Τους δίσκους που θα ξεκλειδώσουν την πλήρη ανταμοιβή τους, μόνο εφ’όσων καταβάλεις την απαραίτητη προσπάθεια και αφιερώσεις την απαραίτητη προσοχή, τους αναζητώ μανιωδώς. Οφείλω να παραδεχτώ πως η ελληνική metal σκηνή δεν συγκαταλεγόταν πάντα στα ακούσματά μου, αλλά ευτυχώς κάποια στιγμή βρέθηκαν στο δρόμο μου συγκροτήματα συμπεριλαμβανομένων των Playgrounded και των Mask of Prospero, τα οποία συνεισέφεραν μια νέα οπτική. Οι Mask of Prospero, οι οποίοι κυκλοφόρησαν τον πρώτο δίσκο τους, “The Observatory“, το 2018, επιστρέφουν το 2023 με τον δεύτερο δίσκο τους, “Hiraeth“. Ένα album που κυκλοφόρησε στις 27 Ιανουαρίου απο την ViciSolum Productions, δείχνοντας πως βαδίζουν σε πολύ καλό δρόμο.
Το “Hiraeth” περιλαμβάνει 8 κομμάτια, 8 “δοχεία” τα οποία εμπερικλείουν την ουσία της δουλειάς των Mask of Prospero. Πρόκειται για μία κυκλοφορία η οποία από κομμάτι σε κομμάτι δίνει την αίσθηση πως αναπτύσσεται και μεγαλώνει. Η λέξη Hiraeth είναι ουαλικής προέλευσης, και χρησιμοποιείται για να περιγράψει το αίσθημα της προσμονής για κάτι.
Ιδιαίτερα για αυτό που ο καθένας νιώθει και αποκαλεί σπίτι. Τοποθετημένο στο ερμηνευτικό επίπεδο της ανθρώπινης φύσης, αυτό το concept album αναφέρεται στο προσωπικό ταξίδι του καθενός μέσα απο αγώνες και δυσκολίες, μέχρι να φτάσουμε στην Horeeya (ελευθερία στα αραβικά).
Στο album αυτό υπάρχει ένας συνδυασμός απο progressive και metalcore, με ματιές προς συγκροτήματα όπως οι Karnivool και οι Hypno5e, ενώ σε σημεία, υπάρχει η αίσθηση παρουσίας ακόμα και του ήχου των Machine Head και των Kardashev. Η ενσωμάτωση κομματιών με πιο περίπλοκες δομές, όπως το Divided, και κομματιών που είναι πιο προσβάσιμα και προσφέρουν πιο άμεση ταύτιση, όπως το Amal και το Lament, κάνει την ακρόαση του άλμπουμ μια αρκετά απολαυστική εμπειρία.
Το πλήθος των αντιθέσεων που υπάρχουν στο "Hiraeth" είναι το στοιχείο ποτ σε κερδίζει
Παρόλο που κατά ένα αφηρημένο τρόπο μπορεί κανείς να αντιληφθεί τον μη αξιοποιημένο χώρο γύρω απο τις συνθέσεις, και το δημιουργικό περιθώριο που φαίνεται πως σίγουρα το συγκρότημα κατέχει, αυτό φαίνεται να λειτουργεί εν τέλει υπέρ του δίσκου, επειδή τον κάνει μεστό και εύστοχο.
Υπάρχει ένα ωραίο πάντρεμα ήρεμων/μελωδικών και πιο έντονων στιγμών. Αυτή η συνύπαρξη, εν τέλει, καταφέρνει να μεταδώσει το νόημα του άλμπουμ με ικανοποιητικότατο τρόπο. Ίσως το δυνατότερο πλεονέκτημα του “Hiraeth” είναι το γεγονός ότι συνδυάζει με επιτυχία στοιχεία, τα υπό άλλες σύνθηκες θα έκαναν το αποτέλεσμα να ακούγεται δυσαρμονικό.
Η “νίκη” αυτή των Mask of Prospero, που σε κάνει να δώσεις περισσότερη προσοχή. Να τους ακούσεις με μεγαλύτερη προσοχή ώσε να καταλάβεις τι προσπαθούν να σου πουν. Ειδικά όταν έχεις μπροστά σου ένα δίσκο που παίζει με τις αντιθέσεις διαρκώς, νιώθεις από ένα σημείο και μετά αν τελικά σε κερδίζει ή όχι. Και αυτός ο δίσκος το κάνει.
Υπάρχουν synths, πιάνο, αστραπιαία περάσματα τεχνικών riffs και τοίχοι από απόκοσμα, συγκοπτόμενα διπλά πετάλια. Yπάρχουν μελωδίες παράλληλα εξελισσόμενες με μια αίσθηση τραχύτητας και αγριάδας, ενώ οι πολυρυθμίες και οι αλλαγές των μέτρων δίνουν έκταση και “άνοιγμα” στις συνθέσεις.
Η παραγωγή έχει εξισορροπήσει τα όργανα ώστε να ακούγονται όλα εξίσου καθαρά, χωρίς όμως να σου δίνουν την αίσθηση του καλογυαλισμένου
Το πρώτο κομμάτι, “Divided“, αποτελέι ένα καλό παράδειγμα των πολλαπλών γωνιών που θέλει να αγκαλιάσει ο δίσκος. Αρχίζει σε ένα τυπικό, καταιγιστικό, metalcore ύφος, αλλά σύντομα υποχωρεί σε ένα πιο ήρεμο μέρος, αφήνοντας τα synths στο φόντο και ένα ζεστό, άταστο μπάσο να φέρουν σε πέρας τη σύνθεση.
