Τ
ο Midnight Express και η goldview co ltd παρουσιάζουν την Παρασκευή 12 Μαΐου το Belladonna of Sadness του Eiichi Yamamoto. Πρόκειται για την τελευταία προβολή για φέτος σε κλειστό κινηματογράφο, στο ΣΙΝΕΑΚ στις 23:00. Το φιλμ συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια «ζωής».
Σε ένα Γαλλικό χωριό το μεσαίωνα, ένα νεαρό ζευγάρι, η Jeanne και ο Jean και οι δύο πολύ ερωτευμένοι, αποφασίζουν να παντρευτούν. Ο Άρχοντας του χωρίου όμως έχει δικαίωμα στην πρώτη νύχτα γάμου σε περίπτωση που το ζευγάρι δεν μπορέσει να πληρώσει τον παράλογα μεγάλο φόρο που τους ζητάει.
Το Midnight Express και η goldview co ltd παρουσιάζουν το Belladonna of Sadness στο ΣΙΝΕΑΚ, στις 12/5 και ώρα 23:00
Η νύχτα που θα ακολουθήσει θα καταστρέψει το όνειρα του ζευγαριού. Θα οδηγήσει την Jeanne σε μια προσωπική αναζήτηση της δύναμης και της σεξουαλικότητας της. Αυτή η αναζήτηση, θα τη φέρει σε αντιπαράθεση με την καταπιεστική πατριαρχική κοινωνία στην οποία ζει.
Το Belladonna of Sadness, σκηνοθετημένο από τον Eiichi Yamamoto είναι βασισμένο στο βιβλίο του Jules Michelet, “La Sorcière” του 1862. Είναι ένα από τα πρώτα κείμενα που παρουσίαζε την προσπάθεια ταύτισης της μαγείας του Μεσαίωνα με τις επαναστατικές ιδέες από τους φεουδάρχες σε μια προσπάθεια ελέγχου του λαού.
Belladonna of Sadness | ΑΠΟ ΑΠΟΤΥΧΙΑ, ΚΑΛΤ ΦΙΛΜ
Παράλληλα, είναι μια πολύ σκληρή αλλά ταυτόχρονα πανέμορφη ταινία anime, από το ιστορικό Γιαπωνέζικο στούντιο Mushi Production, στα πλαίσια της τριλογίας ταινιών κινουμένων σχεδίων “Animerama”. Σε αντίθεση με τα περισσότερα animation της εποχής απευθυνόταν ξεκάθαρα στο ενήλικο κοινό.
Οι τρεις αυτές ταινίες αποτέλεσαν μεγάλο ρίσκο για το στούντιο, αφού όταν άρχισαν να δουλεύουν το “Belladonna” είχαν εξαντλήσει μεγάλο ποσοστό του μπάτζετ. Αυτό επηρέασε πολύ τον τρόπο με τον οποίο ολοκληρώθηκε τελικά. Όταν κυκλοφόρησε, η ταινία είχε αποτύχει οικονομικά (κάτι που οδήγησε το στούντιο σε προσωρινό κλείσιμο). Ωστόσο, τα χρόνια που ακολούθησαν απέκτησε ένα δυνατό καλτ κοινό, μέχρι που επανακυκλοφόρησε το 2016 χωρίς περικοπές.
Αντίθετα με τα περισσότερα animations της εποχής, το Belladonna of Sadness απευθύνεται ξεκάθαρα στο ενήλικο κοινό
Η ταινία μας παρουσιάζει την ιστορία μέσα από στάσιμες εικόνες με ελάχιστη κίνηση, ζωγραφισμένες βέβαια με απίστευτη μαεστρία, σχεδόν σαν να διαβάζει κάποιος παιδικό παραμύθι. Αλλά όταν η ηρωίδα μας βιώνει κάτι έντονα συναισθηματικό, το παρουσιάζει με ψυχεδελικά γοτθικά κρεσέντα. Αυτό επιτυγχάνεται με εντυπωσιακά δημιουργικό animation το οποίο γίνεται όλο και πιο έντονο όσο κλιμακώνεται και η ταινία. Σε όλο αυτό το συναίσθημα βοηθάει και η εκπληκτική μουσική του Masahiko Satoh σε ρυθμούς 70s progressive jazz.
