Με έναν ήχο που διαρκώς εξελίσσεται και μια ταυτότητα που δεν χωρά σε καλούπια, οι Part of the Theory ξεχωρίζουν για τον πολυσύνθετο συνδυασμό τους: progressive rock, post-rock, metal και κινηματογραφικά στοιχεία. Mε επιρροές που εκτείνονται από την ethnic μουσική έως τη jazz και το hip hop, το συγκρότημα από την Αθήνα δημιουργεί μουσικές αφηγήσεις που προκαλούν το νου και αγγίζουν την ψυχή. Με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου τους single, “Famished Mammon“, συζητάμε με τα μέλη του συγκροτήματος για τη δημιουργική τους πορεία, τις προκλήσεις και τα όνειρά τους.
Η μουσική σας ξεχωρίζει για τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο μπλέκετε το progressive rock, το post-rock, «a pinch of metal» και έντονα κινηματογραφικά στοιχεία. Στο “Famished Mammon”, για παράδειγμα, οι περίπλοκες progressive δομές, οι post-rock ατμόσφαιρες και η ορχηστρική δραματικότητα συνθέτουν ένα πραγματικά πολυδιάστατο τοπίο. Πώς προσεγγίζετε τη σύνθεση ώστε να ενσωματώνονται οργανικά αυτές οι τόσο διαφορετικές επιρροές; Υπάρχει κάποια σταθερή μέθοδος ή αφήνετε τη ροή του κομματιού να καθοδηγεί τις αποφάσεις σας;
Κάθε κομμάτι, κάθε μέρος του, μπορεί να έχει προκύψει, εξελιχθεί και ολοκληρωθεί με ποικίλους τρόπους. Ενίοτε, όλα ξεκινούν από ένα τζαμάρισμα στο στούντιο· άλλοτε, από μια ιδέα ή μια μελωδία που σταδιακά ενορχηστρώνεται, αναπτύσσεται και μετουσιώνεται σε ένα πλήρες κομμάτι ή απόσπασμα. Υπάρχουν και φορές που η αρχική σύλληψη γίνεται στον υπολογιστή και στη συνέχεια διαμορφώνεται, τροποποιείται και τελικά καταλήγει στην τελική της μορφή. Παρ’ όλες τις διαφορετικές και πολυεπίπεδες διαδρομές σύνθεσης και ενορχήστρωσης, υπάρχει πάντα ένας κοινός γνώμονας. Να αφηγηθούμε την ιστορία που θέλει να ειπωθεί. Αφήνουμε το κομμάτι να μας οδηγήσει εκεί που επιθυμεί — όχι το αντίστροφο.
Και μιας και μιλήσαμε για το “Famished Mammon”, τι γίνεται εδώ; 20.000 streams στο YouTube μέσα σε δύο μέρες, 28.000 όταν κάναμε την επιμέλεια, και τώρα μπορεί να έχετε φτάσει και τα 50.000. Είστε οι rock stars που όλοι θα λέμε σε λίγο καιρό «ε καλά, εγώ τους ήξερα απ’ το πρώτο demo»;
Θα θέλαμε, χαχα! Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Πίσω από κάθε επιτυχία κρύβονται άπειρες ώρες δουλειάς, προετοιμασίας, εμποδίων που πρέπει να ξεπεράσεις — και ξανά δουλειάς. Δυστυχώς ή ευτυχώς, θεωρούμε πως δεν ζούμε πια στην εποχή των rockstars. Ως μουσικός και ειδικά ως μέλος μπάντας, καλείσαι να αναλάβεις πολλούς διαφορετικούς ρόλους πέρα από τον καθαυτό μουσικό.

Στην περίπτωση του “Famished Mammon”, ασχοληθήκαμε με πράγματα που μέχρι πρόσφατα δεν περνούσαν από το μυαλό μας. Μάθαμε από παραγωγή και mixing, μέχρι το στήσιμο και την υλοποίηση ενός video clip, αλλά και το media management και το promotion. Ίσως γι’ αυτό το release πάει τόσο καλά, καθώς έχουμε επενδύσει ένα κομμάτι του εαυτού μας σε αυτό και συνεχίζουμε με επιμονή. Τελικά, ίσως όλη αυτή η ενέργεια περνά με κάποιον τρόπο στον κόσμο — και μας τη γυρνά πίσω μέσω της ανταπόκρισής του.
