Ένας από τους ιστορικότερους κιθαρίστες, ο Steve Hackett, επέστρεψε με ολόφρεσκο δίσκο, το “Τhe Circus and the Nightwhale”. Αν κάποιος από τον τίτλο υπέθετε ότι πρόκειται για κάποιο φιλμ, δε θα έπεφτε τόσο έξω όσο νομίζουμε. Ουσιαστικά, έχουμε στα χέρια μας την αυτοβιογραφία του Steve Hackett στη μορφή ενός concept άλμπουμ, για τα 30 χρονιά της σόλο καριέρας του.
Πολλοί από εσάς θα γνωρίζετε ότι ήταν ο κιθαρίστας των υπέρτατων Genesis με συμμετοχή σε δίσκους διαμάντια όπως, “Nursery Crime”, “Foxtrot“, “Selling England by the Pound” και “The Lamb Lies Down on Broadway”!
Στους Genesis παρέμεινε μόλις πέντε χρόνια, καθώς πήρε την απόφαση να αδοσιωθεί στο προσωπικό του σχήμα. Μιλάμε για ένα μουσικό που σε όλη την πορεία του έχει αποδείξει πολλάκις την αδιαμφισβήτητη αξία του και την κανινοτομία των ιδεών του. Όπως σε οτιδήποτε έχει παρουσιάσει στο παρελθόν, έτσι και εδώ ο Hackett μπλέκει διάφορα μουσικά είδή με την γκάμα να περιλαμβάνει prog, hard rock, blues, pop, indie ακόμα και ανατολίτικα περάσματα.
Στο “Τhe Circus and the Nightwhale” όλα αυτά τα στοιχεία είναι παρόντα. Οι συνθέσεις του είναι ξεχωριστές και ιδιαίτερες και έχουν έναν ξεκάθαρο σκοπό, να ταξιδέψουν τον ακροατή. Το “People of the Smoke” με το οποίο ξεκινάει ο δίσκος, είναι ένα δυνατό και ξεσηκωτικό κομμάτι με διάσπαρτα στοιχεία pop και prog και έμφαση στα solos του ιδίου, κάτι που θα ακούσουμεσε ολη τη διαρκεια του δίσκου. Ίσως και παραπάνω από ό,τι χρειάζεται.
Όπως σε κάθε δουλειά του Steve Hackett, έτσι και στο “Τhe Circus and the Nightwhale” δε λείπουν τα ανατολίτικα στοιχεία
Ο Steve Hackett μέσα στο album έχει τοποθετήσει διάφορα instrumental κομμάτια, τα οποία στην οικονομία του δίσκου λειτουργούν ως νοηματικοί συνδετικοί κρίκοι. Το “These Passing Clouds” είναι ένα από αυτά, που μας προετοιμάζει για το “Taking you Down”. Τη heavy εισαγωγή διαδέχεται μία ωραία μελωδία, με την κιθάρα πάντα στο επίκεντρο. Αξιοσημείωτη στιγμή η ώρα του solo που δημιουργεί μία συναυλιακή αίσθηση. Μοναδική μου ένσταση το autotune στα φωνητικά για το οποίο δεν υπήρχε απολύτως κανένας λόγος.
Στη συνέχεια ο δίκσος κατεβάζει ρυθμούς με την παρουσία του “Found and Lost”. Blues και jazz στοιχεία εμφανίζονται σε αυτό το μικρής διάρκειας κομμάτι το οποίο ουσιαστικά μας μεταφέρει στο “Enter the Ring”. H εναλλαγή από τη Suspiria-κη εισαγωγή σε κάτι που θυμίζει Jethro Tull παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον και παρότι ως σύνολο είναι κάπως χαοτικό, η ατμόσφαιρα του κομματιού είναι εξαιρετική.
Το “Get Me Out” από την άλλη είναι αρκετά διαφορετικό, θεατρικό θα έλεγα. Επίσης, είναι και ένα από τα τραγούδια του “Τhe Circus and the Nightwhale” με το καλύτερο soloing. Την blues rock λογική του ακολουθεί μία μπαλάντα, το “Ghost Moon and Living”. Οπερετικά γυναίκεια φωνητικά στην εισαγωγή τα οποία στρώνουν τον δρόμο για την εκπληκτικά γλυκιά φωνή του Nad Sylan, ο οποίος βγάζει τον καλύτερό του εαυτό.