Το Belladonna of Sadness περιλαμβάνει εικόνες με ελάχιστη κίνηση και ψυχεδελικά γοτθικά κρεσέντα
Παρόλα αυτά το “Belladonna” δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί κάποιος να δει ευχάριστα. Τα θέματά του σε συνδυασμό με την σκληρότητα των εικόνων, κάνουν τον θεατή να είναι δύσκολο να πάρει τα μάτια του από την προβολή. Η ταινία είναι επηρεασμένη από το απελευθερωτικό κίνημα των γυναικών, που άνθησε στην Ιαπωνία στις αρχές της δεκαετίας του 70′. Παράλληλα, επηρεάστηκε και από τα παγκόσμια κινήματα της σεξουαλικής απελευθέρωσης και ταξικής πάλης που είχε κορυφωθεί την προηγούμενη δεκαετία.
Ο τρόπος με τον οποίο το Belladonna of Sadness διαχειρίζεται καίρια ζητήματα είναι σκληρός, περιγραφικός, και αφαιρετικός μαζί
Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται αυτά τα ζητήματα είναι ταυτόχρονα σκληρός περιγραφικός, αλλά και αφαιρετικός. Μάλιστα, τα χρόνια μετά την επανακυκλοφορία της έχει θεωρηθεί από κάποιους σύγχρονους κριτικούς, ξεπερασμένη και ανούσια σοκαριστική, κάτι με το οποίο προσωπικά διαφωνώ κάθετα.
Για μένα ήταν ιδιαίτερα αναζωογονητικό να δω μια ταινία η οποία μιλάει για αυτά τα ζητήματα χωρίς να δαιμονοποιεί την ιδέα της σεξουαλικότητας. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Άρχοντα, ο οποίος παρουσιάζεται όπως του αξίζει, ως αιμοδιψής βρικόκαλας που αναγκάζει τη Jeanne να δαιμονοποιήσει την δική της σεξουαλικότητα. Παρουσιάζει ζητήματα όπως ο βιασμός, με την απαραίτητη σκληρότητα, προσπαθώντας να σε κάνει να νιώσεις το πόσο καταστροφικός είναι για τη ζωή ενός ανθρώπου. Αλλά αυτή είναι η δικιά μου μετάφραση.
Belladonna of Sadness | ΕΝΤΟΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ
Το Belladonna of Sadness, όπως και να το δει κάποιος αποτελεί μια έντονα συναισθηματική ταινία. Ένα μινιμαλιστικό υπερθέαμα, με τεράστιο ενδιαφέρον για τους λάτρεις του animation και ιδιαίτερα του ιαπωνικού. Στο φιλμ βλέπουμε την αρχή για πολλές από τις μεταγενέστερες τεχνικές του anime. Είναι σίγουρα μια ταινία που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα χαραχτεί στο μυαλό του θεατή. Τόσο χάρη στην ασύγκριτη ομορφιά της, όσο και στη δικαιολογημένη σκληρότητά της. Δύο επίθετα που θα χαρακτήριζαν και την πρωταγωνίστρια μας.
Artist: Morrissey
Album: I Am Not a Dog on a Chain
Label: BMG
Release Date: 20/03/2020
Genre: Indie Rock
Movie Name: Belladonna of Sadness
Country: Japan
Duration: 86′
Year: 1973
Genre: Animation, Drama, Fantasy
Director: Eiichi Yamamoto
Starring: Tatsuya Nakadai, Aiko Nagayama, Katsutaka Ito, Masakane Yonekura
Belladonna of Sadness: IMDB | Rotten Tomatoes