Επειδή τίποτα από όλα αυτά δεν φαίνεται να προκύπτει τυχαία — ούτε οι ατμόσφαιρες, ούτε τα χτυπήματα των ρυθμών, ούτε τα χιλιάδες views — πώς δουλεύετε μεταξύ σας στη σύνθεση; Ξεκινάτε από μια μελωδία, έναν ρυθμό, ένα concept, ή κάθε κομμάτι έχει τον δικό του τρόπο να ξεκινάει;
Πιστεύουμε πως όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι κάθε κομμάτι το αντιμετωπίζουμε ως έναν ξεχωριστό μικρόκοσμο, μέσα στο ευρύτερο σύμπαν όπου προσπαθούμε να εισάγουμε τον ακροατή. Με αυτό ως σταθερά, κάθε σύνθεση ξεκινά από έναν ξεκάθαρο πυρήνα που διαμορφώνει τον αρχικό της χαρακτήρα, χωρίς όμως να έχει ακόμη οριστεί η κατεύθυνση της αφήγησής της. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από διαρκή πειραματισμό, αναθεώρηση και, κυρίως, επιτρέποντας στη σύνθεση να μας καθοδηγήσει προς την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει για να εξελιχθεί και να ολοκληρωθεί. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία αυτή απαιτεί σημαντικό χρονικό διάστημα για να φτάσει σε τελικό στάδιο, δίνοντας τη δυνατότητα στο κάθε κομμάτι να ωριμάσει με τον χρόνο — μαζί με εμάς και γύρω από εμάς.
Ωραία η ατμόσφαιρα, ωραίος και ο «φορτωμένος» ήχος στο στούντιο — layered κιθάρες, ορχηστρικά περάσματα, λεπτομέρειες που απαιτούν προσοχή. Αλλά όλα αυτά live πώς μεταφέρονται; Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη προσέγγιση ή setup που ακολουθείτε στη σκηνή για να μη χαθεί η ένταση και η λεπτομέρεια; Ή αφήνετε την ενέργεια του live να τα σαρώσει όλα και απλώς... να γίνει χαμός;
Στη σύγχρονη εποχή, με την ανάπτυξη της μουσικής τεχνολογίας, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να διαθέτουμε στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή μας μια ολόκληρη συμφωνική ορχήστρα. Έτσι, σε κάθε μας live, έρχεται μαζί μας το πέμπτο μέλος — ένα αναπόσπαστο κομμάτι της μπάντας — στο οποίο φορτώνουμε τα πάντα. Φυσικά, για όλα αυτά, μεγάλο μέρος της επιτυχίας ανήκει στους τεχνικούς της ομάδας μας. Μέσα από αμέτρητες πρόβες και ώρες δουλειάς στον ήχο και τα φώτα, καταφέρνουν να αποτυπώσουν σωστά και με λεπτομέρεια κάθε σπιθαμή της μουσικής μας. Όλα αυτά, βέβαια, τη στιγμή που ανεβαίνεις στο stage, λειτουργούν σχεδόν αυτόματα. Από εκεί και πέρα, η ενέργεια και το πάθος ενός live είναι αυτό που μας κινεί. Πιστεύουμε πως αυτό είναι που κάνει κάθε εμφάνιση μοναδική: οι μικρές ατέλειες και η ένταση της στιγμής.
Το “Maestro” είναι από μόνο του μια επιτυχία, αλλά το να ακούγεται η μουσική σας σε μια σειρά του Netflix δεν είναι και λίγο. Πώς νιώσατε όταν μάθατε ότι θα μπείτε στο soundtrack; Πώς ήταν η συνεργασία με την παραγωγή της σειράς και τι αποκομίσατε από αυτή την εμπειρία; Και μια πιο φανταστική ερώτηση — αν μπορούσατε να διαλέξετε μία οποιαδήποτε ταινία ή σειρά, από οποιοδήποτε έτος και είδος, για να γράψετε μουσική, ποια θα ήταν αυτή;
Ήταν κάτι που μας ήρθε κάπως ουρανοκατέβατο. Συγκεκριμένα, η πρόταση προέκυψε μετά από ένα τηλεφώνημα του Χρήστου Ιωαννίδη από το Schoolwave Festival — από την πρώτη στιγμή που μας γνώρισε, μας βοηθά και μας στηρίζει σε κάθε μας βήμα. Μετά από επικοινωνία που είχε με τον Γιάννη Δίσκο, μας πρότεινε για τη σειρά “Maestro”, και του είμαστε πραγματικά ευγνώμονες. Μιλήσαμε με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη, του στείλαμε δείγματα της μουσικής μας, συζητήσαμε για το πώς φανταζόταν τη σκηνή που ήθελε να ντύσουμε μουσικά… και κάπως έτσι, από τη μια μέρα στην άλλη, βρεθήκαμε στο Netflix. Η συνεργασία, σε επίπεδο σύνθεσης και επικοινωνίας, κύλησε πολύ καλά. Είδαμε από κοντά πώς στήνεται μια μεγάλη παραγωγή για την τηλεόραση, σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

Πολύ ενδιαφέρουσα η φανταστική ερώτηση – την έχουμε σκεφτεί άπειρες φορές. Γενικά, ο καθένας μας έχει διαφορετικά ακούσματα. Αν όμως υπάρχει κάτι που μας ενώνει, είναι η αγάπη μας για το “Attack on Titan”. Το animation αυτό δίνει πάντα χώρο για γεμάτες ενορχηστρώσεις, έντονες αυξομειώσεις και δράμα· όλα στοιχεία που μας αρέσει να ενσωματώνουμε στις συνθέσεις μας.
Το “Famished Mammon” άνοιξε την αυλαία για κάτι πολύ μεγαλύτερο — τον πρώτο σας ολοκληρωμένο δίσκο, που, απ’ ό,τι φαίνεται, δουλεύετε εδώ και αρκετό καιρό. Παράλληλα, γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν το σχήμα πέρασε από φάσεις με εναλλαγές μελών, μέχρι να φτάσετε στη σημερινή, πιο σταθερή σύνθεση. Πόσο καθοριστική ήταν αυτή η σταθερότητα για να ωριμάσει ο ήχος σας και να προχωρήσει ο δίσκος; Τι κρατήσατε από τις παλιές φάσεις της μπάντας, και τι καινούργιο φέρνετε στο τραπέζι με αυτή την πρώτη επίσημη δουλειά;
Όπως κάθε σχέση — επαγγελματική ή μη — έτσι και μια μπάντα, για να λειτουργήσει και να προχωρήσει, χρειάζεται πρώτα απ’ όλα εσωτερική σταθερότητα. Ένας σταθερός κορμός μελών που αλληλοσυμπληρώνονται και συνεργάζονται αποτελεσματικά δημιουργεί έναν δυνατό πυρήνα που επιτρέπει τη δημιουργία. Παρ’ όλα αυτά, για εμάς, το σημείο καμπής υπήρξε η αποχώρηση του πιανίστα μας από την αρχική σύνθεση. Είχαμε ήδη βρει μαζί τον ήχο που, τότε, θεωρούσαμε ότι εξέφραζε την ταυτότητα των Part of the Theory. Σε εκείνο το σημείο, η ανάγκη να συνεχίσουμε και να καλύψουμε το κενό μάς οδήγησε στον κόσμο των ορχηστρικών οργάνων και των synths. Έτσι, η αρχική μαγιά σμιλεύτηκε, μετουσιώθηκε και εξελίχθηκε σε αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα μέσα από το debut single μας, “Famished Mammon”, ως progressive soundtrack.
Εντάξει, έχουμε τον δίσκο στα σκαριά — και ήδη αυτό από μόνο του φτάνει για να μας κρατά σε αναμονή. Αλλά πέρα απ’ αυτό, τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε από εσάς στο άμεσο ή και όχι τόσο άμεσο μέλλον; Υπάρχουν κινήσεις, συνεργασίες, πειραματισμοί ή ακόμα και live formats που θέλετε να δοκιμάσετε; Και μέσα σε όλο αυτό το τοπίο, πώς βλέπετε τη θέση σας στη σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή; Νιώθετε ότι κάτι αλλάζει, ή πρέπει να το αλλάξετε εσείς;
Θα ρισκάρουμε να ακουστούμε υπερβολικά φιλόδοξοι, αλλά θέλουμε να κάνουμε τα πάντα! Να βγούμε στον κόσμο, να μοιραστούμε τη μουσική μας, να κάνουμε tour, να γράψουμε νέο υλικό και φυσικά να δημιουργήσουμε μουσική για σειρές, ταινίες ή θεατρικές παραστάσεις. Όσον αφορά την ελληνική σκηνή, θέλουμε να πιστεύουμε πως συμβάλλουμε στο να δυναμώσει το prog κοινό και να γίνουμε μέρος μιας κοινότητας.
Αν μπορούσαμε να αλλάξουμε κάτι, θα ήταν να ενισχύσουμε μια πιο ισχυρή και ενωμένη prog κοινότητα στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τους ίδιους τους μουσικούς. Ίσως ένα από τα όνειρά μας είναι να εμπνεύσουμε, μέσω της μουσικής μας, έστω και έναν άνθρωπο εκεί έξω να εξερευνήσει τα αχαρτογράφητα νερά της μουσικής και να τα πάει ένα βήμα παραπέρα. Να αφεθεί στον πειραματισμό και στην ελευθερία που προσφέρει η σύνθεση, επιτρέποντας στη μουσική να τον συνεπάρει χωρίς φραγμούς.
Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο και τις σκέψεις σας — ήταν χαρά μας να σας έχουμε στο DEPART. Κλείστε τη συνέντευξη όπως θέλετε εσείς: με μια σκέψη, μια ευχή, ένα inside joke… η τελευταία λέξη είναι δική σας.
Θα αφήσουμε ένα μήνυμα για τους αποθαρρυμένους από τη ζωή καλλιτέχνες εκεί έξω, με ένα της Βίκυς: «Σταματήστε να παραπονιέστε ότι έχει σκοτάδι εκεί εξώ και ελάτε να βάλουμε φως!»