Όνομα μπάντας αφενός πρωτόγνωρο για μένα και αφετέρου που θυμίζει κάποιο ποίημα γοτθικής προέλευσης: Sunnata, άρα τσεκ.
Μουσικό είδος που εξερευνώ την παρούσα περίοδο με αποτέλεσμα να διψάω για την ανακάλυψη νέων σχημάτων: Τσεκ ξανά.
Σχέδιο εξωφύλλου που είναι απλό, μα τόσο συμμετρικό και ισορροπημένο: Δείτε το εξώφυλλο του “Chasing Shadows” και θα καταλάβετε. Άρα τσεκ και πάλι. Τα βασικά κριτήρια καλύπτονται και αυτό σημαίνει ότι οι άμυνες πέφτουν και η Τζώρτζια μπαίνει σε mode ενεργητικής μουσικής ακρόασης.
Όταν ακούς αυτού του είδους distortion στην κιθάρα, ξέρεις ότι κάτι σοβαρό θα συμβεί στον αυχένα σου, αργά ή γρήγορα. Οι Sunnata, με τα στιβαρά breakdowns και τα riffs αργών ρυθμών και μεγατόνων, δίνουν προειδοποιητικά σημάδια και προσφέρουν απλόχερα αγνό sludge metal από το πρώτο κιόλας κομμάτι του “Chasing Shadows”, το “Chimera”.
Η εισαγωγή του “Torn”, στη συνέχεια, βγάζει κάτι από soundtrack σε western ταινία. Οι σταθεροί ρυθμοί και η διακριτικότητα στο μπάσο και τα drums, καθώς και τα acoustic και ατμοσφαιρικά riffs στις κιθάρες δημιουργούν ένα γαλήνιο και μυστηριώδες σκηνικό και κρατά σε εγρήγορση το ενδιαφέρον για το “Chasing Shadows”.
Ακόμη, θα έλεγε κανείς πως αν συνδυάζαμε τις μελωδίες των Radiohead με εκείνες των Queens of The Stone Age, το ηχητικό αποτέλεσμα θα ήταν ό,τι εμπεριέχεται στο κομμάτι “Torn”. Όσον αφορά το σκοτεινό και αιθέριο “At Dusk”, πρόκειται για μία μετάβαση. Άραγε, οι Sunnata μας προετοιμάζουν για τη μετάβαση από ένα μέρος του “Chasing Shadows” σε ένα άλλο; Από ένα κομμάτι του album σε ένα άλλο; Μήπως από αυτόν τον κόσμο σε έναν διαφορετικό; Θα μάθουμε σύντομα, λογικά.
O απαλός και συνάμα σκοτεινός χαρακτήρα των συνθέσεων των Sunnata είναι το δυνατό σημείο του “Chasing Shadows”
Αν υπήρχε λίστα με κομμάτια που αποτελούν δίαυλο επικοινωνίας του sludge metal με το post metal, σίγουρα το “Wishbone” θα υπήρχε σε αυτή. Αναδυόμενα και εύστοχα δομημένα breakdowns, φωνητικά που μεταδίδουν την doomίλα και το βασανιστικά αργό ύφος που τη συνοδεύει, και riffs που επιτελούν καθήκοντα «εξισορρόπισης» μεταξύ του πειραματισμού και της απλότητας, είναι ορισμένα στοιχεία που ξεχώρισα στο κομμάτι των Sunnata.
Συνεχίζοντας, το “Saviour’s Raft” έρχεται με πιο επιθετική διάθεση στα drums και στο μπάσο, ξεκινώντας με μουσικά ξεσπάσματα. Βέβαια, όπως φάνηκε στην πορεία του τραγουδιού, οι Sunnata απλώς μας προετοίμαζαν για το «μεγάλο χτύπημα» το οποίο συμβαίνει στη μέση του κομματιού και διαρκεί για αρκετά δευτερόλεπτα, με την κορύφωση να μοιάζει μακρινό σενάριο. Το “Saviour’s Raft” νομίζω πως είναι ένα τραγούδι το οποίο θα αναδειχθεί και θα δικαιωθεί σε live εκτέλεση, καθώς σε αυτή τη συνθήκη θα ξεδιπλωθούν εντελώς οι δυναμικές αλλά και ο δυναμισμός των μελωδιών που εμπεριέχονται σ’ αυτό.
Το “Adrift” είναι μία ακόμη ανάσα, ένα διάλειμμα για ξεμούδιασμα του εγκεφάλου από τα ερεθίσματα του “Chasing Shadows”, ώστε να μπορέσει το άτομο που το ακούει να δώσει την αντίστοιχη προσοχή στη συνέχεια. Και η συνέχεια βέβαια είναι εξίσου ατμοσφαιρική και μυστηριώδης. Το “The Tide” ξεκινάει με ήπιο και σκοτεινό τρόπο, σαν μελωδία από κάποια τελετουργία.
Οι λούπες στα drums και τα riffs που ακούγονται σαν αιθέρια ηχοκύματα δίνουν έναν απαλό και συνάμα σκοτεινό χαρακτήρα στο κομμάτι, χωρίς όμως να το καθιστούν το δυνατό σημείο των συνθέσεων των Sunnata στο “Chasing Shadows”. Η τρυφερότητα και η ζεστασιά στις συνθέσεις εξακολουθούν να υπάρχουν, και στο τραγούδι “Hunger” οι μελωδίες του οποίου χτίζονται μέτρο-μέτρο για να καταλήξουν σε αγνή sludge metal, ως σημείο υπενθύμισης τής προσωπικής ταυτότητας των Sunnata και σε αυτό το album.
Δυστυχώς, το δυναμικό πρώτο μίσο του "Chasing Shadows" δεν έχει ανάλογη συνέχεια
Ενώ το “Through the Abyss” μάς προετοιμάζει για το τελειωτικό χτύπημα, η εισαγωγή του “The Sleeper” προμηνύει ότι δεν θα αργήσει να έρθει αυτό που περιμένουμε από τους Sunnata. Στο εν λόγω τραγούδι διακρίνουμε αργούς και σταθερούς ρυθμούς, βαριά ξεσπάσματα στις μελωδίες και έναν νεκρό χρόνο κάπου ενδιάμεσα, ο οποίος, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν χρειαζόταν.
Βέβαια, ο τίτλος τέλους που επέλεξαν οι Sunnata για το “Chasing Shadows”, το κομμάτι “Like Cogs in a Wheel, We’re Trapped Between Waves of”, αν κρίνουμε από την εισαγωγή του, ήρθε για να δικαιώσει την μπάντα. Δεν υπάρχουν λόγια – no pun intended. Φαντάζομαι πως αυτή η τακτική, δηλαδή το τελευταίο κομμάτι του δίσκου να είναι απλό, λιτό και απέριττο, είναι μία ευκαιρία που μας δίνουν οι Sunnata για να συνειδητοποιήσουμε το περιεχόμενο του δίσκου, ή αφήνουν υπονοούμενο για κάποια συνέχεια στις κυκλοφορίες τους.
Συνοψίζοντας, το άμπουμ “Chasing Shadows” είναι ένα album το οποίο ξεκινά δυναμικά με συνθέσεις που υπόσχονται πολλά, θέτουν γερά θεμέλια και τον πήχη αρκετά ψηλά. Ωστόσο, λίγο μετά τη μέση του δίσκου, οι Sunnata κάνουν μια «κοιλιά» στη ροή καθώς οι μελωδίες τους χάνουν κάπως τη συνοχή τους και καταλήγουν στο να κουράζουν.
Παρόλα αυτά, η έλλειψη ισορροπίας και σύνδεσης στο δεύτερο μέρος του δίσκου δεν αναιρεί τον πάταγο που κάνει το πρώτο. Προσωπικά κρατάω μία μικρή επιφύλαξη, διότι το τελευταίο κομμάτι του “Chasing Shadows” αφήνει ανοιχτές πόρτες για μια σύντομη επιστροφή της μπάντας στο προσκήνιο. Οψόμεθα!
Artist: Sober On Tuxedos
Album: Good Intentions
Label: Heaven Music
Release Date: 11/12/2020
Genre: Nu Metal, Metalcore
Artist: Sunnata
Album: Chasing Shadows
Label: Independent
Release Date: 20/04/2024
Genre: Sludge Metal, Stoner Metal
1. Chimera
2. Torn
3. At Dusk (Interlude)
4. Wishbone
5. Saviour’s Raft
6. Adrift (Reprise)
7. The Tide
8. Hunger
9. Through the Abyss (Interlude)
10. The Sleeper
11. Like Cogs in a Wheel, We’re Trapped Between Waves of
Producer: Marcin Buźniak
Sunnata: SZY (Φωνή, κιθάρα), DOB (Μπάσο), ROB (Τύμπανα), GAD (Κιθάρα)
Sunnata
Το “Chasing Shadows” ξεκινά με συνθέσεις που δημιουργούν προσδοκίες και αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον. Ωστόσο, λίγο μετά τη μέση του δίσκου, χάνονται κάπως οι ισορροπίες και υπάρχουν κενά στις συνθέσεις τα οποία καλύπτονται με κάπως άτσαλο τρόπο. Συνολικά πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα κυκλοφορία.