Πέρασαν οχτώ χρόνια από την τελευταία φορά που είχαμε δισκογραφικά νέα από τους The Haunted. Αυτή τη σιωπή ήρθε να σπάσει το δέκατο στούντιο άλμπουμ τους, “Songs Of Last Resort”, ένας δίσκος που δείχνει πως η μπάντα έχει ακόμα πράγματα να πει – ακόμη κι αν αυτά δεν προκαλούν έκπληξη. Οι Σουηδοί δεν φαίνεται να σκέφτονται την αποχώρηση ούτε δείχνουν πρόθεση για αλλαγή πορείας. Αντίθετα, επιστρέφουν με έναν δίσκο βασισμένο στη γνώριμη – και για πολλούς αγαπημένη – συνταγή τους: σφιχτό, επιθετικό melodic death metal με έντονες thrash πινελιές.
Διαβάζοντας την ανακοίνωση για τον νέο δίσκο, το πρώτο που μου πέρασε από το μυαλό ήταν πως ίσως πρόκειται για μια τελευταία τουφεκιά στον αέρα. Ευτυχώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ωστόσο, δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μοιάζει απλώς με φυσική συνέχεια των μάλλον μέτριων τελευταίων κυκλοφοριών τους. Το “Songs Of Last Resort” είναι σαφώς καλύτερο από τα δύο άλμπουμ που είχαν προηγηθεί, όμως δεν είναι εντυπωσιακά βελτιωμένο ούτε τόσο δυνατό όσο θα περίμενε κανείς μετά από οχτώ χρόνια απουσίας.
Από την αρχή, κομμάτια όπως τα “Warhead” και “Death To The Crown” βάζουν το άλμπουμ σε τροχιά έντασης και αμεσότητας. Οι The Haunted φαίνεται να γνωρίζουν καλά πόσο σημαντικές είναι οι πρώτες εντυπώσεις, ειδικά όταν επιστρέφεις μετά από χρόνια σιωπής. Τα συγκεκριμένα κομμάτια ξεχωρίζουν χάρη στο riffing και τη σωστά χτισμένη δομή τους. Παρότι όλα αυτά λειτουργούν υπέρ τους, υπάρχει μια προβλεψιμότητα που περιορίζει τη δυναμική του αποτελέσματος.
Ωστόσο, δεν έχουν σημασία μόνο η ταχύτητα και η ένταση. Το “To Bleed Out” φέρνει μια αλλαγή στον ρυθμό και δείχνει πως η μπάντα ξέρει ακόμα πώς να συνδυάζει groove και μελωδία χωρίς να χάνει τη δυναμική της. Σε άλλα σημεία, τα “Unbound” και “Hell Is Wasted On The Dead” θυμίζουν ελεγχόμενη κατεδάφιση – λιγότερη φασαρία, περισσότερη ακρίβεια και σταθερή ώθηση. Ο Ola Englund παραμένει καθοριστικός στην κιθάρα, με δεμένα riff και μεταβάσεις που δείχνουν την ικανότητά του χωρίς υπερβολές. Ο στόχος του δεν είναι να ξεχωρίσει, αλλά να στηρίξει τη συνολική ισορροπία. Και το πετυχαίνει, κρατώντας το σύνολο σε πλήρη λειτουργία.

Η παραγωγή, που υπογράφει ο Jens Bogren, κρατά τον ήχο σφιχτό και ζωντανό σε όλη τη διάρκεια των 40 λεπτών. Μπορεί να μην είναι εντυπωσιακή, αλλά δεν χρειάζεται να είναι. Το άλμπουμ ξέρει σε ποιον απευθύνεται και τον ικανοποιεί με μια συγκεντρωμένη και προσεγμένη επίθεση. Το rhythm section είναι το ίδιο μεστό και στιβαρό. Υπάρχει groove, όμως αποφεύγει τις άσκοπες επιδείξεις. Τα φωνητικά του Marco Aro παραμένουν δυναμικά και καθαρά, προσφέροντας την απαραίτητη σταθερότητα μέσα στον «θόρυβο».
Μία από τις λίγες πιο ιδιαίτερες στιγμές εμφανίζεται στο τελευταίο κομμάτι, το “Letters Of Last Resort”. Εκεί, οι The Haunted δοκιμάζουν μια πιο αργή και ατμοσφαιρική προσέγγιση, με sludge στοιχεία. Ίσως δίνουν ένα σήμα για πιθανές μελλοντικές κατευθύνσεις, όμως έκαναν καλά που το κράτησαν για το φινάλε. Το κομμάτι είναι παράξενο. Δεν ξεχωρίζει, αλλά δεν μοιάζει και με κάτι που χαλάει τη ροή. Μάλλον δείχνει μια μπάντα που έχει ακόμη διάθεση να πειραματιστεί, έστω και με φειδώ.
Ωστόσο, δεν λειτουργούν όλα το ίδιο καλά. Το ορχηστρικό “Blood Clots” μοιάζει περισσότερο με ένα διάλειμμα παρά με ολοκληρωμένο κομμάτι. Το δεύτερο μισό του άλμπουμ, αν και κρατά σταθερό επίπεδο, δεν έχει την ένταση της αρχής. Κανένα τραγούδι δεν απογοητεύει πραγματικά, όμως η δυναμική μειώνεται όσο προχωρά η ακρόαση. Αυτό μπορεί να κάνει τον δίσκο λιγότερο ελκυστικό σε επαναλαμβανόμενες ακροάσεις για κάποιους.
Αυτό που τελικά καταφέρνει το “Songs Of Last Resort” είναι να βρει ισορροπία. Μεταφέρει τον βασικό ήχο των The Haunted χωρίς να θυμίζει μπάντα που λειτουργεί μηχανικά. Υπάρχει μια κατεύθυνση προς τα εμπρός, έστω και με μικρά βήματα. Στην τελική, ο δίσκος δεν προσποιείται κάτι ριζοσπαστικό, αλλά λειτουργεί σαν στοχευμένη και καλοσχεδιασμένη αντεπίθεση – και αυτό, για μια μπάντα με τόσα χρόνια στην πλάτη της, λέει πολλά.
Artist: The Haunted
Album: Songs Of Last Resort
Release Date: 30/05/2025
Label: Century Media Records
Genre: Melodic Death Metal
1. Warhead
2. In Fire Reborn
3. Death to the Crown
4. To Bleed Out
5. Unbound
6. Hell Is Wasted on the Dead
7. Through the Fire
8. Collateral Carnage
9. Blood Clots
10. Salvation Recalled
11. Labyrinth of Lies
12. Letters of Last Resort
Producer: Jens Bogren
The Haunted: Marco Aro (Φωνή), Jonas Björler (Μπάσο), Ola Englund (Κιθάρα), Patrik Jensen (Κιθάρα), Adrian Erlandsson (Τύμπανα)
The Haunted: Songs Of Last Resort
Οι The Haunted δεν αιφνιδιάζουν, αλλά παραμένουν συνεπείς, στιβαροί και ουσιαστικοί. Το “Songs Of Last Resort” δεν αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, όμως αποτυπώνει μια μπάντα που γνωρίζει καλά τον εαυτό της και εξακολουθεί να γράφει μουσική με στόχο και ουσία.