Σε μια κίνηση που έρχεται να αναδείξει την ανάγκη για ψυχική υγεία στη μουσική βιομηχανία, η Universal Music Group (UMG) ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Music Health Alliance (MHA) για τη δημιουργία του Music Industry Mental Health Fund. Το νέο αυτό ταμείο στοχεύει στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε επαγγελματίες της μουσικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε είναι εν ενεργεία είτε πρώην εργαζόμενοι του χώρου.
Τι περιλαμβάνει η πρωτοβουλία
Το ταμείο προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες, όπως:
- Εξατομικευμένες παραπομπές σε συμβούλους και ψυχιάτρους.
- Οικονομικές ενισχύσεις για την κάλυψη του κόστους θεραπείας.
- Πρόσβαση σε μια ομάδα ειδικών της MHA, οι οποίοι απαντούν σε αιτήματα εντός 24 ωρών.
Η Susan Mazo, Chief Impact Officer της UMG, δήλωσε ότι η συνεργασία στοχεύει στη «δημιουργία μιας δομημένης διαδικασίας πρόσβασης στην ψυχική υγεία, χρηματοδότησης και σχεδιασμού φροντίδας». Παράλληλα, η Tatum Hauck Allsep, CEO της MHA, τόνισε ότι η οργάνωση διαθέτει «τους απαραίτητους πόρους για να καλύψει ολόκληρο το φάσμα των αναγκών ψυχικής υγείας των επαγγελματιών της μουσικής».
Μια αντίδραση στη συζήτηση για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών;
Η ανακοίνωση του ταμείου έρχεται σε μια περίοδο όπου η συζήτηση γύρω από την υγειονομική κάλυψη και την οικονομική ασφάλεια των καλλιτεχνών έχει πάρει φωτιά.

Στα 67α Grammy Awards, η Chappell Roan έκλεψε την παράσταση όχι μόνο με τη μουσική της αλλά και με τη δήλωσή της. Κατά τη βράβευσή της ως Best New Artist, τόνισε τις δυσκολίες των καλλιτεχνών να αποκτήσουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και κάλεσε τις δισκογραφικές να διασφαλίσουν “βιώσιμους μισθούς και ασφάλιση υγείας” για τους μουσικούς τους.
Ανταποκρινόμενη στην έκκλησή της, η ίδια δώρισε 25.000 δολάρια στο πρόγραμμα “We Got You!” του οργανισμού Backline, που στηρίζει την ψυχική υγεία των καλλιτεχνών. Ακολούθησαν αντίστοιχες δωρεές από Charli XCX, Noah Kahan και Sabrina Carpenter, δείχνοντας πως οι ίδιοι οι μουσικοί αναλαμβάνουν δράση εκεί όπου οι εταιρείες αδρανούν.
Στήριξη ή εταιρικό damage control;
Η πρωτοβουλία της UMG είναι σαφώς ένα θετικό βήμα, αλλά εγείρει ερωτήματα για τη συνολική ευθύνη των μεγάλων δισκογραφικών απέναντι στους καλλιτέχνες τους.
Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες δισκογραφικές δεν παρείχαν καμία ουσιαστική στήριξη στους καλλιτέχνες τους όσον αφορά την ψυχική υγεία ή την ασφάλιση. Η ίδια η δομή του κλάδου, με τις αβέβαιες συμβάσεις και τις εξαντλητικές περιοδείες, συχνά οδηγεί σε εξουθένωση, ψυχολογική πίεση και οικονομική αστάθεια για τους μουσικούς.
Ακόμη και σε ιστορικό πλαίσιο, τα παραδείγματα μουσικών που κατέρρευσαν ψυχολογικά ή έφτασαν σε ακραίες καταστάσεις είναι αμέτρητα. Από τον Kurt Cobain μέχρι την Amy Winehouse, το αφήγημα της μουσικής βιομηχανίας ήταν ανέκαθεν πως η «ιδιοφυΐα συνοδεύεται από αυτοκαταστροφή». Σπάνια, όμως, γίνεται λόγος για τις συνθήκες που οδηγούν τους καλλιτέχνες σε τέτοιες καταστάσεις και για την ευθύνη που φέρουν οι δισκογραφικές εταιρείες.
Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι το εξής: Είναι το νέο ταμείο μια ειλικρινής προσπάθεια αλλαγής ή απλά μια κίνηση μετά τη δημόσια κατακραυγή; Η ιστορία δείχνει πως πολλές φορές οι μεγάλες δισκογραφικές κινητοποιούνται μόνο όταν πιεστούν από τους ίδιους τους καλλιτέχνες και το κοινό.
Συμπέρασμα
Η δημιουργία του Music Industry Mental Health Fund είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, για να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο, η UMG και οι υπόλοιπες δισκογραφικές πρέπει να δεσμευτούν σε διαρκή στήριξη και όχι απλά να προσφέρουν προσωρινές λύσεις υπό την πίεση της επικαιρότητας. Η ψυχική υγεία των καλλιτεχνών δεν μπορεί να είναι διαφημιστικό εργαλείο – είναι ανάγκη που απαιτεί συνεπή δράση και δομικές αλλαγές στη μουσική βιομηχανία.

Η ευθύνη, όμως, δεν βαραίνει μόνο τις δισκογραφικές. Οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, τα σωματεία και οι οργανισμοί που υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους πρέπει να συνεχίσουν να πιέζουν για καλύτερες συνθήκες. Η πίεση από την κοινή γνώμη, το διαδίκτυο και τους ίδιους τους μουσικούς είναι αυτή που μπορεί να φέρει πραγματική αλλαγή. Το ζήτημα της ψυχικής υγείας στη μουσική δεν είναι απλά μια τάση – είναι μια μάχη που αξίζει να δοθεί μέχρι τέλους.