Τα post-metal vibes είναι παντού, με τα synths και τα φωνητικά να θυμίζουν έντονα τους The Ocean. Το “Hourglass” είναι το επόμενο κομμάτι και φέρνει στο τραπέζι το hardcore sludge στοιχείο. Η σύνθεση του ξεδιπλώνεται σταθερά και κορυφώνεται με ένα δυναμικό και, μελωδικό ρεφραίν.
Τα “In Exile” και “Lethe” είναι δομημένα πάνω σε ένα παρόμοιο μοτίβο, με το “In Exile” να παρουσιάζει λίγο παραπάνω εύρος. Είναι proggy, περιλαμβάνει την τυπική metalcore επιθετικότητα, αλλά ταυτόχρονα είναι εύθραυστο. Τα φωνητικά είναι τοποθετημένα σε επίπεδα και δεξιά/αριστερά με πολύ ωραίο τρόπο. Πετυχαίνουν να ακούγονται πραγματικά ακατέργαστα και όμορφα όταν αφήνονται εκτεθειμένα πάνω στο μπάσο και την κιθάρα. Η παραγωγή έχει εξισορροπήσει τα όργανα ώστε να ακούγονται όλα εξίσου καθαρά, χωρίς όμως να σου δίνουν την αίσθηση του καλογυαλισμένου. Η αρχή του “Lethe”, μου έδωσε έντονα την αίσθηση του ήχου των Kardashev.
Τα “Amal“ και “Lament“ είναι πιθανότατα τα αγαπημένα μου. Στο “Amal” συμμετέχει η Σοφία Σαρρή στα φωνητικά, και σύμφωνα με τη μπάντα, το κομμάτι αναφέρεται στην αγάπη μιας μητέρας για το παιδί της. Αρχίζει απλά, με τα φωνητικά στο προσκήνιο, ενώ οι διακριτικές χορωδίες και οι υφές στο φόντο προσθέτουν διαστάσεις. Τα καθαρά φωνητικά λειτουργούν άψογα σε συνδυασμό με το βαρύ ρεφραίν που ακολουθεί.
Το πλήθος των αντιθέσεων που υπάρχουν στο "Hiraeth" είναι το στοιχείο ποτ σε κερδίζει
Οι καταιγιστικές, αστραπιαία παράχορδες κιθάρες στην αρχή του “Lament“, αντιπαρατεθειμένες με την αργή καθαρή μελωδία στο φόντο δίνουν βάθος, ενώ το ρεφραίν μένει σαν εντύπωση λόγω του συναισθηματικού φορτίου που φέρει.
Το επόμενο κομμάτι, “Kyma“, αναφέρεται στους ανθρώπους που έχουμε χάσει. Όπως σχολιάζουν και οι ίδιοι οι Mask of Prospero, “Tο να χάσεις κάποιον που αγαπάς είναι το δυσκολότερο πράγμα να διαχειριστείς στον κόσμο. Είναι ένα είδος πόνου που μπορείς να νιώσεις σωματικά. Αρχικά το αρνείσαι, αλλά καθώς ο χρόνος περνά, αισθάνεσαι πως μαζί με αυτούς, πέθανες κι εσύ”. Τα ωμά φωνητικά απλώνονται πάνω στο πιάνο και τα έγχορδα. Υπάρχει μια καταπιεσμένη συναισθηματική ένταση, που αναζητά τρόπο να ξεσπάσει, αλλά ποτέ δεν καταλήγει σε κάθαρση. Αντ’αυτού, το κομμάτι εξελίσσεται σε μια πληθωρική ηλεκτρονική κυματομορφή.
Στο κομμάτι συμμετέχουν ο Γιώργος Μπακαούρης και ο Αλέξανδρος Παφίλης στο πιάνο, ενώ ο Γιώργος Προκοπίου (POEM/Mother Of Millions) και ο Γιάννης Βογιατζής (Need) συνεισέφεραν με τα φωνητικά τους. Το κομμάτι αποτελεί φόρο τιμής στον Μάκη Τσαμκόσογλου των Mother of Millions. Το Horeeya κλείνει τον δίσκο, και αυτό που πιθανότατα μένει σαν εντύπωση απο αυτό το κομμάτι είναι είναι τα φωνητικά crescendo στο ρεφραίν που δείχνουν το εύρος των δυνατοτήτων του Χρήστου Κοντούλη.
Οι Mask of Prospero φαίνεται να έχουν κινηθεί παραπάνω από ένα βήμα πιο κοντά στον προσωπικό τους ήχο από το πρώτο άλμπουμ τους μέχρι σήμερα, και αυτό μεταφράζεται τόσο ως ικανότητα οσο και ως αποφασιστικότητα, παράλληλα με αίσθηση σκοπού.
Artist: Sober On Tuxedos
Album: Good Intentions
Label: Heaven Music
Release Date: 11/12/2020
Genre: Nu Metal, Metalcore
Artist: Mask of Prospero
Album: Hiraeth
Label: ViciSolum Productions
Release Date: 27/01/2023
Genre: Metalcore, Progressive Metal
1. Divided
2. Hourglass
3. In Exile
4. Lethe
5. Amal
6. Lament
7. Kyma
8. Horeeya
Producer: hector.d
Mask of Prospero: Chris Kontoulis (Φωνή), Panos Kottaras (Κιθάρα), Nick Letsios (Κιθάρα), Agelos Malisovas (Μπάσο), Andreas Kalogeras (Τύμπανα)
Mask Of Prospero
Με το "Hiraeth" οι Mask of Prospero δείχνουν ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο προκειμένου να φτιάξουν τον δικό τους χαρακτηριστικό ήχο