Προφανως και δε θα μπορουσαν να λείπουν τα ανατολιτικα στοιχεία από δίσκο του Steve Hackett. Πρώτη φορά τα συναντούμε στο “Circo Inferno”, το οποίο εκτός από τη «μυρωδιά» Ανατολής διαθέτει έντονα heavy prog rock χαρακτηριστικά. Εδώ να πω ότι ίσως το ήθελα μεγαλύτερο σε διάρκεια, αφού τα μόλις 2.30 λεπτά διάρκειας του, μου φάνηκαν «πιεστικά».
Σε γενικές γραμμές το “Τhe Circus and the Nightwhale” παρουσιάζει ενδιαφέρον αν και ο Steve Hackett το παρακάνει λίγο με τα ορχηστικά μέρη
Προς το το φινάλε ο Steve Hackett έχει κρατήσει το καλύτερο. Δύο κομμάτια που επιβεβαιώνουν την ικανότητα του μουσικού να δημιουργεί αξιοσημείωτες μελωδίες. Το “All at Sea” με το “Into the Nightwhale” ακολουθούν την ίδια ηχητική γραμμή, και αν τα αντιμετωπίσουμε ως ένα ενιαίο κομμάτι, έχουμε ένα soundtrack που άνετα θα μπορούσε να ακούγεται στην “Οδύσσεια του Διαστήματος”.
To αγαπήμενο μου κομμάτι βρίσκεται στην προτελευταία του tracklist και ονομάζεται “Wherever you Are”. Δυναμικό μπάσιμο και ένα μελωδικό «σβήσιμο» στο τέλος είναι οι δύο κύριες ενότητες που αποτλεούν το κομμάτι. Αρκετά συναισθηματικό κομμάτι που συμπληρώνεται ιδανικά από το κλείσιμο, του ορχηστρικού “White Dove”.
Τα 13 τραγούδια μπορεί να φαίνονται πολλά αν αναλογιστούμε τη μόλις 45λεπτη διάρκεια του “Τhe Circus and the Nightwhale”. Ωστόσο, η η μετάβαση μεταξύ των κομματιών γίνεται αρμονικά. Προσωπικά, σίγουρα θα προτιμούσα λιγότερα ορχηστικά κομμάτια, καθώς σε μερικά σημεία ακούγεται λίγο «φλύαρος». Παρόλα αυτά, χάρη στις ικανότητες του Steve Hackett το τελικό αποτέλσμα είναι ικανοποιητικό.
Artist: Sober On Tuxedos
Album: Good Intentions
Label: Heaven Music
Release Date: 11/12/2020
Genre: Nu Metal, Metalcore
Artist: Steve Hackett
Album: The Circus And The Nightwhale
Release Date: 16/02/2024
Genre: Progressive Rock
1. People Of The Smoke
2. These Passing Clouds
3. Taking You Down
4. Found And Lost
5. Enter The Ring
6. Get Me Out
7. Ghost Moon And Living Love
8. Circo Inferno
9. Breakout
10. All At Sea
11. Into The Nightwhale
12. Wherever You Are
13. White Dove
Line-Up: Steve Hackett (Κιθάρα, μαντολίνο, μπάσο, κρουστά, φυσαρμόνικα, φωνή), Craig Blundell (Τύμπανα), Hugo Degenhardt (Τύμπανα), Benedict Fenner (Πλήκτρα), John Hackett (Φλάουτο), Roger King (Πλήκτρα), Amanda Lehmann (Φωνή), Malik Mansurov (Tar), Jonas Reingold (Μπάσο), Nad Sylvan (Φωνή), Rob Townsend (Φωνή, σαξόφωνο), Nick D’Virgilio (Τύμπανα)
Steve Hackett
Οι ικανότητες του Steve Hackett είναι αδιαμφισβήτητες και αυτό φαίνεται και στο "Τhe Circus and the Nightwhale", βέβαια, το album δύσκολα χαρακτηρίζεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό.