Έχοντας ταράξει για τα καλά τα νερά του underground και επικού metal ήχου με το περσινό εξαιρετικό “Violent Creed of Vengeance“, έφτασε η ώρα για την πρώτη εμφάνιση των Καναδοφινλανδών Smoulder στη χώρα μας. Και πολύ άργησε, θα μπορούσε να πει κανείς, δεδομένης της αγάπης του ελληνικού κοινού για τον επικό ήχο. Η συμπλήρωση του lineup με δύο από τα πιο ελπιδοφόρα εγχώρια σχήματα του είδους, τους Dragon Skull και τους Darklon, προϊδέαζε πως θα ζούσαμε μια βραδιά αγνού, ατόφιου, παραδοσιακού, πολεμικού metal ξεφαντώματος. Και έτσι ακριβώς έγινε.
Δυστυχώς, οικογενειακές υποχρεώσεις δεν μου επέτρεψαν να παρακολουθήσω τους Dragon Skull. Τα σχόλια που άκουσα, όμως, από τους παρευρισκόμενους περιέγραφαν μια πολύ δυνατή εμφάνιση από τους Αθηναίους. Αυτό δικαιολογεί τον θόρυβο που δημιούργησε το ντεμπούτο τους. Επιφυλάσσομαι για την επόμενη ευκαιρία.
Darklon
Οι πολλά υποσχόμενοι Darklon που ακολούθησαν εμφανίστηκαν στη σκηνή του φιλόξενου An Club σφιχτοδεμένοι και άκρως ευδιάθετοι. Απέδωσαν το επικό power metal τους άψογα, με τον καθαρό ήχο να είναι σύμμαχός τους, όπως και σε όλη τη βραδιά. Το setlist τους βασίστηκε κυρίως στη δεύτερη και πιο πρόσφατη δισκογραφική τους δουλειά, το πολύ καλό “The Redeemer“.
Έχοντας ήδη αρκετούς οπαδούς ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, όπως μαρτυρούσε η συμμετοχή του κοινού τόσο στο “The Redeemer” όσο και στο “Darklon” από το ντεμπούτο τους, είναι βέβαιο πως το Σάββατο απέκτησαν περισσότερους. Highlight της βραδιάς ήταν η διασκευή του “Battle Cry” των θρυλικών Omen, στους οποίους τραγουδάει εδώ και χρόνια ο Νίκος Migus. Οι Darklon δείχνουν έτοιμοι για το επόμενο βήμα, ενώ ο τρίτος δίσκος τους αναμένεται εντός της χρονιάς, όπως μας ενημέρωσαν. Αναμονή λοιπόν μέχρι τότε! Οι λάτρεις του επικού ήχου που δεν τους έχετε τσεκάρει ακόμα, ήρθε η ώρα να το πράξετε!
Smoulder
Η μοναδική ικανότητα των Smoulder να πλάθουν ηρωικές ιστορίες σε φανταστικούς κόσμους, γεμάτους αγώνες, μάχες και μαγεία, ντύνοντάς τες με τις επιβλητικές ατμόσφαιρες του επικού doom τους, είναι το στοιχείο που τους κάνει να ξεχωρίζουν. Ίσως, όμως, το πιο δυνατό τους «ξόρκι» είναι η παρουσία της Sarah Ann πίσω από το μικρόφωνο. Ας μην ξεχνάμε ότι, αν το μέταλ είναι γενικά ανδροκρατούμενο, τότε το επικό του παρακλάδι αποτελεί το στρατηγείο αυτής της ανδροκρατίας. Οι γυναικείες παρουσίες εδώ είναι πραγματικά μετρημένες. Η Sarah Ann, όμως, συνδυάζει εξαιρετικές, γεμάτες λυρισμό ερμηνείες με μια χαρακτηριστική σκηνική παρουσία. Οι κινήσεις της υπερτονίζουν το επικό συναίσθημα των συνθέσεών τους.
Το σετ των Smoulder ξεκίνησε δυναμικά με το “Victims of Fate” από το “Violent Creed of Vengeance“, στο οποίο αφηγείται ο ίδιος ο Michael Moorcock. Στη συνέχεια, πέρασαν στο επικό και πιο αργόσυρτο “Sword Woman“, από το ντεμπούτο τους “Times of Obscene Evil and Wild Daring“. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου κομματιού, η Sarah χειρίστηκε με άνεση δύο σπαθιά που της πρόσφερε κάποιος οπαδός. Έτσι, μας χάρισε μερικά μαγικά, πολεμικά φωτογραφικά στιγμιότυπα και μία από τις πιο αξέχαστες στιγμές της βραδιάς.
Οι Smoulder, στην πρώτη τους εμφάνιση στη χώρα μας, μας χάρισαν ένα Σαββατόβραδο γεμάτο πολεμικές ιαχές, ξόρκια, λυρικές μελωδίες
Οι Smoulder ήταν άψογοι τεχνικά, με εξαιρετική χημεία μεταξύ τους, και απέδωσαν το υλικό τους σε πολύ υψηλό επίπεδο. Σε όλη τη διάρκεια της εμφάνισής τους, η ενέργεια τους παρέμεινε αμείωτη. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο καταιγιστικό “The Talisman and the Blade“, που αποδόθηκε με ένταση, αλλά και στο ίσως κορυφαίο τους κομμάτι, το “Ilian of Garathorm“. Ο δυναμικός, πολεμικός ρυθμός του και οι επιβλητικές κιθαριστικές του μελωδίες απογείωσαν την ατμόσφαιρα. Συνολικά, το setlist μοιράστηκε στις δύο full-length δουλειές τους, με μοναδικό ίσως παράπονο τη σχετικά μικρή του διάρκεια. Αυτό έγινε πιο αισθητό, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα συγκρότημα νέο και στην ακμή του.
Εν κατακλείδι, οι Smoulder, στην πρώτη τους εμφάνιση στη χώρα μας, μας χάρισαν ένα Σαββατόβραδο γεμάτο πολεμικές ιαχές, ξόρκια, λυρικές μελωδίες, καλπάζοντα riffs και επική μυθοπλασία, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις. Θεωρώ δεδομένο πως θα μας χαρίσουν και άλλες αντίστοιχες στιγμές στο εγγύς μέλλον!