά τα στοιχεία με ένα sequencer και μερικά προγραμματισμένα beats. Αυτή η μουσική βάση ενέπνευσε τον κιθαρίστα Andy Taylor. «Μόλις το ακούσαμε ξέραμε ότι είχαμε κάτι. Έτσι άρχισα αμέσως να δουλεύω ένα κιθαριστικό μέρος για να το συνοδεύσω», είπε στο Blender το 2002.
Ο μπασίστας των Duran Duran, John Taylor, μιλώντας στο A.V. Club το 2012, θυμάται: «Μπήκα μέσα, και είχαν δουλέψει για ίσως δύο ώρες, και ήξερα ακριβώς τι να παίξω». Όταν οι Duran Duran μετακόμισαν στα AIR Studios του Λονδίνου για να ηχογραφήσουν το “Rio” στις αρχές του 1982, η μπάντα κράτησε άθικτο το πλαίσιο του synth και απλά ξανάγραψε τα υπόλοιπα μέρη. Την παραγωγή ανέλαβε ο Colin Thurston για τον οποίο ο Andy Taylor είπε: «Ήταν ένας σπουδαίος ενορχηστρωτής. Του δώσαμε πολύ περισσότερες ιδέες και μουσική απ’ ό,τι χρειαζόταν στην πραγματικότητα το κομμάτι. Ωστόσο ήταν εκείνος που κατάφερε να επιλέξει τα απαραίτητα και να πάρει το κομμάτι τη μορφή που όλοι γνωρίζουμε».
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το “Hungry Like the Wolf” κυκλοφόρησε ως κανονικό single. Και στη συνέχεια σε μία εκτεταμένη “Night Version”. Το τραγούδι έκανε ντεμπούτο στο chart των singles στο Νο. 35 και τελικά έφτασε στο Νο. 5. Στις ΗΠΑ, το “Hungry Like the Wolf” χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να γίνει επιτυχία. Με την κυκλοφορία του “Rio”, το τραγούδι κυκλοφόρησε ως single και έλαβε airplay σε επιλεγμένους ροκ ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το “Hungry Like the Wolf” ανέβηκε για λίγο στα μέσα Αυγούστου του 1982 στο Top Rock Tracks chart του Billboard. Ο επιδραστικός Top 40 σταθμός WXKS της Βοστώνης έβαλε επίσης το τραγούδι στην playlist. Αλλά η ευρεία αποδοχή παρέμενε ακόμα ασύλληπτη.
Παρόλα αυτά, οι Duran Duran είχαν και άλλους άσσους στο μανίκι τους. Το συγκρότημα περιόδευσε στις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 1982. Τόσο ως headliner όσο και ως openinger για τους Blondie. Το βίντεο του “Hungry Like the Wolf” – ένα κλιπ εμπνευσμένο από τον Indiana Jones- προστέθηκε στο MTV στις αρχές Ιουλίου του 1982. Βέβαια, άλλες εποχές τότε και το MTV δεν ήταν ακόμα αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Ωστόσο, βοήθησε στην άνοδο της τύχης των Duran Duran.
Ο David Kershenbaum, ο οποίος είχε υπογράψει συμβόλαιο με τον Joe Jackson στην A&M Records, ανέλαβε να κάνει remix στο “Hungry Like the Wolf”. Δουλεύοντας με μέλη των Duran Duran, ο Kershenbaum κατέληξε σε μια εκτέλεση που τόνισε έξυπνα τα φωνητικά και τις κιθάρες. Έτσι, το τραγούδι ταίριαζε ενδεχομένως καλύτερα στο αμερικανικό ραδιόφωνο. Η εκδοχή του Kershenbaum για το “Hungry Like the Wolf” προστέθηκε σε μια νέα, δεύτερη έκδοση του “Rio” που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ.
Το τραγούδι άρχισε τελικά να συνδέεται με το αμερικανικό κοινό στα τέλη του 1982. Η αρχή έγινε στο ροκ ραδιόφωνο και στη συνέχεια περνώντας τελικά στο Top 40. Οι Duran Duran ερμήνευσαν το τραγούδι στο Saturday Night Live στις 19 Μαρτίου 1983. Το “Hungry Like the Wolf” έφτασε στο Νο. 3 του Billboard Hot 100 μια εβδομάδα αργότερα, στις 26/03/1983. Μάλιστα θα πήγαινε ακόμα ψηλότερα αν δεν έπεφτε πάνω στα “Do You Really Want to Hurt Me?” των Culture Club και το “Billie Jean” του Michael Jackson.
Κοιτάζοντας πίσω, ο John Taylor θυμάται το πόσο γρήγορα δημιουργήθηκε το “Hungry Like the Wolf”. Και τι έλεγε αυτό για τους Duran Duran σε εκείνο το στάδιο της καριέρας τους. «Είναι ενδιαφέρον όταν βρίσκεσαι σε εκείνη τη φάση της καριέρας σου, όταν απλά δεν χρειάζεται να σκεφτείς δύο φορές για τίποτα, καταλαβαίνεις; Υποθέτω ότι πάντα προσπαθείς να επιστρέψεις σε αυτό το σημείο. Είναι αυτός ο συνδυασμός αυτοπεποίθησης και αφέλειας, στην πραγματικότητα, που σου επιτρέπει να σερφάρεις στο πνεύμα της εποχής. Είναι όταν όλα όσα κάνεις είναι σωστά. Δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι. Είσαι τόσο συνδεδεμένος με αυτό που συμβαίνει».